Παρέμβαση στη Δημοτική Επιτροπή Σύρου – Ερμούπολης, ώστε να δοθούν αυτά τα ποσά στους προέδρους

Χωρίς χρήματα οι Κοινότητες για κάλυψη επειγουσών αναγκών

Δέσμευση του αντιδημάρχου Οικονομικών, Δ. Κοσμά πως θα προχωρήσει άμεσα στην απόδοσή τους

Συμπληρώνεται τις επόμενες δύο εβδομάδες το πρώτο εξάμηνο της νέας θητείας και οι πρόεδροι των Κοινοτήτων της Σύρου παραμένουν χωρίς τα χρήματα που – βάσει νόμου – τους αναλογούν, προκειμένου να καλύπτουν επείγουσες ανάγκες, στις περιοχές αρμοδιότητάς τους.

Ειδικότερα, για όλες τις Κοινότητες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αντιστοιχεί το ποσό των 25.000 ευρώ, που επιμερίζεται βάσει πληθυσμιακών δεδομένων, σε κάθε πρόεδρο.  

Επείγοντα ζητήματα σε παιδικές χαρές, στον ηλεκτροφωτισμό, στο οδικό δίκτυο, σε πλατείες, καθώς και στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, μπορούν να καλυφθούν από τις Κοινότητες, σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή, θέτοντας σε προτεραιότητα την ασφάλεια των πολιτών.

Αν και άλλοι Δήμοι, όπως ενδεικτικά ο Δήμος Ρόδου που αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, έχουν προχωρήσει στη σύσταση πάγιας προκαταβολής και έχουν αποδώσει τα χρήματα, σε πλήρη αντίθεση, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης αφήνει… ανενεργές τις Κοινότητές του.

Το σοβαρό θέμα έθιξε η δημοτική σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Μαρία Μαυρίκου μέσα στη Δημοτική Επιτροπή, επισημαίνοντας πως η απόδοσή τους είναι επιβεβλημένη βάσει νομοθεσίας. Ζητώντας απάντηση από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, ο Δημήτρης Κοσμάς δεσμεύθηκε πως θα δει το θέμα άμεσα για να προχωρήσει.

Στην περίπτωση που αυτό δεν προωθηθεί, τότε η Δημοτική Αρχή ουσιαστικά θα υποβαθμίσει τον ρόλο των προέδρων των Κοινοτήτων.

“Οι πρόεδροι καλούνται να αντιμετωπίσουν θέματα άμεσης αποκατάστασης”

Ειδικότερα, για το γεγονός πως οι πρόεδροι των Κοινοτήτων αδυνατούν σήμερα να ανταποκριθούν σε έκτακτες και επείγουσες ανάγκες που προκύπτουν, αφού δεν διαθέτουν το οικονομικό “μαξιλαράκι” να το κάνουν, το μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Μαρία Μαυρίκου παρατήρησε: “Θέλω να αναφέρω το θέμα της πάγιας προκαταβολής που δικαιούνται οι πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων. Ουσιαστικά βρίσκονται σήμερα χωρίς χρήματα για την κάλυψη επειγουσών δαπανών οι πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων, ενώ η σύσταση πάγιας προκαταβολής αποτελεί υποχρέωση βάσει νόμου και δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της Δημοτικής Αρχής”.

Αν και βάσει όσων εξήγησε, αρκετοί Δήμοι έχουν ανταποκριθεί σχετικά, ωστόσο, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης δεν το έχει πράξει.

“Πάρα πολλοί Δήμοι έχουν δώσει την πάγια προκαταβολή και να θυμίσουμε πως με την πάγια προκαταβολή οι πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων καλούνται να αντιμετωπίσουν δαπάνες των οποίων η φύση επιβάλλει ταχεία αποκατάσταση. Αυτές είναι: επισκευή οργάνων στις παιδικές χαρές για την ασφάλεια των παιδιών, μιλάμε για τις πιστοποιημένες παιδικές χαρές, επείγουσες εργασίες καθαρισμού οδών, πλατειών, αλσών και κοινόχρηστων δημοτικών χώρων, ηλεκτροφωτισμό, ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης”.

Γνωστοποίησε, μάλιστα, πως σε επικοινωνία που είχε με τους προέδρους, “να πω πως είναι ένα πάγιο αίτημά τους και θεωρώ ότι θα πρέπει εμείς ως Δημοτική Επιτροπή που έχουμε την αρμοδιότητα για τη σύσταση πάγιας προκαταβολής να το προχωρήσουμε”.

Τα ποσά για κάθε Κοινότητα

Η κ. Μαυρίκου ανέφερε αναλυτικά τα ποσά που αντιστοιχούν σε κάθε Κοινότητα. “Σύμφωνα με τα πληθυσμιακά κριτήρια (ΥΑ 62038 – ΦΕΚ 3440/Β/2019) τα χρήματα που πρέπει να διαχειρίζονται οι πρόεδροι των Κοινοτήτων της Σύρου ανέρχονται στα ποσά των 6.000 ευρώ για τη Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης, 4.000 ευρώ για κάθε μία από τις  Δημοτικές Κοινότητες Μάννα και Βάρης, 2.000 ευρώ για κάθε μία από τις Δημοτικές Κοινότητες Άνω Σύρου, Φοίνικα, Ποσειδωνίας, Πάγου και Γαλησσά, καθώς και 1.000 ευρώ για την  Δημοτική Κοινότητα Χρούσσων.

Σύμφωνα με όσα επεσήμανε, αυτά τα χρήματα αποτυπώνονται στον φετινό προϋπολογισμό του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. “Τα ανωτέρω ποσά, αν και έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του Δήμου, δεν έχουν δοθεί στους προέδρους των Κοινοτήτων με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής. Ωστόσο, άλλοι Δήμοι ικανοποίησαν άμεσα το αίτημα των προέδρων τους, όπως ο Δήμος Ρόδου που έχει εγκρίνει τη σύσταση πάγιας προκαταβολής σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητές του από τον Ιανουάριο του 2024”.

Επιπλέον, εξήγησε πως η μη απόδοσή τους, έχει ως αποτέλεσμα “οι πρόεδροι να έχουν “δεμένα τα χέρια” σε επείγουσες ανάγκες που παρουσιάζονται στις Κοινότητές τους και να ζητούν τη συνδρομή του εκάστοτε αντιδημάρχου για να κάνουν το αυτονόητο, όπως π.χ να αποκαταστήσουν άμεσα μία επικίνδυνη ζημιά σε παιδική χαρά για την ασφάλεια των παιδιών ή για τον καθαρισμό ενός κοινόχρηστου χώρου”.

Η δημοτική σύμβουλος ανέφερε ακόμη πως, “πρέπει να δοθεί λοιπόν άμεσα η πάγια προκαταβολή που οι πρόεδροι έχουν ως αρμοδιότητα για τη διενέργεια πληρωμών επειγουσών εργασιών και να ενημερωθούν επί της διαδικασίας”.

“Ακόμη και αυτά τα μικρά ποσά τα χρειάζονται γιατί μπορούν άμεσα να καλύπτουν τέτοιου είδους επείγουσες ανάγκες στις δημοτικές ενότητες. Από παλιά είναι αίτημα των προέδρων. Δεν ξέρω αν είχε ικανοποιηθεί. Συνεχίζει όμως να είναι αίτημα και δική μας υποχρέωση. Είναι ευθύνη της Δημοτικής Επιτροπής να τη δώσει, γιατί αποτελεί κύρια αρμοδιότητα μίας Δημοτικής Κοινότητας και δη του προέδρου της κάθε Κοινότητας. Δεν έχουμε την ευχέρεια να την αρνηθούμε. Είναι επιβεβλημένη. Στον προϋπολογισμό υπάρχουν οι εγγραφές”, επανέλαβε σε απόλυτο τόνο.

Θα εξετασθεί το θέμα

Λακωνικά απάντησε, από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρης Κοσμάς, επισημαίνοντας ωστόσο πως είναι ένα θέμα που θα το προχωρήσει. “Θα το δούμε”, δήλωσε αρχικά, εξηγώντας πως, “είναι μικρά τα ποσά αλλά αυτό δεν λέει κάτι γιατί αφορούν σε αντιμετώπιση επείγουσας ανάγκης. Οπότε θα το δούμε πολύ άμεσα το θέμα. Δηλαδή πώς μπορεί να προχωρήσει”.