Έδωσε την έγκρισή του το Ελεγκτικό Συνέδριο στον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου για να προχωρήσει η ενδιάμεση λύση αναφορικά με τον κορεσμένο ΧΥΤΑ

“Πράσινο φως” για μίνι επαύξηση του κυττάρου της Σύρου

Απαντήσεις από τον γενικό διευθυντή του Φορέα, Χρήστο Γαμβρούδη

Ολοταχώς στην υπογραφή της απαιτούμενης σύμβασης με ανάδοχο, ώστε να προχωρήσει το έργο της επαύξησης του ΧΥΤΑ Σύρου, προκειμένου να καλυφθεί ομαλά η πρωτεύουσα των Κυκλάδων για τα επόμενα τρία έτη, έως ότου υλοποιηθεί το έργο του ΧΥΤΥ, προχωρά ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε την έγκρισή του στις κινήσεις του Φορέα για το έργο της μίνι επαύξησης του κυττάρου κατά περίπου 50.000 m3, ώστε η Σύρος να εξυπηρετηθεί στις ανάγκες της για ταφή των απορριμμάτων, από τον προσεχή χειμώνα και μετά.

Αναφορικά με τη θετική εξέλιξη, που έρχεται να χαρίσει “ανάσα” στη Σύρο, με δεδομένη την κατάσταση του ΧΥΤΑ που είναι σχεδόν κορεσμένος έδωσε απαντήσεις, μέσω της “Κοινής Γνώμης”, ο γενικός διευθυντής του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, Χρήστος Γαμβρούδης.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε, εντός του επόμενου 20ημέρου θα είναι εφικτή η υπογραφή της σύμβασης για να προχωρήσει το έργο της μικρής επαύξησης, έως ότου έρθει η στιγμή του μεγάλου έργου για την απόκτηση ΧΥΤΥ.

Μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο, φαίνεται πως “άνοιξε” ο δρόμος με την πρώτη μικρή παρέμβαση στον ΧΥΤΑ, η οποία απομακρύνει για τη Σύρο την ανησυχία και τα αρνητικά σενάρια ως προς την ταφή των απορριμμάτων. Παράλληλα, γνωστοποιεί πως θα “τρέξουν” κι άλλες αποκαταστάσεις στο κύτταρο στο πλαίσιο του ίδιου έργου, ενώ τέλος, επισημαίνει πως θα υπάρξει πλέον σωστότερος έλεγχος για το τι εισέρχεται και αφήνεται πλέον στον ΧΥΤΑ Σύρου.

Τέλος, ο κ. Γαμβρούδης σημειώνει πως για την προώθηση του έργου του ΧΥΤΥ, ο Φορέας αναμένει την επίσημη παράδοση των οριστικών μελετών από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ώστε βάσει νόμου να πάρει τη σκυτάλη για την υλοποίησή του, μετά από τον απαιτούμενο διαγωνισμό.

· Ο ΧΥΤΑ Σύρου γνωρίζουμε πως είναι κορεσμένος. Παραμένει αυτό το δεδομένο πως δηλαδή μπορεί να καλύψει το νησί μέχρι και το τέλος καλοκαιριού; Είχατε κάποια εξέλιξη για το θέμα της επαύξησης του κυττάρου;

“Αυτό ισχύει. Εμείς θα καταφέρουμε να περάσουμε το καλοκαίρι και μέσα στον χειμώνα δεν θα έχουμε πρόβλημα. Μας ήρθε πριν λίγες ημέρες από το Ελεγκτικό Συνέδριο να υπογράψουμε τη σύμβαση για τα 3 συν 1 χρόνια λειτουργίας της εγκατάστασης που μέσα περιλαμβάνει και εργασίες επαύξησης της χωρητικότητας του κυττάρου. Εμείς έχουμε προσκαλέσει τον ανάδοχο να φέρει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, καθώς και την εγγυητική επιστολή και θεωρώ πως εντός των επόμενων 15 -20 ημερών το αργότερο, θα έχουμε υπογράψει τη σύμβαση για την παροχή υπηρεσίας για 3 συν 1 χρόνια.

Μιλάμε για μία διαδικασία που ξεκίνησε το 2022 και τώρα καταφέραμε και ξεπεράσαμε όλα αυτά τα γραφειοκρατικά θέματα και παρόλα αυτά το κύτταρο κράτησε δύο χρόνια.

Μέσα σε αυτή τη σύμβαση που θα υπογράψουμε τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να εξασφαλίσουμε μία χωρητικότητα μέχρι να προχωρήσει το μεγάλο έργο, περιλαμβάνεται και η δημιουργία ενός νέου μικρού κυττάρου περίπου 50.000 m3  για να μπορέσει να μας κρατήσει 3 με 4 χρόνια.

Αυτός ο χρόνος είναι απαραίτητος για να “τρέξει” το μεγάλο έργο του ΧΥΤΥ”.

· Στο έργο της επαύξησης θα προχωρήσετε άμεσα; Σχετικά με άλλα προβλήματα μέσα στο κύτταρο, έχετε προβλέψει αποκαταστάσεις;

“Μέσα στη σύμβαση που θα υπογράψουμε τώρα, πέρα από το έργο της επαύξησης της χωρητικότητας, έχουμε και ένα πολύ μεγάλο ποσό που έχει να κάνει με τη συντήρηση και την αποκατάσταση της υφιστάμενης κατάστασης, των βλαβών που διαπιστώσαμε κατά την παραλαβή της εγκατάστασης.

Είχαμε τα συνήθη προβλήματα που συναντάμε σε όλες τις εγκαταστάσεις που παραλαμβάνουμε. Είναι μέσα στη σύμβαση και θα “τρέξει”. Το κυριότερο πρόβλημα είναι με τις μονάδες επεξεργασίας στραγγισμάτων οι οποίες ή δεν λειτουργούν καθόλου ή υπολειτουργούν. Στην προκειμένη περίπτωση της Σύρου, υπολειτουργούν”.

· Κατά το παρελθόν, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης είχε εκφράσει την αγωνία του για ύπαρξη επικινδυνότητας σε τμήμα δρόμου μέσα στον ΧΥΤΑ. Αυτό παραμένει σαν πρόβλημα;

“Αυτό ήταν ένα παροδικό θέμα που είχε υπάρξει. Αυτό έχει να κάνει με την εσωτερική οδοποιία μέσα στο κύτταρο. Ήταν μία περίοδος που είχε και πολλές βροχές. Δεν είναι μόνο θέμα επικινδυνότητας σε αυτό που φτιάχνεις εσύ αλλά είναι και κατά πόσο τα λάστιχα των μηχανημάτων είναι συντηρημένα και σωστά. Αν τα λάστιχα δεν είναι σε καλή κατάσταση το αποτέλεσμα είναι πως δυστυχώς θα ολισθήσει. Δεν έχουμε κάποιο θέμα. Ήταν ένα πρόβλημα της στιγμής το οποίο λύθηκε”.

· Υπάρχει επαρκής έλεγχος για το τι εισέρχεται στο κύτταρο και τι πετάγεται σε αυτό;

“Φυσικά υπάρχει έλεγχος και με ζυγολόγια στην είσοδο. Μέχρι τώρα δεν είναι τόσο αυστηροί οι κανόνες όπως είναι στη Ρόδο, αλλά από τώρα και με τη νέα σύμβαση θα το θέσουμε σε νέα βάση.

Σε κάθε περίπτωση με τη νέα σύμβαση και οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν και θα είναι πιο σωστοί, όπως πρέπει να είναι”.

· Η Σύρος ουσιαστικά αναμένει τον ΧΥΤΥ για να περάσει στη νέα εποχή αναφορικά με τα απορρίμματά της. Πότε αναλαμβάνει ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου να “τρέξει” το μεγάλο έργο;

“Για το μεγάλο έργο της δημιουργίας του ΧΥΤΥ έχει βγει η ΑΕΠΟ, η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου και έχει παραλάβει ο Δήμος από τους μελετητές τις οριστικές μελέτες του μεγάλου έργου. Περιμένουμε να μας τα διαβιβάσει ο Δήμος επίσημα για να το “τρέξουμε” εμείς. Εκ του νόμου μετά, πρέπει να το “τρέξουμε” εμείς”.