Δυσαρέσκεια και αγανάκτηση
- Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024 - 06:20
Αναταραχή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της Σύρου έχει δημιουργήσει η ανακοίνωση διεξαγωγής ενός διεθνούς διαγωνισμού, υπό την αιγίδα των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, που θα διεξαχθεί για τη Γυάρο.
Μάλιστα, την ώρα που ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης, αναζητά απαντήσεις, αλλά και περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο θέμα, στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα, με τη συμμετοχή αρχιτεκτόνων και άλλων φορέων, παρουσιαζόταν τη Δευτέρα επίσημα το project "Arxellence 3 για τη νήσο Γυάρο".
Ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου, μέσω της "Κοινής Γνώμης", δηλώνει την άγνοια του επί του συγκεκριμένου ζητήματος, κάνοντας λόγο ταυτόχρονα για μία απαξιωτική συμπεριφορά απέναντι στα θεσμικά όργανα, τι στιγμή μάλιστα που το ιστορικό αυτό νησί, ανήκει στα διοικητικά όρια του Δήμου.
Στην ίδια κατεύθυνση κυμαίνεται και η δήλωση του επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης", Νίκου Καίλη, ο οποίος κάνει γνωστή την πλήρη αντίθεσή του στον νέο αυτό σχεδιασμό που επιχειρείται για τη Γυάρο.
Ο διεθνής διαγωνισμός "Arxellence 3" για τη νήσο Γυάρο
Με τη συμμετοχή αρχιτεκτόνων και μηχανικών άλλων ειδικοτήτων, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής, η επίσημη ημερίδα - τελετή έναρξης του "Arxellence 3", ενός διεθνούς διεπιστημονικού διαγωνισμού αρχιτεκτονικών ιδεών, με θέμα "Διατήρηση της ιστορικής μνήμης και ανάδειξη και προστασία των ιδιαίτερων περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών της νήσου Γυάρου".
Ο διαγωνισμός θα πρέπει να σημειωθεί ότι διοργανώνεται από την ALUMIL και την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου ΑΙΓΕΑΣ, με εποπτεία και συνδιοργάνωση από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος.
Στην εκδήλωση μίλησαν εκπρόσωποι των διοργανωτών, της κυβέρνησης, της επιστημονικής ακαδημαϊκής κοινότητας, οργανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των αντιστασιακών που μαρτύρησαν στο νησί της Γυάρου, διεθνώς αναγνωρισμένοι επιστήμονες στους τομείς της αρχιτεκτονικής, της περιβαλλοντικής προστασίας και της διαχείρισης των φυσικών πόρων.
Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν εκτενώς για το πεδίο του διαγωνισμού, από παρουσιάσεις αρχειακού υλικού αποτυπώσεων, μελετών και εγκριτικών αποφάσεων για το ισχυρό καθεστώς πολεοδομικής χωροταξικής και περιβαλλοντικής προστασίας, που ισχύει στη νήσο Γυάρο.
Να σημειωθεί ότι την αντίθεσή τους στην προσπάθεια ανάπτυξης και επενδυτικής αξιοποίησης της Γυάρου, εξέφρασαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974, Βαγγέλης Γκιουγκής και Νίκος Μανιός, πρόεδρος και γενικός γραμματέας του Συλλόγου, αντίστοιχα.
"Ο Δήμος δεν έχει καμία απολύτως ενημέρωση"
Την έντονη δυσαρέσκειά του για τη στάση που κρατούν απέναντι στον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού σχετικά με την ανακοίνωση της διεξαγωγής ενός διεπιστημονικού διαγωνισμού για τη Γυάρο, εκφράζει μέσω της εφημερίδας, ο δήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου.
Ο κ. Αθανασίου, δηλώνοντας άγνοια επί του συγκεκριμένου σχεδίου, το οποίο μάλιστα παρουσιάστηκε επίσημα τη Δευτέρα στο Μέγαρο της Μουσικής στην Αθήνα, υποστήριξε ότι η μεθοδολογία που ακολουθείται λειτουργεί απαξιωτικά απέναντι στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και στα συλλογικά του όργανα.
Μάλιστα, εκφράζοντας κάποια ερωτήματα τόσο για τον διαγωνισμό, όσο και για το ποια τελικά θα είναι η χρήση του ιστορικού αυτού νησιού, τόνισε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα τεθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
"Δεν είμαι ενήμερος γι’ αυτό, δεν με έχει ενημερώσει κανένας από τα συναρμόδια Υπουργεία, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, τα οποία εμπλέκονται σε αυτό, καθώς ο συγκεκριμένος διαγωνισμός - μελέτη, τελείται υπό την αιγίδα τους", δήλωσε κατηγορηματικά ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου, απαντώντας για το συγκεκριμένο, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι το θέμα αυτό δεν έχει καμία σχέση με την προσπάθεια που καταβάλει ο Δήμος σε συνεργασία με τον ΟΦΥΠΕΚΑ και τη WWF, για την ήπια προσβασιμότητα της Γυάρου.
"Η Γυάρος ανήκει στη διοικητική περιφέρεια του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται να προκηρύσσεται ένας τέτοιου είδους αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, για τον οποίο δεν έχουμε ενημερωθεί. Δηλαδή τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού που έδωσαν την αιγίδα σε αυτό το project δε θα μπορούσαν να μας αποστείλουν κάποιο έγγραφο με το οποίο να μας πληροφορούν γι’ αυτό που πρόκειται να γίνει;", αναρωτήθηκε ο κ. Αθανασίου.
Στην ερώτηση εάν θα πρέπει ο Δήμος να εκφράσει μία συλλογική άποψη επί του θέματος, τη στιγμή μάλιστα που το συγκεκριμένο νησί του ανήκει διοικητικά, ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι "την απλή γνώμη μας μπορούν να τη ζητήσουν. Εμείς π.χ μπορεί να διαφωνούσαμε, αλλά θα έπρεπε να ζητήσουν έτσι και αλλιώς την άποψή μας. Το να μη μας ρωτούν καθόλου, πιστεύω ότι είναι απαξιωτικό για τον θεσμό".
Στην επισήμανση εάν έχει υπάρξει επικοινωνία με τα συγκεκριμένα Υπουργεία, ο κ. Αθανασίου δήλωσε ότι το θέμα καταρχήν θα τεθεί σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και από εκεί και πέρα θα υπάρξει επαφή με τους δύο εταίρους του Δήμου, ΟΦΥΠΕΚΑ και WWF.
"Θα θέσω το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, διότι θεωρώ ότι το συγκεκριμένο μας απαξιώνει θεσμικά. Θεωρώ προσωπικά ότι οι χρήσεις σε αυτό το νησί έχουν γίνει ένας "αχταρμάς". Από τη μία ακούμε ότι από άκρη σε άκρη θα γεμίσει ανεμογεννήτριες, μετά έγινε προστατευόμενη θαλάσσια και χερσαία περιοχή, ταυτόχρονα υπάρχει ένας χαρακτηρισμένος ιστορικός τόπος από το Υπουργείο Πολιτισμού και τώρα ακούμε για έναν διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Εγώ από όλα αυτά, δυστυχώς δεν βγάζω συμπέρασμα", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σε όλα τα παραπάνω, ο δήμαρχος πρόσθεσε και τις μελέτες που υπάρχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια για την ανακατασκευή και ανάδειξη των κτηρίων της Γυάρου, μελέτες, που όπως είπε, βρίσκονται καταχωνιασμένες σε κάποια συρτάρια.
"Οι μελέτες αυτές είχαν γίνει από το Υπουργείο Αιγαίου, επί Νίκου Σηφουνάκη και παρ' όλο που είχαν εξασφαλισμένες όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις, έμειναν στα συρτάρια του Υπουργείου Ναυτιλίας και τώρα ερχόμαστε με έναν νέο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την αποκατάσταση αυτών των κτηρίων, χωρίς ουσιαστικά να γνωρίζουμε τι εμπεριέχει αυτός και σε τι έργα αναφέρεται. Για ποιο λόγο παραμένουν στα συρτάρια οι παλιές μελέτες και δεν επανέρχονται στην επιφάνεια, φυσικά με κάποια νέα επικαιροποίηση", σημείωσε χαρακτηριστικά.
"Προσβάλλεται η ιστορικότητα του τόπου"
Την πλήρη αντίθεσή του στον συγκεκριμένο διεθνή διαγωνισμό, δηλώνει ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης", Νίκος Καίλης, ο οποίος υποστηρίζει ότι υπάρχει μία επιχειρούμενη μεθόδευση, ώστε να καταργηθεί η ιστορικότητα της Γυάρου.
"Η Γυάρος είναι ένας τόπος ιστορικός και αντί να αναδειχθεί οδηγείται στην εγκατάλειψη, με αποτέλεσμα να χάνονται τα ίχνη της μνήμης και των αγώνων δεκάδων ανθρώπων που έζησαν στιγμές μαρτυρίου σε αυτό το νησί. Τα κτήρια που οι ίδιοι έχτισαν, χάνονται λόγω των καιρικών συνθηκών και της απαξίωσης. Μέσα σε όλα αυτά τα, ξαφνικά βλέπουμε μία πρωτοβουλία μίας μεγάλης βιομηχανίας συνεπικουρούμενης από το ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο, την κυβέρνηση και το Τεχνικού Επιμελητηρίου, να διενεργούν έναν διαγωνισμό, ο οποίος αφήνει πολλά ερωτήματα για το τι ακριβώς προβλέπει", σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καίλης.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Πρώτη καταβολή για τη Γυάρο
26 Νοε. 2024 - 6:15 - Εργασίες βελτίωσης και συντήρησης
9 Οκτ. 2024 - 6:19 - Πρόταση της παράταξης "Σύρος Εξ Αρχής" για διενέργεια αποστολής στη Γυάρο
25 Ιουλ. 2024 - 8:43 - Σύρος: Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής στο θέμα της Γυάρου
12 Ιουλ. 2024 - 12:24 - Σύρος Εξ Αρχής: “Η προστασία της Γυάρου πρέπει να ενώνει το Δημοτικό Συμβούλιο”
12 Ιουλ. 2024 - 9:20