Σήμερα η συνάντηση της Δημοτικής Αρχής με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (ΕΥΔ) της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για να μη μείνει εργοτάξιο ο χώρος

Τελευταία κρούση για το parking του Δημοτικού Σχολείου Βάρης

Θα ζητηθεί μία τελευταία 4μηνη παράταση ώστε να “τρέξει” ο εργολάβος την ολοκλήρωσή του

Όλες τις δυνάμεις της καταβάλλει πλέον η Δημοτική Αρχή Σύρου - Ερμούπολης για να “σώσει” το έργο της διαμόρφωσης του parking για την εξυπηρέτηση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Βάρης, επιδιώκοντας – σε συνεννόηση απαραιτήτως πρώτα με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (ΕΥΔ) της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου -, να δοθεί 4μηνη παράταση στον ανάδοχο, ώστε να ολοκληρώσει τις εργασίες που απομένουν.

Δεδομένου πως τέλος Μαΐου έληξε το καταληκτικό περιθώριο που είχε στη διάθεσή του ο εργολάβος για να υλοποιήσει το πολυσυζητημένο και άκρως απαραίτητο έργο για τις ασφαλείς μετακινήσεις της σχολικής κοινότητας και καθώς αυτό έχει προχωρήσει κατά 50%, η Δημοτική Αρχή σήμερα, θα ζητήσει από την ΕΥΔ, να δεχθεί μία ακόμη μικρή παράταση, που εκτιμά πως θα λειτουργήσει υπέρ των ασφαλών μετακινήσεων από και προς το Δημοτικό Σχολείο.

Αν και τυπικά έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια παρατάσεων προς τον ανάδοχο, ο ίδιος αιτήθηκε τη σχετική παράταση, δείχνοντας πως πλέον θέλει να “τρέξει” για την ολοκλήρωση του έργου. Επισημαίνει δε, πως, με φόντο την έλλειψη ατόμων και συνεργείων, καθώς είχε αναλάβει και το περίφημο και ολοκληρωμένο πλέον, έργο του Βούρλη, πως δεν κατέστη εφικτό να προωθήσει στον απαραίτητο βαθμό το έργο της διαμόρφωσης του οικοπέδου του Δημοτικού Σχολείου Βάρης.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος αναμένεται να τοποθετηθεί και η Δημοτική Αρχή προς την ΕΥΔ, καθώς δέχεται έντονες πιέσεις – όπως είναι εύλογο – και από τη σχολική κοινότητα.

Άλλωστε, η άφιξη και αναχώρηση των μαθητών σε καθημερινή βάση, από την επάνω είσοδο του Δημοτικού Σχολείου, εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλειά τους, αφού τα μικρά παιδιά αναγκαστικά συνυπάρχουν με οχήματα και μηχανές, σε έναν πολύ περιορισμένου πλάτους δρόμο.

Υπενθυμίζεται πως ο νυν δήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου στην προπερασμένη θητεία που είχε διατελέσει αντιδήμαρχος Οικονομικών από κοινού με τον νυν αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκο Βακόνδιο – που ήταν στην ίδια θέση στην προπερασμένη θητεία – είχαν κάνει αγώνα για την αγορά του οικοπέδου. Σε συνέχεια της καρποφόρας αυτής προσπάθειάς τους, τη σκυτάλη είχε πάρει ο πρώην εντεταλμένος του Τμήματος Προγραμματισμού στην περασμένη θητεία, Ανδρέας Γιαλόγλου, για να εντάξει το έργο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Ως εκ τούτου, στην περίπτωση που η Διαχειριστική αλλάξει την αρχική αρνητική απάντησή της για μη παραχώρηση της 4μηνης παράτασης, τότε ο ανάδοχος θα βγει έκπτωτος, αλλά το σημαντικότερο είναι πως θα χαθεί η χρηματοδότηση του έργου (550 χιλ. ευρώ), θα μείνει εργοτάξιο το οικόπεδο και το Δημοτικό Σχολείο Βάρης θα χρειαστεί να περιμένει για νέα χρηματοδότηση και ένταξη του έργου.

Ζητά 4μηνη παράταση για να κλείσει το έργο

Σαφές είναι στο αίτημά του προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης ο εργολάβος, επισημαίνοντας την πρόθεσή του να κλείσει το έργο, αλλά και καθιστώντας ξεκάθαρο τον λόγο που είχε τελευταία καθυστερήσεις στις παρεμβάσεις του.

Στο γραπτό αίτημά του επισημαίνει: “Με την παρούσα αιτούμεθα παράταση τεσσάρων μηνών για την ολοκλήρωση του έργου. Από τις αρχές του χρόνου η εταιρεία μας μετά από παρότρυνση της Δημοτικής Αρχής συγκέντρωσε το σύνολο των προσπαθειών και συνεργειών της στην ολοκλήρωση του έργου στην περιοχή του Βούρλη  που ήταν και παραμένει κρίσιμο για τη λειτουργία της πόλης ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο.

Το συγκεκριμένο έργο βαίνει προς ολοκλήρωση και ήδη χθες σκυροδετήσαμε στο έργο του θέματος. Δυστυχώς τα λιγοστά συνεργεία και η μοναδική βιοτεχνία παραγωγής σκυροδέματος δεν επιτρέπουν παράλληλες εργασίες σε περισσότερα έργα.

Θεωρούμε το αιτούμενο διάστημα απολύτως αναγκαίο λαμβάνοντας υπ΄ όψη και ότι τον Αύγουστο, τα πάντα υπολειτουργούν αλλά κυρίως ότι οι προμήθειες διακόπτονται πλήρως.

Ευελπιστούμε στην αποδοχή του αιτήματός μας”.

Αρνητική η πρώτη απάντηση της ΕΥΔ

Σύμφωνα με τις απαντήσεις του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, έδωσε την πρώτη αρνητική απάντησή της η ΕΥΔ, επί της οποίας σήμερα, θα συζητήσει και θα ζητήσει αλλαγή αν είναι δυνατόν, η Δημοτική Αρχή.

Η απάντηση της ΕΥΔ αναφέρει μεταξύ άλλων: “Με δεδομένο ότι η αρχική προθεσμία ολοκλήρωσης του εν λόγω υποέργου ήταν δώδεκα μήνες, με έναρξη στις 23/5/2022 και λήξη στις 23/5/2023, υπήρχε η δυνατότητα χορήγησης παράτασης από την Προϊσταμένη Αρχή χωρίς αίτημα του αναδόχου, μέχρι και έξι μήνες από τη λήξη της αρχικής προθεσμίας (οριακή προθεσμία), ήτοι μέχρι και τις 23/11/2023 και στη συνέχεια εφόσον προέκυπτε ανάγκη και επαρκής τεκμηρίωση, με αίτημα του αναδόχου θα μπορούσε να χορηγηθεί επιπλέον παράταση μέχρι 12 μήνες (αρχική συμβατική προθεσμία), κάτι που όμως στην προκειμένη περίπτωση δεν εφαρμόστηκε με αποτέλεσμα να μην “αξιοποιηθεί” η οριακή προθεσμία.

Όπως γνωρίζετε, μέχρι και σήμερα στο υποέργο έχουν χορηγηθεί τρεις παρατάσεις, όλες μετά από αίτημα του αναδόχου, συνολικής διάρκειας δώδεκα μηνών, ξεκινώντας από τις 23/5/2023 έως και τις 23/5/2024.

Βάσει των προαναφερόμενων και λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις της παρ. 8 του αρ. 147 του Ν. 4412/2016, όπως κι εσείς ορθά είχατε επισημάνει, δεν υπάρχει στο εξής δυνατότητα χορήγησης επιπλέον παράτασης της προθεσμίας περαίωσης του υποέργου αφού έχει ήδη χορηγηθεί συνολική παράταση με αιτήματα του αναδόχου, για χρόνο ίσο με την αρχική συμβατική προθεσμία”.

Διεκδικεί τελευταία παράταση προς όφελος των μαθητών

Από την πλευρά της, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου τονίζει πως κατανοεί όλα τα παραπάνω, σημειώνοντας ωστόσο πως θα ήταν χρήσιμο να δοθεί μία τελευταία 4μηνη παράταση.

“Παρόλα αυτά, η Υπηρεσία έκρινε ότι η αιτούμενη παράταση θα ήταν προς το συμφέρον του έργου, καθώς μάλιστα όλες οι ήδη χορηγηθείσες παρατάσεις είναι χωρίς αναθεώρηση και έχει επιβληθεί το σύνολο των προβλεπομένων ποινικών ρητρών. Συνεπώς, δεν θα υπήρχε οικονομική επιβάρυνση, η δε τελευταίως παρατηρούμενη επίσπευση των εργασιών δημιούργησε την αίσθηση ότι εκμεταλλευόμενη το διάστημα της θερινής περιόδου, το έργο θα ολοκληρώνονταν προς όφελος της λειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου Βάρης και της ασφάλειας των μαθητών”, σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας, σε σχετικό έγγραφό του.