Αναλαμβάνει καθήκοντα η Μαρία Καζαντζάκη, μετά από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Ενεργοποιείται ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης

Παρέμβαση του δεύτερου υποψηφίου, Κώστα Δοκιμάκη για τη διαδικασία που ακολούθησε ο Δήμος αναφορικά με τη γνωστοποίηση της προκήρυξης

Έχοντας την αποδοχή της απόλυτης πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, η δικηγόρος, Μαρία Καζαντζάκη αναλαμβάνει πλέον τη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, ώστε διαφορές των πολιτών με τον Δήμο, να μπορούν να επιλύονται – αν είναι εφικτό -, εξωδικαστικά.

Μετά από αρκετά χρόνια, ο Δήμος κατάφερε να ενεργοποιήσει αυτόν το σημαντικό θεσμό, “αναθέτοντας” μετά από την προβλεπόμενη διαδικασία και ψηφοφορία, τη θέση, στην πρώην δημοτική σύμβουλο, Μαρία Καζαντζάκη.

Πρόκειται για μία θετική εξέλιξη, καθώς ο ρόλος του Συμπαραστάτη θα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά επιχειρηματίες και δημότες σε υποθέσεις που προκύπτουν με τον Δήμο.

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ., η Μαρία Καζαντζάκη είχε καταθέσει όλα τα απαιτούμενα έγγραφα εγκαίρως στη γραμματεία του Δήμου, ενώ ο δικηγόρος, Κώστας Δοκιμάκης, εμφανίστηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων και κατέθεσε προφορικά την υποψηφιότητά του.

Ο ίδιος, επέλεξε να στηλιτεύσει τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής όσον αφορά στην κάλυψη της συγκεκριμένης θέσης, τονίζοντας πως, ο Δήμος δεν γνωστοποίησε την προκήρυξη στον Δικηγορικό Σύλλογο Σύρου, ώστε να τοποθετήσει το άτομο που επέλεξε για τον θεσμό. Ωστόσο, σαφείς απαντήσεις έδωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Μάνθος Μανθόπουλος αναφορικά με τη διαδικασία, ενώ τέλος, τοποθετήθηκε και η Μαρία Καζαντζάκη.

Σημειώνεται πως η νέα Συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης, έλαβε κατά την επαναληπτική ψηφοφορία 17 θετικές ψήφους (3 άτομα ψήφισαν τον Κ. Δοκιμάκη και 2 ήταν λευκά), αφού στον πρώτο κύκλο ψηφοφορίας, οι θετικές ψήφοι που η ίδια πήρε ήταν 16 και δεν καλυπτόταν το όριο της απόλυτης πλειοψηφίας.

Στη συνεδρίαση, η Λαϊκή Συσπείρωση απείχε λέγοντας πως ο θεσμός δεν υπηρετεί τον πολίτη, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος, Παναγιώτης Κουταβάς επεσήμανε προς το νυν δήμαρχο ότι στην περασμένη θητεία δεν είχε συνεργαστεί με τη Δημοτική Αρχή για την ανάδειξη συμπαραστάτη, κάτι που έκανε η μείζονα αντιπολίτευση σήμερα ως έναν βαθμό, για να μη στερήσει από τους δημότες αυτή την υπηρεσία.

Κ. Δοκιμάκης: “Δεν κοινοποιήσατε την προκήρυξη στον Δικηγορικό Σύλλογο”

Κατά την τοποθέτησή του, ο Κώστας Δοκιμάκης, αφού δήλωσε πως θέτει υποψηφιότητα για τη θέση του Συμπαραστάτη, παρατήρησε καυστικά προς τη Δημοτική Αρχή, τα παρακάτω: “Εγώ έλαβα γνώση της διαδικασίας αυτής και του θέματος στη σημερινή συνεδρίαση, πολύ λίγο πριν την έναρξη αυτής. Για κάποιο λόγο που δεν καταλαβαίνω και δεν αντιλαμβάνομαι, δεν έχει κοινοποιηθεί η προκήρυξη αυτή στον Δικηγορικό Σύλλογο. Γνωρίζετε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου εδρεύει στη Σύρο, το νησί στο οποίο δημαρχεύετε, είναι ένα νομικό πρόσωπο διεγνωσμένου κύρους, βρίσκεται στην έδρα του Εφετείου Αιγαίου, το ξέρετε και το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να κάνετε είναι να κοινοποιήσετε την προκήρυξη αυτή στον Δικηγορικό Σύλλογο Σύρου”. Συμπλήρωσε μάλιστα, πως, “για το ποιος είμαι εγώ και αν έχω τα προσόντα, το έχουν κρίνει ήδη οι δημότες που με έχουν εκλέξει πρώτο επιλαχόντα με τον συνδυασμό (με σχέδιο για τη Σύρο)”. Αιτιολογώντας την κριτική του προς τη Δημοτική Αρχή, συμπλήρωσε: “Δεν θέλω ως δημότης και ως υποψήφιος να δίδεται η εντύπωση από το σώμα του Δ.Σ. στους δημότες ότι υπάρχει μία βιασύνη, ένα άγχος να τελειώσει αυτή η διαδικασία και μάλιστα να εκλεγούν και συγκεκριμένα άτομα πάρα πολύ γρήγορα. Αν νομίζετε ότι υπάρχει ανάγκη στο σώμα να αποδείξω ποιος είμαι δικηγορικά, θα αναβάλλετε τη συνεδρίαση, τη σημερινή, προκειμένου να γίνει και η προσήκουσα διαδικασία πιο ορθά, έτσι ώστε να τιμήσει και ο Δήμος την παρουσία του Δικηγορικού Συλλόγου που βρίσκεται στη Σύρο. Στην κρίση σας”.

Μ. Μανθόπουλος: “Δεν είναι προαπαιτούμενο η δημοσίευση στον Δικηγορικό”

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δ.Σ., Μάνθος Μανθόπουλος επεσήμανε σε κάθε τόνο, πως ο Δήμος έπραξε σωστά και κατά το νόμο. “Οφείλω να πω τα εξής. Δεν είναι προαπαιτούμενο να δημοσιευθεί η προκήρυξη συγκεκριμένα και να αποσταλεί στον Δικηγορικό Σύλλογο Σύρου. Δεν είναι ούτε στις τυπικές, ούτε στις ουσιαστικές, ούτε στις ελάχιστες προϋποθέσεις που απαιτεί ο νόμος. Ο νόμος απαιτεί να δημοσιευθεί σε εφημερίδα, όπως έγινε από το γραφείο δημάρχου και να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου και στη “Διαύγεια”, όπως κι έγινε. Η διαδικασία είναι συγκεκριμένη. Θέλει απαρτία των 2/3 των συμβούλων. Δεν υπάρχουν μυστικές διαδικασίες απ' όσο γνωρίζω”, τόνισε συγκεκριμένα.

 

Μ. Καζαντζάκη: “Θα υπηρετήσω το θεσμό με αντικειμενικότητα”

Σε ήπιο τόνο, η Μαρία Καζαντζάκη μίλησε για την υποψηφιότητά της, δεσμευόμενη τέλος, πως, ο σκοπός και η πρόθεσή της είναι να υπηρετήσει το θεσμό σωστά. “Σας ευχαριστώ που μου δίνετε τη δυνατότητα να είμαι σήμερα σε αυτή την αίθουσα. Είμαι βαθιά συγκινημένη γιατί αυτά τα έδρανα τα έχω υπηρετήσει αρκετά χρόνια. Για λόγους ηθικής τάξης, θέλω να σας πληροφορήσω πως την ανακοίνωση για τη συμμετοχή μου στη σημερινή συνεδρίαση, έλαβα γνώση αυτής μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου, διότι παρακολουθώ όλες τις αποφάσεις τις οποίες το Δημοτικό Συμβούλιο λαμβάνει μέσω της επίσημης ιστοσελίδας, καθώς επίσης και μέσω του Διαύγεια. Ως εκ τούτου, ουδείς με πληροφόρησε προσωπικά”, επεσήμανε.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως “φρόντισα ως νομίζω, πως είναι πρέπον και ορθό να καταθέσω την αίτησή μου μαζί με τα δικαιολογητικά, συμπεριλαμβανομένων και των υπεύθυνων δηλώσεων, στις οποίες επαναλαμβάνω ότι δεν έχω κόλλημα για συμμετοχή στη διακήρυξη για τη συγκεκριμένη θέση, μέσα στην προθεσμία που είχε θέσει η σχετική διακήρυξη”.

Για την πορεία της στην αυτοδιοίκηση, αλλά και για την επαγγελματική διαδρομή της, υπενθύμισε πως, “επί 19 σχεδόν έτη είμαι δικηγόρος και ασκώ το λειτούργημά μου με έδρα τη Σύρο. Έχω υπάρξει δημοτική σύμβουλος από το 2010, οπότε και εκλέχθηκα για πρώτη φορά μέχρι και την τελευταία μέρα του 2023.  Έχω υπάρξει μέλος της συμπολίτευσης, μέλος της αντιπολίτευσης, είχα την τιμή να υπηρετήσω ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και ως γραμματέας αυτού, καθώς και ως απλό μέλος του Δ.Σ., στο Λιμενικό Ταμείο, ακόμη και στην Οικονομική Επιτροπή. Με τίμησε το Δ.Σ. επιτρέποντάς μου να παραμείνω στο Δ.Σ. του Ισιδωρείου Ορφανοτροφείου Αρρένων Ερμούπολης, όπου έχω την τιμή και τη χαρά να συνεργάζομαι με μέλη όλων των δημοτικών παρατάξεων άριστα”.

Όσον αφορά στον θεσμό του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, πρόσθεσε πως, “πραγματικά είναι ένας θεσμός που μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος του δημότη και όχι της Δημοτικής Αρχής. Είναι ένας θεσμός ο οποίος έχει δημιουργηθεί καθαρά για να υποστηρίζει τον δημότη και την επιχείρηση πέρα από το αν είναι φιλικά προσκείμενη προς τη Δημοτική Αρχή. Εξ ου και που ο νόμος προϋποθέτει αυξημένη πλειοψηφία για να μπορέσει να καταλάβει κανείς αυτή τη θέση. Αυτονόητο πως μία και μοναδική παράταξη έχει αδυναμία να εκλέξει συμπαραστάτη”.

Κλείνοντας την τοποθέτησή της, επεσήμανε πως, “θα πω με κάθε ταπεινότητα ότι στην πραγματικότητα διαθέτω όλες τις προδιαγραφές, έχω γνώση των διαδικασιών και των λειτουργιών του Δήμου, από την άσκηση του λειτουργήματός μου έχω και κάποια εξειδίκευση σε αυτά τα ζητήματα. Δεν υπήρξα υποψήφια στις τελευταίες δημοτικές εκλογές και τούτο έγινε συνειδητά. Δεν υποστηρίζω καμία παράταξη. Ο σκοπός μου είναι να υπηρετήσω τον θεσμό με αντικειμενικότητα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε συνεργασία με όλες τις δημοτικές παρατάξεις.”