Σε αναμονή ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης για το “πράσινο φως” σχετικά με τις διαμορφώσεις για το Γεωμουσείο και την αποκατάσταση του ακινήτου της οδού Σουρή

Καθυστερεί έργα το Υπουργείο Πολιτισμού

Δεν έχει εξετάσει μέχρι σήμερα στοιχεία και μελέτες που έστειλε προ μηνών η Τεχνική Υπηρεσία

Σοβαρές καθυστερήσεις έρχεται να προσθέσει το Υπουργείο Πολιτισμού σε έργα που επιδιώκει να προχωρήσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, καθώς δεν έχει εξετάσει εδώ και μήνες απαραίτητα στοιχεία και μελέτες που εστάλησαν από την Τεχνική Υπηρεσία για τις υποθέσεις του Γεωμουσείου και του δημοτικού ακινήτου της οδού Σουρή.

Ειδικότερα, οι εσωτερικές διαμορφώσεις του Δήμου στο κτήριο Κορνηλάκη που θα στεγαστεί και θα λειτουργεί το Γεωμουσείο, διακόπηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά από καταγγελία αγνώστου, για τις παρεμβάσεις που γίνονταν μέσα σε αυτό. Το θέμα είχε γνωστοποιήσει μέσω παρέμβασής της η δημοτική σύμβουλος, Μαρία Μαυρίκου, ζητώντας απαντήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας, Δαυίδ Διακοδημητρίου είχε εξηγήσει πως ο Δήμος απέστειλε στο Υπουργείο όλα τα στοιχεία με τις εργασίες και αναμένει έγκριση, την οποία δυστυχώς, δεν έχει πάρει μέχρι σήμερα. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι εργασίες για τις διαμορφώσεις εσωτερικά να παραμένουν “παγωμένες”.

Παράλληλα, το Υπουργείο Πολιτισμού φαίνεται να αφήνει στο συρτάρι και τη μελέτη για την αποκατάσταση του δημοτικού ακινήτου της οδού Σουρή στην Ερμούπολη, η οποία αν και εκπονήθηκε και εστάλη προς έγκριση, δυστυχώς, ακόμη δεν έχει εξεταστεί. Υπενθυμίζεται πως, το κτήριο είχε καταρρεύσει σε ένα σημαντικό μέρος του το 2021, καταπλακώνοντας σταθμευμένα οχήματα.

Αναφορικά με τα παραπάνω, η “Κοινή Γνώμη” συνομίλησε με τον αναπληρωτή προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας, Δαυίδ Διακοδημητρίου.

Γεωμουσείο: Από Φεβρουάριο δεν έχουν εξεταστεί τα στοιχεία

Ερωτηθείς, ποια είναι η εξέλιξη για το Γεωμουσείο και γιατί δεν εκτελούνται εργασίες, ανέφερε: “Είμαστε ακόμη στο Υπουργείο Πολιτισμού και περιμένουμε την απόφασή τους. Είχαμε υποβάλει στοιχεία για το τί εργασίες πρόκειται να γίνουν και να προχωρήσουμε στη συνέχεια. Δυστυχώς δεν έχουμε ενημέρωση για το πότε θα προχωρήσουν. Μέχρι πρόσφατα δεν το είχαν εξετάσει το θέμα”.

Στην παρατήρηση πως ο Δήμος είχε εκτιμήσει πως το έργο δεν θα μπλοκάρει και πως το Υπουργείο θα δώσει θετική απάντηση, αφού δεν είναι εργασίες μόνιμου χαρακτήρα, σημείωσε: “Αυτό πιστεύω πως θα είναι θετική. Μέχρι να απαντήσει το Υπουργείο όμως, δεν προχωράμε σε εργασίες. Εμείς θεωρούσαμε ότι δεν χρειαζόταν καν να απευθυνθούμε στο Υπουργείο Πολιτισμού, επειδή είναι εσωτερικές εργασίες και είναι δικός μας ο χώρος. Επίσης, δεν κάνουμε μόνιμες κατασκευές. Ουσιαστικά είναι τοποθέτηση εξοπλισμού. Παρόλα αυτά, όπως μας είπε το Υπουργείο ενεργήσαμε”.

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση των εργασιών, δεν υπάρχει κίνδυνος, καθώς οι δαπάνες καλύπτονται από πόρους του Δήμου. “Αυτό το έργο είναι αποκλειστικά του Δήμου. Δεν είναι σε πρόγραμμα για το Γεωμουσείο. Εμείς ως Δήμος διαμορφώνουμε τον χώρο και γίνεται από ίδιους πόρους”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ακόμη πως, “η είσοδός του είναι στο ισόγειο από την πλευρά της αυλής και ο κύριος χώρος είναι εκεί που βρίσκεται η Βιβλιοθήκη, στο μπροστινό μέρος”.

Επιπλέον, ερωτηθείς για το αν έχει προχωρήσει η προμήθεια εξοπλισμού για το Γεωμουσείο, ανέφερε: “Η τετράμηνη παράταση είχε δοθεί για την προμήθεια του εξοπλισμού που θα τοποθετηθεί. Αυτό το θέμα δεν μας απασχολεί πλέον, γιατί η προμήθεια έχει ολοκληρωθεί και έχουν τοποθετηθεί όσα θέλαμε. Έχει εξοφληθεί και ο προμηθευτής”.

Τέλος, για το συγκεκριμένο έργο, σημείωσε πως η πλευρά του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το ΤΜΣΠΣ προχωρούν κανονικά το έργο τους. “Το υπόλοιπο πρόγραμμα με το Γεωμουσείο έχει και άλλες δράσεις που προχωρούν κανονικά και ανεξάρτητα. Το Πανεπιστήμιο με τις εφαρμογές του, ενώ προχωρούν και οι εξοπλισμοί με τους υπολογιστές”, δήλωσε.

Στην ερώτηση αν η Τεχνική Υπηρεσία ασκεί πιέσεις προς το Υπουργείο Πολιτισμού για να υπάρξει έγκριση όσον αφορά στις εργασίες και αυτό το έργο επιτέλους να προχωρήσει, τόνισε πως, “υπάρχουν συνεχείς οχλήσεις από την Τεχνική Υπηρεσία. Μιλάμε συνέχεια γι αυτό το θέμα και για άλλα”.

Κτήριο οδού Σουρή: Από το Νοέμβριο η μελέτη στο Υπουργείο

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και για τη μελέτη του δημοτικού κτηρίου της οδού Σουρή, καθώς όπως επεσήμανε ο κ. Διακοδημητρίου, το Υπουργείο δεν έχει ασχοληθεί με τη μελέτη έως σήμερα. “Έχουμε το κτήριο της οδού Σουρή, που είναι δημοτικό ακίνητο, είχε καταρρεύσει και κάναμε μελέτη αποκατάστασης. Από τον Νοέμβριο του 2023 έχουμε στείλει τη μελέτη και ακόμη δεν έχουμε απάντηση ούτε γι' αυτό. Δεν την έχουν εξετάσει μέχρι σήμερα ούτε αυτή τη μελέτη. Δεν ξέρω τι συμβαίνει αλλά υπάρχει μία μεγάλη καθυστέρηση το τελευταίο διάστημα”, παρατήρησε, λέγοντας παρακάτω τι άλλα βήματα θα απαιτηθούν προσεχώς από τον Δήμο, αφότου εγκρίνει το Υπουργείο τη μελέτη και μετά.

“Μετά θα πρέπει να προχωρήσουμε στην οικοδομική άδεια, σε μελέτες οριστικές και  όσα χρειάζονται να γίνουν. Αφού κάνουμε τα τεύχη δημοπράτησης θα αναζητήσουμε χρηματοδότηση. Δηλαδή μετά το Υπουργείο Πολιτισμού θα χρειαστούμε γύρω στους 4 με 8 μήνες για να έχουμε κοστολόγιο. Αν μετά υπάρχει κάποιο πρόγραμμα ή μπορέσει να μας χρηματοδοτήσει κάποιος για την κατασκευή θα είναι καλά”, επεσήμανε χαρκτηριστικά.

Στην ερώτηση πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το κεντρικό ακίνητο πρόσθεσε: “Αυτό το κτήριο μπορεί να αξιοποιήσει γύρω στα 400 τ.μ.. Είναι μεγάλο για τα δεδομένα της Σύρου. Εμείς θα προτείναμε να χρησιμοποιηθεί για γραφεία του Δήμου, αφού είναι δημοτικό ακίνητο.

Γιατί όχι και τις Τεχνικές Υπηρεσίες. Από το να είμαστε φιλοξενούμενοι σε ένα πατάρι στην Πολεοδομία, να έχουμε τα αρχεία μας όπως πρέπει, κλπ.. Σήμερα η Τεχνική Υπηρεσία είναι ένα πατάρι και από αυτό το πατάρι πρέπει να βγαίνουν έργα εκατομμυρίων ευρώ”. Κατέληξε στις δηλώσεις του, μάλιστα, υπογραμμίζοντας πως “αυτό είναι θέμα της Δημοτικής Αρχής, δηλαδή το πώς θα διαχειριστεί το προσωπικό του”.