Ενέργειες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για την απαραίτητη παρέμβαση, παράλληλα με το έργο της αποκατάστασης των όψεων του ιστορικού κτηρίου

Προγραμματίζεται και έργο φωτισμού για το Δημαρχείο

Κατά πάσα πιθανότητα εξασφαλίζεται μέσω δωρεάς η μελέτη, ενώ θα απαιτηθεί η αναζήτηση χρηματοδότησης για την υλοποίησή του

Κινήσεις για τον προγραμματισμό και την εξασφάλιση μελέτης και έργου για τον φωτισμό του Δημαρχιακού Μεγάρου Σύρου – Ερμούπολης πραγματοποιεί η Δημοτική Αρχή, ώστε να “τρέξει” παράλληλα με τη μεγάλη παρέμβαση της αποκατάστασης των όψεών του και την ανάδειξή του.

Ουσιαστικά, ο Δήμος και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος έθεσαν επί τάπητος την αναγκαιότητα φωτισμού του εμβληματικού κτηρίου, ώστε να τονιστεί και το έργο που θα γίνει για τη γενικότερη βελτίωση της εικόνας του, αναζητώντας μελετητές που γνωρίζουν και έχουν εμπειρία από σχετικές παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου στην “Κοινή Γνώμη”, η μελέτη για τον φωτισμό θα προέλθει στον Δήμο κατά πάσα πιθανότητα μέσω δωρεάς, ωστόσο, το έργο που θα υποδείξει για την ανάδειξη του  ιστορικού κτηρίου, που αποτελεί το μεγαλύτερο μνημείο του νησιού, θα απαιτήσει την εξεύρεση χρηματοδότησης.

Μελέτη, διαγωνισμός και έργο φωτισμού

Όπως γνωστοποίησε ο αντιδήμαρχος, ο Δήμος κάνει επαφές με μελετητές για δρομολόγηση αρχικά της μελέτης ηλεκτροφωτισμού του Δημαρχιακού Μεγάρου.

“Υπήρχε κάποια πρόταση για δωρεά μελέτης όσον αφορά στον ηλεκτροφωτισμό. Αυτό προέκυψε σε συνέχεια κινήσεων που είχαμε κάνει στο παρελθόν και είχαμε ζητήσει προσφορές από μελετητές που αναλαμβάνουν τέτοια έργα. Τη δεδομένη στιγμή, υπάρχει μία ομάδα ανθρώπων και πρέπει να γίνει μία πρώτη προσέγγιση και αναλυτική συζήτηση επί της προφορικής πρότασης που έχουμε”, ανέφερε, λέγοντας ακόμη πως, η συγκεκριμένη πρόταση είναι για δωρεά της μελέτης.

“Αφορά στη δωρεά της μελέτης ηλεκτροφωτισμού και είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό που θα πρέπει να γίνει γρήγορα και ταυτόχρονα με το μεγάλο έργο, ώστε να διαμορφωθούν και όλες οι υποδομές γι’ αυτό”, σημείωσε συγκεκριμένα, εξηγώντας πως ο φωτισμός εμβληματικών κτηρίων θέλει ιδιαίτερη γνώση.

“Θα πρέπει φωτιστικά κ.α. να είναι σε σημεία τέτοια που να μην προκαλούν αισθητικά όχληση σε όσους βλέπουν το ιστορικό μνημείο. Όπως αντίστοιχα γίνεται σε όλα τα μνημεία, θα προχωρήσουμε, καθώς ο στόχος είναι να αναδειχθεί το κτήριο, μιας και θα υλοποιηθεί και το σημαντικό έργο της αποκατάστασης των όψεών του. Θα είναι καλό και ωραίο να φωτιστεί και να αναδειχθεί. Θα είναι απαραίτητο να γίνουν και οι δοκιμές επάνω στο κτήριο για να δούμε και πολλά στοιχεία και το πώς ακριβώς θα φωτίζεται”, πρόσθεσε.

Διευκρίνισε δε, πως, “ο στόχος είναι να έχουμε μέσω δωρεάς τη μελέτη και μετά να αναζητήσουμε χρηματοδότηση για την υλοποίησή του”. Σε αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε πως, “θα κάνουμε προσεχώς μέσα στο καλοκαίρι μία συνάντηση με την ομάδα αυτών των ανθρώπων για να προχωρήσουμε στην  εξεύρεση των πόρων και να το υλοποιήσουμε απαραίτητα”.

Σημείωσε επίσης πως για τον φωτισμό θα απαιτηθεί χρηματοδότηση και διαγωνισμός. “Το έργο αυτό θα απαιτήσει διαγωνισμό. Άρα, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε το συντομότερο να βρούμε τις δαπάνες για το συμπληρωματικό έργο. Εκτιμούμε πως θα απαιτηθούν 200 – 300 χιλ. ευρώ για όλο το δίκτυο των υποδομών του φωτισμού και τον φωτισμό”, δήλωσε ο κ. Βακόνδιος.

Ανάθεση σε τεχνικό σύμβουλο για τις όψεις

Επιπλέον, ο Δήμος προχώρησε στην ανάθεση του έργου της επίβλεψης για την αποκατάσταση των όψεων σε τεχνικό σύμβουλο. Η εταιρεία είναι η “Χ. ΜΑΡΑΒΕΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ι.Κ.Ε.” και η δαπάνη θα ανέλθει στο ποσό των 37.078,34 ευρώ.

Για τη συνδρομή από τεχνικό σύμβουλο, ο κ. Βακόνδιος πρόσθεσε: “Οπωσδήποτε είναι κάτι που χρειάζεται γιατί η Τεχνική Υπηρεσία είναι υπερφορτωμένη. Είναι ένα έργο συγχρηματοδοτούμενο και έχουμε αυτή τη δυνατότητα και θα την αξιοποιήσουμε. Θέλω να ευχαριστήσω και την Τεχνική Υπηρεσία για όλη την προσπάθειά της μέχρι στιγμής”.

Από Οκτώβρη, εργοτάξιο το Δημαρχιακό Μέγαρο

Ερωτηθείς παρακάτω για τον χρόνο που θα αρχίσει η υλοποίηση του έργου της αποκατάστασης των όψεων του Δημαρχείου, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ανέφερε: “Είχαμε στείλει στο Ελεγκτικό Συνέδριο όλη τη διαδικασία που είχε ακολουθηθεί από τον Δήμο, όλο τον διαγωνισμό, ώστε να εγκριθεί, επειδή είναι έργο πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Από μέρα σε μέρα περιμένουμε την τελική έγκριση. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η πρόσκληση προς τον ανάδοχο, ώστε να αναφέρει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, χρονοδιαγράμματα έργου κλπ και να υπογραφεί η σύμβαση για να αρχίσει το έργο”.

Αφού ολοκληρωθεί το διαδικαστικό κομμάτι, επεσήμανε πως θα δρομολογηθεί η έναρξη του έργου.

“Η κατεύθυνση είναι να αρχίσει από φθινόπωρο λογικά. Εκτιμούμε ότι μέσα στο επόμενο 15ημερο θα ξεκινήσει η διαδικασία, δηλαδή θα γίνει πρόσκληση προς τον ανάδοχο. Οπότε είναι και ένα διάστημα περίπου 20 ημερών ώστε να υπογράψουμε τη σύμβαση, δηλαδή περίπου το πρώτο 15ημερο του Σεπτεμβρίου. Άρα, από 1η Οκτωβρίου εκτιμούμε πως θα γίνει και η έναρξη του έργου”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Το έργο των όψεων

Να υπενθυμίσουμε πως σύμφωνα με την εγκεκριμένη Ειδική Αρχιτεκτονική Μελέτη και Μελέτη Συντήρησης, για το έργο της αποκατάστασης των όψεων προβλέπονται τα εξής:

1.Προεργασίες (αποξηλώσεις επιχρισμάτων, προστασία ή απομάκρυνση κεραμικών διακοσμητικών στοιχείων, απομάκρυνση μεταγενέστερων πρόσθετων κατασκευών, τοποθέτηση ικριωμάτων). 2.Αποκατάσταση πύργων (ανακατασκευή επίκρανων και αποκατάσταση υφιστάμενων, εφαρμογή  ενεμάτων στις περιοχές ρηγματώσεων).

3.Κονιάματα (αποκατάσταση υφιστάμενων επιχρισμάτων, εφαρμογή συστήματος ινοπλισμένων επιχρισμάτων στους πύργους).

4.Αποκατάσταση λίθινων στοιχείων.

5.Αναπαραγωγή τραβηχτών κονιαμάτων.

6.Αποκατάσταση κεραμικών στοιχείων.

7.Χρωματισμοί επιφανειών επιχρισμάτων.

8.Συντήρηση υφιστάμενων ξύλινων κουφωμάτων και μεταλλικών στοιχείων.

9.Διευθέτηση ηλεκτρομηχανολογικών στοιχείων.