“Παροπλισμένα” προς το παρόν τα δύο παλαιότερα, εκ των τεσσάρων που διαθέτει ο Δήμος, καθώς αναμένονται ανταλλακτικά για να επισκευαστούν

Με μόνο δύο απορριμματοφόρα η αποκομιδή στη Σύρο

Διπλές βάρδιες, αλλά και καθυστέρηση στην απομάκρυνση του όγκου των σκουπιδιών από τους πράσινους κάδους

Oριακά καλύπτεται η Σύρος όσον αφορά στην αποκομιδή των απορριμμάτων, καθώς, από τα τέσσερα απορριμματοφόρα, έχουν τεθεί εκτός βαρδιών τα δύο παλαιότερα, αφού προέκυψαν βλάβες και ο Δήμος αναμένει ανταλλακτικά για να τα επισκευάσει.

Η ανυπαρξία έστω κι ενός επιπλέον απορριμματοφόρου για τη Σύρο, προκαλεί τεράστια ανησυχία στη Δημοτική Αρχή και την αρμόδια Υπηρεσία, όπως και στον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Πέτρο Μώτο, μιας και σε περιόδους - που έστω και ένα εκ των υπαρχόντων, παρουσιάσει βλάβη -, τότε ανατρέπεται όλος ο σχεδιασμός της αποκομιδής.

Ο κ. Μώτος θέλησε να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη για τις καθυστερήσεις στην αποκομιδή των απορριμμάτων όλο το τελευταίο δεκαήμερο, γνωστοποιώντας, παράλληλα, πως αυτή τη στιγμή το νησί εξυπηρετείται αναγκαστικά με διπλές βάρδιες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ενώ έβγαιναν και τα τέσσερα απορριμματοφόρα στις 3 τα ξημερώματα για αποκομιδή, σήμερα, βγαίνουν τα δύο την ίδια ώρα και αφού καλύψουν το μισό νησί, κάνουν και δεύτερη βάρδια, για να καλυφθούν όλες οι άλλες περιοχές.

Ως εκ τούτου, ο όγκος των σκουπιδιών παραμένει τις πρώτες πρωινές ώρες αμάζευτος, έως και τις 11 περίπου που “κλείνει” ο κύκλος της δεύτερης βάρδιας.

Σε συνέχεια της ενημέρωσης που έκανε ο Πέτρος Μώτος στο Δημοτικό Συμβούλιο, έδωσε απαντήσεις και στην “Κοινή Γνώμη”.

Το πρόβλημα του γηρασμένου στόλου οχημάτων του Δήμου είναι γνωστό και όπως τόνισε, πέραν των ενεργειών που έχει κάνει η Υπηρεσία για να αποκτήσει ένα νέο απορριμματοφόρο, ο ίδιος ζητά από τον Δήμο να βρει και νέα χρηματοδοτικά “εργαλεία” για την προμήθεια επιπλέον απορριμματοφόρου.

Τεράστια καταπόνηση και βλάβες

Αναφορικά με το γεγονός πως ο Δήμος δεν διαθέτει καινούργιο εξοπλισμό και απορριμματοφόρα οχήματα – πλην ενός που είχε προμηθευτεί παλαιότερα -, ο κ. Μώτος μίλησε για την καταπόνησή τους και τις βλάβες που παρουσιάζουν.

“Στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης έχουμε τέσσερα απορριμματοφόρα εκ των οποίων τα δύο είναι πάρα πολύ παλιά. Έχουν ζωή πάνω από 18 – 20 χρόνια. Αυτό το διάστημα ήταν σε λειτουργία επτά ημέρες την εβδομάδα, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Τα δύο έπαθαν ζημιά, διαδοχικά μέσα σε δύο ημέρες”, ανέφερε αρχικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, επισημαίνοντας πως την περίοδο της υψηλής σεζόν και της αυξημένης επισκεψιμότητας, “όταν αυτά τα απορριμματοφόρα είναι μόνιμα σε λειτουργία, λογικό είναι να παρουσιάζουν βλάβες. Είναι και σχεδόν 20 ετών”.

Ερωτηθείς, πώς επηρέασε η βλάβη των δύο απορριμματοφόρων την αποκομιδή, πρόσθεσε: “Άμεσα, μιλήσαμε εγώ, ο προϊστάμενος και η διευθύντρια της Υπηρεσίας και όταν χάλασαν τα δύο απορριμματοφόρα, βγαίναμε δύο βάρδιες. Για παράδειγμα, στις 3 το πρωί η μία βάρδια μάζευε τα κεντρικά και τελειώνοντας, έβγαινε και η δεύτερη για τα υπόλοιπα”. Από την πλευρά του, προς τους δημότες ο κ. Μώτος θέλησε να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη για τις εικόνες που αντίκρισαν. “Ζητάω συγγνώμη αλλά είναι παλιά τα απορριμματοφόρα”, σημείωσε, λέγοντας ακόμη πως, “κάναμε δύο βάρδιες, διπλές πρακτικά, για να καλύψουμε όλη την αποκομιδή σε ολόκληρη τη Σύρο. Απλά αργούμε να πάρουμε όλο τον όγκο γιατί πρέπει πρώτα να τελειώσει η πρώτη βάρδια και μετά να συνεχίσει η δεύτερη βάρδια”.

Διπλές βάρδιες μέχρι την επισκευή

Ερωτηθείς, μέχρι πότε ο Δήμος θα είναι με δύο απορριμματοφόρα και με διπλές βάρδιες, ανέφερε πως, “αυτή η κατάσταση είναι τώρα δέκα ημέρες και συνεχίζουμε τις διπλές βάρδιες. Ελπίζω να μη χρειαστούν πολλές μέρες ακόμη. Πιστεύω να επανέλθουμε την επόμενη εβδομάδα”.

Ως εκ τούτου, για τις κινήσεις που έχει κάνει η Υπηρεσία για την επισκευή των δύο “παροπλισμένων” απορριμματοφόρων, συμπλήρωσε: “Άμεσα οι συντηρητές των οχημάτων του Δήμου μας “έτρεξαν” και έχω πει ξανά πως στη Σύρο είμαστε τυχεροί επειδή έχουμε συνεργείο για να συντηρούμε τα οχήματα. Διαφορετικά θα έπρεπε να τα στέλναμε στην Αθήνα και να περιμέναμε”. Επιπλέον, για να συνδράμει στις ανάγκες αποκομιδής, ο Δήμος επισκεύασε και μία πρέσα. “Αναγκαστήκαμε και φτιάξαμε μία πρέσα που έχουμε και την επισκεύασαν οι συντηρητές και τους ευχαριστώ. Έγιναν όλες οι ενέργειες και βγήκε και τρίτο όχημα σταδιακά.

Περιμένουμε τα ανταλλακτικά όμως, ώστε άμεσα να προχωρήσουμε στην επισκευή των δύο μεγάλων απορριμματοφόρων”.

Για τον όγκο που κλήθηκε η Υπηρεσία να απομακρύνει από τους πράσινους κάδους, πρόσθεσε πως,  “Είχαμε μεγάλο όγκο απορριμμάτων να μαζεύουμε γιατί είχαμε επισκεψιμότητα. Από τώρα και μετά, επειδή ανοίγουν και τα σχολεία, ο κόσμος στο νησί έχει μειωθεί. Άρα, μειώνεται και ο όγκος των σκουπιδιών στους πράσινους κάδους”.

Περί ενίσχυσης του γηρασμένου στόλου

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο κ. Μώτος ενημέρωσε και για τις κινήσεις που έχει κάνει ο Δήμος ώστε να ενισχύσει τον γηρασμένο στόλο οχημάτων και συγκεκριμένα στο κομμάτι της Καθαριότητας.

Ωστόσο, αν και ο Δήμος αναμένει ένα απορριμματοφόρο, ο ίδιος εξήγησε πως θα πρέπει να υπάρξει προμήθεια και ενός επιπλέον.

“Τα τελευταία 4 με 5 χρόνια, ο Δήμος δεν είχε αγοράσει κανένα νέο μηχάνημα”, σχολίασε, εξηγώντας παράλληλα όμως, πως, αναμένει την απόκτηση οχημάτων. “Καινούργια οχήματα με 340 χιλ. ευρώ, περιμένουμε ένα απορριμματοφόρο μεγάλο 16 m3 (μύλος) και μία βούτα μεσαία. Αυτές οι βούτες πάνε σε όλα τα σημεία που δεν πάει απορριμματοφόρο και που έχουμε τοποθετήσει κάδους σε στενούς δρόμους”, σχολίασε ο κ. Μώτος, λέγοντας ακόμη πως, “είναι σίγουρα το πιο αναγκαίο μηχάνημα”.

Επίσης, δήλωσε πως, “αναγκαία είναι η απόκτηση κι ενός μικρού πλυστικού οχήματος για να μπαίνει σε όλους τους δρόμους που δεν έχουμε πάει μέχρι τώρα και αυτό το έχουμε βάλει σε πρόγραμμα. Έχουμε διαγωνισμό με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ και τη μελέτη και τις εγκρίσεις τα προχωρά η Υπηρεσία μας”.

Καταλήγοντας, ανέφερε στην “Κοινή Γνώμη” πως, “πιέζω και ζητάω από την πλευρά μου να κάνουμε το καλύτερο και για νέο απορριμματοφόρο”.