Προς εξέταση το σενάριο της μικρότερης πισίνας
- Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2024 - 06:20
Κινητικότητα αρχίζει να υπάρχει για την υπόθεση του κολυμβητηρίου Σύρου αναφορικά με μία λύση που θα καλύπτει τις σημαντικές ανάγκες των αθλητών του υγρού στίβου – ει δυνατόν για 12 μήνες τον χρόνο -, καθώς χθες, ήρθαν στο νησί και συζήτησαν με τη Δημοτική Αρχή, εκπρόσωποι και μελετητές από την εταιρεία Pool Sport Group.
Πρόκειται για μία εταιρεία που εξειδικεύεται σε εγκαταστάσεις κολυμβητηρίων και κολυμβητικές δεξαμενές και στελέχη της οποίας έκαναν αυτοψία στην αντίστοιχη δημοτική υποδομή της Σύρου, συνοδευόμενα από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκο Βακόνδιο, τον εντεταλμένο Αθλητισμού, Δομένικο Σαγκινέτο.
Αξίζει να σημειωθεί πως στη συνάντηση παρευρέθηκαν, επίσης, ο πρόεδρος του ΝΟΣ, Θοδωρής Δούνιας και το μέλος του ΔΣ, Τάκης Μιχαήλ, ο πρόεδρος του Αίαντα Σύρου, Δημήτρης Γρυπάρης και ο προπονητής της ομάδας, αλλά και όλοι οι υπάλληλοι από το Τμήμα Αθλητισμού.
Σενάριο που τέθηκε επί τάπητος προς εξέταση, αποτελεί η δυνατότητα να αξιοποιηθεί η υπάρχουσα πισίνα, αλλά με παρεμβάσεις να περιοριστεί στην έκτασή της, καθώς το κόστος λειτουργίας της συνολικά και σε ετήσια βάση, αυτή τη στιγμή εκτιμάται στα 500 με 600 χιλ. ευρώ.
Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό που δεν μπορεί να σηκώσει ο Δήμος, σύμφωνα με τις απαντήσεις του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, ο οποίος επιβεβαίωσε την πραγματοποίηση της συνάντησης και έδωσε διευκρινίσεις για τις πρώτες συζητήσεις που έγιναν με την εταιρεία.
Σημείωσε δε, πως προσεχώς ο Δήμος θα αναμένει κοστολογημένες λύσεις, για να τις εξετάσει.
Πρέπει να υπενθυμιστεί πως, προ εβδομάδας απασχόλησε έντονα σε συνεδρίαση λογοδοσίας το πρόωρο κλείσιμο του κολυμβητηρίου, καθώς και το ζήτημα της γενικότερης επαναλειτουργίας του, σε μία βάση όμως που θα απαντά στις ανάγκες των αθλητών του νησιού.
Η πρόταση για συζητήσεις με την εταιρεία Pool Sport Group είχε αναφερθεί από τον κ. Γρυπάρη δημοσίως.
Πρώτη συνάντηση για να εξεταστούν πιθανές λύσεις
Αναφορικά με την παρουσία εκπροσώπων της εταιρείας στο κολυμβητήριο, ο κ. Βακόνδιος, αφού διευκρίνισε πως προς το παρόν δεν μπορεί να ειπωθεί κάτι ως απόφαση που ελήφθη, στη συνέχεια, ανέφερε: “Υπήρξε μία πρώτη συνάντηση στο κολυμβητήριο – παρουσία και των ναυταθλητικών Συλλόγων -, με εκπροσώπους της εταιρείας Pool Sport, σε συνέχεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Υπήρξε η πρόταση από τον κ. Γρυπάρη για να έρθει κάποιος μελετητής από την εταιρεία που ανέφερε και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η εταιρεία είχε επικοινωνήσει και με τον δήμαρχο, όπως και άλλοι τοπικοί εκπρόσωποι από την κολύμβηση και το πόλο, οπότε έγινε η συνάντηση. Είδαν τους χώρους, τις εγκαταστάσεις, την πισίνα. Υπήρξαν κάποιες προτάσεις σε επίπεδο συζήτησης προς το παρόν, για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η λειτουργία”, σχολίασε, επισημαίνοντας πως, “σίγουρα θα πρέπει να μας πουν προτάσεις κοστολογημένες και να προσδιορίσουν παράλληλα το κόστος λειτουργίας”.
Πισίνα μικρότερων διαστάσεων στην υπάρχουσα εγκατάσταση
Αναφορικά με το ζήτημα και τις παρατηρήσεις που είχαν γίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο, για το αν θα προταχθεί σενάριο, νέας προκάτ πισίνας ή αν θα εξεταστεί το σενάριο της μικρότερης πισίνας, δηλαδή η υπάρχουσα υποδομή να λειτουργήσει σε ένα μέρος της (μικρότερες διαστάσεις), ο κ. Βακόνδιος για τη χθεσινή συνάντηση με την εταιρεία, διευκρίνισε τα εξής.
“Κυρίως συζητήσαμε το σενάριο να μπορέσει να αξιοποιηθεί η υπάρχουσα πισίνα και όχι να γίνει νέα. Αυτή είναι η πρώτη σκέψη. Να αξιοποιηθεί ένα μικρότερο κομμάτι της. Όταν θα έχουμε οικονομικά δεδομένα, τόσο το κόστος λειτουργίας, όσο και το κόστος των έργων που θα απαιτηθούν, θα μπορούμε να ανακοινώσουμε κάτι επίσημα”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναμένονται κοστολογημένες λύσεις
Ο κ. Βακόνδιος επεσήμανε ακόμη πως η Δημοτική Αρχή προχωρά στην κατεύθυνση που είχε αναφέρει ο δήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δηλαδή να εξεταστεί μία λύση που θα παρέχει τις κατάλληλες συνθήκες στα νέα παιδιά για κολύμβηση, λύση που όμως θα απαιτήσει χρόνο. Μέχρι τότε, είχε υπογραμμίσει πως θα γίνει επισκευή για να μπορέσει να λειτουργήσει ξανά το επόμενο καλοκαίρι.
Αναφορικά με τη θέση των ναυταθλητικών Συλλόγων για το σενάριο της μικρότερης πισίνας, πρόσθεσε: “Ήταν μία πρώτη συνάντηση και μία πρώτη επαφή με την εταιρεία που μπορεί να βοηθήσει και να πει κάποιες λύσεις. Θετικοί είναι να δούμε τα σενάρια”, εξηγώντας παράλληλα, πως είναι κρίσιμο για να ληφθεί απόφαση, να υπάρχουν όλα τα σενάρια επί τάπητος κοστολογημένα(!).
“Πρέπει να έχουμε όλα τα σενάρια λύσεων κοστολογημένα”, επανέλαβε, γνωστοποιώντας τα ακόλουθα: “Μας είπαν ότι το κόστος λειτουργίας ανά την Ελλάδα, μίας τέτοιας 50αρας πισίνα τον χρόνο, ότι είναι 500 – 600 χιλ. ευρώ. Μιλάμε για να λειτουργεί όλο τον χρόνο. Είναι πολλά λεφτά. Από εκεί και πέρα υπάρχουν τρόποι να εξοικονομήσουμε κόστος, είτε από την ενέργεια και τα καύσιμα για να ζεσταθεί το νερό, είτε από τα φώτα κλπ. Αυτά όλα ψάχνουμε να εξετάσουμε”.
Ξεκαθάρισε δε, πως, είναι σημαντικό, να μπορέσουμε να βρούμε μία λύση που θα την “σηκώσει” ο Δήμος οικονομικά”.
Συμπλήρωσε ακόμη πως, “αυτό το κόστος χωρίς να αλλάξουμε εγκαταστάσεις, η λειτουργία της είναι 500 – 600 χιλ. ευρώ”.
Περί έργου ενεργειακής αναβάθμισης που θα ανακούφιζε σε κόστος
Ερωτηθείς αν υπήρξε ένα έργο ενεργειακής αναβάθμισης για όλο το Αθλητικό Κέντρο, ο αντιδήμαρχος διευκρίνισε τα εξής: “Υπήρχε παλιά, το 2019 πρόταση από τον Δήμο προς την Περιφέρεια. Υπήρχαν δηλαδή προτάσεις έργων που θα μπορούσαν να προχωρήσουν, αφού γίνονταν πρώτα μελέτες που θα υποδείκνυαν έργα”. Τόνισε μάλιστα πως, “το πρόβλημα με το κολυμβητήριο και γενικά με το Αθλητικό Κέντρο είναι πως για να γίνουν έργα ενεργειακά, θα έπρεπε ο Δήμος να είχε το Σχέδιο Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΣΕΑΚ). Σε αυτό καταγράφονται όλα τα δημοτικά κτήρια που είναι πάνω από 200 τ.μ., είτε είναι αθλητικοί χώροι, είτε είναι σχολεία, ή διοικητικοί χώροι και χώροι υπηρεσιών ή συγκέντρωσης κόσμου, για να γίνει ένα σχέδιο και να βγουν τα πιστοποιητικά τους ώστε να αξιοποιηθούν μελλοντικά για ενεργειακή αναβάθμιση”.
Πρόσθεσε ακόμη πως, “είναι και το Δημοτικό Σχέδιο Μείωσης Εκπομπών (ΔηΣΜΕ)”. Για όλα τα παραπάνω, απάντησε πως, “με την τελευταία αναμόρφωση του προϋπολογισμού, μπήκαν μέσα για να μπορεί ο Δήμος να τα αξιοποιήσει σε κάποιο μελλοντικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης”.
Εξήγησε μάλιστα πως, “αυτά, έπρεπε να έχουν βγει από το 2019 και γι αυτό ο Δήμος δεν μπορούσε να κάνει κάποιο έργο ενεργειακής αναβάθμισης”. Θέλησε να υπενθυμίσει μάλιστα, πως, τα τελευταία έργα ενεργειακής αναβάθμισης που είχε προωθήσει ο Δήμος “ήταν τα τέσσερα έργα του Σχολείου Ποσειδωνίας, των Γυμνασίων, των Λυκείων και το Νοσοκομείο. Τα τρία υλοποιήθηκαν και τώρα πάμε για το Νοσοκομείο”.
Συμπλήρωσε πως αυτά τα δύο σχέδια θα εκπονηθούν προσεχώς, “με σκοπό την αξιοποίηση προγραμμάτων για ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Απαραίτητη μία λύση μόνιμου χαρακτήρα για το κολυμβητήριο Σύρου
9 Σεπ. 2024 - 6:19 - Μικρόβια και αλκαλικό νερό κρατούν κλειστή την πισίνα του κολυμβητηρίου
17 Ιουλ. 2020 - 6:20 - Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης για τις κύριες αθλητικές υποδομές του νησιού
19 Σεπ. 2024 - 12:22 - Διαχρονική ευθύνη των Δημοτικών Αρχών το… λουκέτο στο κολυμβητήριο
16 Σεπ. 2024 - 6:19 - Με 12 μετάλλια επέστρεψε ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου
7 Σεπ. 2024 - 12:13