Σύρος: Στη Βουλή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων

  • Σήμερα - 15:59

Στη Βουλή έφθασε, μέσω ερώτησης βουλευτών του ΚΚΕ, το θέμα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων στη Σύρο.

Η ερώτηση που υπογράφουν οι βουλευτές Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω

Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης, κατατέθηκε προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος καλείται τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε να ακυρωθούν και να μην προχωρήσουν οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών πάρκων στη Σύρο αλλά και στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, όπου εντοπίζεται παρόμοιο πρόβλημα.

Η ερώτηση

"Στη Σύρο το τελευταίο διάστημα προχωρά η εγκατάσταση πολλών φωτοβολταϊκών πάρκων. Υπάρχουν πάνω από 60 ισχύουσες αδειοδοτήσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται, αν όχι στην πρώτη, στις πρώτες θέσεις αιτήσεων υπαγωγής σε προγράμματα χρηματοδότησης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, με μια νέα αίτηση κάθε βδομάδα.

Με βάση τη νομοθεσία, όπως διαμορφώθηκε και από την κυβέρνηση της ΝΔ, δεν υπάρχει πλέον υποχρέωση εκπόνησης περιβαλλοντικής μελέτης για πάρκα έως 1Mw. Έτσι, ανοίγεται ο δρόμος για εγκατάσταση πάρκων έως περίπου 10-15 στρ. απλά με μια αίτηση. Ανάλογα, μια σειρά μεγαλύτερες επενδύσεις δεν εμποδίζονται από το να προχωρήσουν σε κατατμήσεις των έργων σε μικρότερα, ώστε να εξαιρούνται υποχρέωσης εκπόνησης περιβαλλοντικής μελέτης.

Η πείρα από τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ δείχνει ότι παρά τη σημαντική περιβαλλοντική καταστροφή για την εγκατάστασή τους τελικά ο λαός των νησιών πληρώνει πολύ πιο ακριβό το ρεύμα ενώ σε κάθε περίπτωση οι επιχειρηματικοί όμιλοι βγαίνουν κερδισμένοι. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών. Από τις δεκάδες άδειες που τρέχουν ελάχιστες είναι για ιδιοπαραγωγή. Η συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούν εταιρείες παραγωγής και πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος.

Δεδομένης της έκτασης (84 τ. χλμ) αλλά και του ανάγλυφου του νησιού η εγκατάσταση τόσων φωτοβολταϊκών πάρκων σημαίνει αλλοίωση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, αύξηση του κινδύνου εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων καθώς σε πλαγιές με έντονες κλίσεις “ξυρίζεται” κάθε βλάστηση, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις καταστρέφονται και οι ξερολιθιές που δημιουργούσαν αναβαθμίδες για την μείωση της κλίσης του εδάφους. Επιπλέον, υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες και για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η αποψίλωση της βλάστησης στα εγκατεστημένα πάρκα καθώς δεν υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη και προδιαγραφές, με αποτέλεσμα να υπάρχει φόβος για εκτεταμένη χρήση χημικών ζιζανιοκτόνων, με αρνητικές επιδράσεις στο έδαφος, τις γύρω καλλιέργειες και τη μελισσοκομία.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε να ακυρωθούν και να μην προχωρήσουν οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών πάρκων στη Σύρο αλλά και στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, όπου εντοπίζεται παρόμοιο πρόβλημα".