Άμεση ανάγκη η αντικατάσταση της οροφής εσωτερικά, σύμφωνα με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, για να μπορέσει να επαναλειτουργήσει

Δυσκολία στην εξεύρεση εργολάβου για το χειμερινό “Παλλάς”

Δεδομένο το “λουκέτο” μέχρι το τέλος του 2024, σύμφωνα με αισιόδοξες εκτιμήσεις

Εξαντλεί κάθε περιθώριο η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με την εξεύρεση εργολάβου στο νησί, για να μπορέσει να προχωρήσει το ταχύτερο στην επαναλειτουργία του χειμερινού κινηματογράφου “Παλλάς”, ωστόσο, η απροθυμία κατάθεσης προσφορών εκ μέρους τους, δεν αφήνει περιθώριο αισιοδοξίας για το άνοιγμά του μέσα στο 2024.

Απαραίτητο βήμα είναι συνολικά η αντικατάσταση της οροφής, εσωτερικά, με νέα ειδική γυψοσανίδα, που θα περιέχει και μονωτικό υλικό, ωστόσο, για την ανωτέρω εργασία, θα απαιτηθεί εργολαβία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει επίσημα η Τεχνική Υπηρεσία στην “Κοινή Γνώμη” και ο αναπληρωτής προϊστάμενός της, Δαυίδ Διακοδημητρίου προς ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού, αν υπάρξει ντόπιος εργολάβος με προσφορά έως και 30.000 ευρώ, στο όριο της απευθείας ανάθεσης, η παρέμβαση θα μπορέσει να ολοκληρωθεί Δεκέμβρη (2024) με Ιανουάριο (2025). Ωστόσο, αν τελικά απαιτηθεί διαγωνισμός με υψηλότερο κόστος, τότε, δυστυχώς, εκτιμάται πως θα χαθεί και όλη η επόμενη χρονιά για το χειμερινό “Παλλάς”.

Παράλληλα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Φραγκίσκος Βακόνδιος επεσήμανε πως, ασκούνται πιέσεις σε τοπικούς εργολάβους, ενώ “τρέχει” και η προσπάθεια δρομολόγησης του μεγάλου έργου της αντικατάστασης της οροφής. Έργο για το οποίο, όμως, θα απαιτηθεί μελέτη.

Η άμεση παρέμβαση εσωτερικά του κινηματογράφου

Μιλώντας αναλυτικά ο κ. Διακοδημητρίου για το έργο που θα απαιτηθεί να γίνει εσωτερικά του χειμερινού “Παλλάς”, εξήγησε: “Θα γίνει μία μόνιμη παρέμβαση και θα αλλαχθεί η οροφή του κτηρίου, εσωτερικά, όχι η στέγη. Ελέγχθηκαν τα δικτυώματα και είναι σε πολύ καλή κατάσταση, οπότε δεν αξίζει κανείς να κάτσει να τα πειράξει. Άρα, πρέπει να φύγουν όλες αυτές οι μοριοσανίδες που έχει και να αντικατασταθούν με άλλα φύλλα, τα οποία από την επάνω πλευρά τους, έχουν επικάλυψη μόνωσης”.

“Προσανατολιζόμαστε σε μία τέτοια λύση”, επεσήμανε, λέγοντας όμως πως, “είναι δύσκολο να βρούμε προσφορές. Η εργασία έχει δυσκολία. Θα πρέπει να τοποθετηθούν σκαλωσιές εσωτερικά και να αφαιρεθούν τα καθίσματα, γιατί το δάπεδο είναι κεκλιμένο”.

Η απευθείας ανάθεση θα οδηγήσει συντομότερα σε επαναλειτουργία

Ερωτηθείς για τις κινήσεις εξεύρεσης εργολάβου και για το στάδιο των ενεργειών του Δήμου σήμερα, απάντησε: “Προσφορά για εργολαβία ψάχνουμε να βρούμε αλλά αποδεικνύεται δύσκολο. Προτιμούμε σαφώς πρώτα να απευθυνθούμε στην τοπική αγορά. Υπάρχει δυσκολία, αλλά εν πάση περιπτώσει, εκτιμώ ότι ίσως να έχουμε μία προσφορά μέσα σε αυτή ή την επόμενη εβδομάδα, καθώς έχουμε απευθυνθεί σε πολλούς εργολάβους για να δούμε πώς θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε μέσα από ένα έργο δημοτικών κτηρίων ή με άλλη ανάθεση”.

Σημείωσε δε, πως, “αν είναι μέσα στα όρια των προϋπολογισμών και μπορεί να γίνει μία απευθείας ανάθεση, διαδικαστικά θα είναι όλο πιο γρήγορο”.

Ωστόσο, υπογράμμισε πως, “γενικά η τοπική αγορά δεν ενθουσιάζεται πολύ με τα δημόσια έργα επειδή καθυστερούν να πληρωθούν, καθώς υπάρχει μία γραφειοκρατία. Και αυτή την περίοδο έχουν πολλά ιδιωτικά έργα”.

Πρακτικά, συμπλήρωσε πως, “αν η προσφορά είναι μέχρι 30 χιλ. ευρώ που προβλέπει ο νόμος, μπορούμε να πάμε σε απευθείας ανάθεση”.

Στην ερώτηση, πόσο κοστολογείται η εργασία, τόνισε: “Με μία τοποθέτηση γυψοσανίδας σε αυτή την επιφάνεια, κοστολογείται γύρω στις 20.000 ευρώ. Σε αυτό το ποσό πρέπει να προσθέσουμε σκαλωσιές και τη δυσκολία που υπάρχει. Σίγουρα ο εργολάβος θα ζητήσει μεροκάματα κ.α.”.

Ως εκ τούτου, επεσήμανε πως, “αν υπάρξει ανταπόκριση θα προχωρήσουμε άμεσα. Εξαντλούμε τις προσπάθειες στην τοπική αγορά. Περιμέναμε την περασμένη εβδομάδα προσφορές, δεν ανταποκρίθηκαν. Τους καλέσαμε ξανά. Ορισμένοι είπαν πως θα το εξετάσουν και είπαμε να προχωρήσουν γρήγορα ώστε αν είναι δυνατόν να έχει ολοκληρωθεί η εργασία μέχρι τον Δεκέμβρη”.

Απευκταία επιλογή ο διαγωνισμός

Ωστόσο, στην περίπτωση που οι προσπάθειες για απευθείας ανάθεση δεν καρποφορήσουν, τότε, θα πρέπει το έργο της αντικατάστασης οροφής να προχωρήσει με διαγωνισμό.

“Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, αναγκαστικά θα βγάλουμε κάποια πρόσκληση και θα συμπεριληφθεί αυτό σε κάποιο από τα έργα που έχουμε για βελτιώσεις και συντηρήσεις δημοτικών κτηρίων και θα το βγάλουμε διαγωνισμό. Αυτό όμως σημαίνει ότι θα αργήσει”, πρόσθεσε, απαντώντας αν αυτό το δεύτερο σενάριο θα σημάνει πως ο χειμερινός κινηματογράφος θα παραμείνει κλειστός για μεγάλο διάστημα και μέσα στο 2025.

“Αν αργήσουμε κι άλλο, σίγουρα θα πάμε στον καινούργιο χρόνο. Το θέμα είναι να έχουμε μία σύμβαση. Αν την έχουμε μέσα στον μήνα ας τελειώσει ο ανάδοχος και Ιανουάριο. Αν όμως πάμε με διαγωνισμό δεν θα έχουμε καν σύμβαση μέσα στον χρόνο. Γιατί σε διαγωνισμό όποιος έρθει θα χρειαστεί χρόνο για να ξεκινήσει”.

“Από το καλοκαίρι αναζητούσαμε εργολάβο”

Ερωτηθείς, τι απαντά στους δημότες, που πολλοί καυτηριάζουν το γεγονός πως έχουν περάσει οκτώ μήνες από τη φθορά που προκάλεσε αναγκαστικά το “λουκέτο” για λόγους ασφαλείας και μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει φως, υποστήριξε: “Από το καλοκαίρι αναζητούσαμε εργολάβο και ήρθαν να δουν τον χώρο. Συνέχεια ασχολούμαστε με αυτό, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει άμεση ανταπόκριση. Είναι πολλά τα ιδιωτικά έργα και από εκεί πληρώνονται κάθε εβδομάδα, από τον Δήμο θέλει ένα τρίμηνο – τετράμηνο. Γι αυτό υπάρχει και αυτή η απροθυμία”.

Μελλοντικό βήμα η αντικατάσταση οροφής

Τέλος, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Φραγκίσκος Βακόνδιος γνωστοποίησε πως εξετάζεται ταυτόχρονα ο τρόπος που θα προχωρήσει ο Δήμος σε αντικατάσταση της στέγης. “Σε συνέχεια της παρέμβασης για την αντικατάσταση των μοριοσανίδων, έχουμε ψάξει και έχουμε βρει υλικά πιστοποιημένα για το αν θέλουμε να κρατήσουμε για κάποια χρόνια το ελενίτ, μέχρι να πάμε σε μελέτη για αντικατάσταση της στέγης. Είναι ένα αδειοδοτημένο σύστημα, υλικό επαλειφόμενο που περνιέται πάνω από τη στέγη ώστε αν πάθει οποιαδήποτε βλάβη ή φθορά η στέγη, να μην φύγουν σωματίδια επιβλαβή για την υγεία”, σημείωσε, λέγοντας ακόμη πως, “εξετάζουμε και αυτό το σενάριο. Προσωρινά όμως, θα πρέπει να μείνει η στέγη μέχρι τη μελέτη για την αντικατάστασή της”.