Τρισδιάστατες προβολές σε νεοκλασικά κτίρια

Προβολή τέχνης

  • Δευτέρα, 21 Ιουλίου, 2014 - 06:10

Τέσσερα νεοκλασικά κτήρια περιμετρικά του ιστορικού κέντρου της Ερμούπολης «ξύπνησαν» το Σάββατο μπροστά στα έκπληκτα μάτια των θεατών, οι οποίοι για πρώτη φορά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την τέχνη του 3d installation, η οποία επιχειρεί να συνδέσει το video art με τη ζωγραφική, τον κινηματογράφο, την αρχιτεκτονική και το design εμπειρίας.

Μια ομαδική προσπάθεια

Το υπερθέαμα που προβλήθηκε το βράδυ του Σαββάτου ήταν αποτέλεσμα των προσπαθειών που κατέβαλαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα το cine doc Ερμούπολης, καλλιτέχνες των open art studios, θεατές και τελειόφοιτοι του τμήματος μηχανικών σχεδίασης προϊόντων και συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οι οποίοι δημιουργούσαν έργα τέχνης εμπνευσμένα από βραβευμένα ντοκιμαντέρ, τα οποία στην αρχή στάλθηκαν στα 3d artist στην Αθήνα και στη συνέχεια επιστράφηκαν ως εμπειρία και ως καινοτόμα έργα στο δημόσιο χώρο όπως εξήγησε στη ''Κοινή Γνώμη'' η διοργανώτρια του Cine doc Ερμούπολης, Φιλία Μηλιδάκη. Αν και η τέχνη του 3d installation είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε χώρες του εξωτερικού, στις Κυκλάδες προβάλλεται για πρώτη φορά σε μια προσπάθεια σύνδεσης των νησιών και κυρίως της Σύρου με τη διεθνή εμπειρία μέσω των έργων prosecution ma pies, τα οποία προβάλλονται συχνά σε παλιά κτίρια και μεγάλους χώρους των Ευρωπαϊκών πόλεων, αναδιαμορφώνοντας την ίδια την επιφάνεια και το ίδιο το κτίριο με ένα καινούργιο τρόπο. Η επιλογή των κτιρίων της Ερμούπολης, σύμφωνα με την κ. Μηλιδάκη, πραγματοποιήθηκε με το σκεπτικό του να προβληθούν τα έργα τέχνης σε ένα σημείο το οποίο θα αποτελεί πέρασμα για όλους και η πλατεία αποτελεί ένα ιστορικό πέρασμα.

Η τέχνη σε δημόσιο χώρο

Τέσσερα διαφορετικά κτίρια, με τέσσερα διαφορετικά θέματα εμπνευσμένα πάντα από γνωστά βραβευμένα ντοκιμαντέρ. Η έναρξη έγινε με τη προβολή σωμάτων μέσω των οποίων διαδραματιζόταν η τύχη των γυναικών της Αρμενίας κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, για να συνεχιστεί στο κτίριο απέναντι από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με θέμα τον φόβο, ένα βίντεο εμπνευσμένο από ντοκιμαντέρ για το αληθινό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής. Τρίτο σημείο της διαδρομής των προβολών ήταν το ρολόι του πρώτου δημοτικού σχολείου Ερμούπολης, με θέμα «χίπυ». Και τέλος τέταρτο σημείο η οδός Γεωργίου Σουρή, όπου σε ένα παλιό νεοκλασικό προβλήθηκε video installation αφιέρωμα στον Λέοναρντ Κόεν.

Ετικέτες: