Η «αθέατη» πλευρά της Μυκόνου
- Τρίτη, 13 Οκτωβρίου, 2015 - 06:10
Ανακαλύπτοντας κανείς τον ανεκτίμητο πολιτιστικό πλούτο της Μυκόνου, μία “αθέατη” πλευρά του κοσμοπολίτικου νησιού με τις φημισμένες παραλίες, τα beach bars και την έντονη νυχτερινή ζωή, θα διαπιστώσει ότι η μακραίωνη ιστορία και η παράδοση ενός τόπου δύναται να παραμείνει ζωντανή ακόμα και πίσω από τα λαμπερά φώτα της ευμάρειας και του lifestyle.
Εκτός από το τουριστικό «πρόσωπο» του νησιού, που μονοπωλεί το ενδιαφέρον τόσο των χιλιάδων επισκεπτών της, όσο και των διεθνών μίντια, το καμάρι της αιγαιοπελαγίτικης ομορφιάς έχει να επιδείξει και μία σειρά πολιτιστικών χώρων, μέσα στους οποίους αντανακλάται η Μυκονιάτικη παράδοση και κουλτούρα.
Στο οδοιπορικό της στο Γιαλό και στα γραφικά σοκάκια της Μυκόνου, η κάμερα της «Κοινής Γνώμης» κατέγραψε μοναδικές εικόνες από την ανεξάντλητη πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, η οποία διαφυλάσσεται μέχρι και σήμερα χάρη στην αγάπη και την φροντίδα των τοπικών συλλόγων και φορέων
Λαογραφικό Μουσείο Μυκόνου
Το Λαογραφικό Μουσείο Μυκόνου στεγάζεται στο καπετανόσπιτο του Νικόλαου Μαλούχου, ένα από τα παλιότερα οικήματα του νησιού, στην περιοχή του Κάστρου, κοντά στην Παναγία Παραπορτιανή. Στις έξι αίθουσές του φιλοξενούνται έργα της εγχώριας λαϊκής τέχνης, καθώς και έργα εισαγόμενα από λιμάνια της Μεσογείου, κυρίως του 18ου και 19ου αιώνα. Η έκθεση περιλαμβάνει έπιπλα, βυζαντινές εικόνες, κεντήματα και υφαντά, χειρόγραφα και έντυπα, φωτογραφίες, χάρτες, μάρμαρα από τη Δήλο και δύο εξαιρετικές συλλογές: μία από τάματα (δωρεά της κ. Θωμοπούλου) και μία από αναμνηστικά πιάτα -από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα- του ιδρυτή του μουσείου, Βασίλη Κυριαζόπουλου. Στο υπόγειό του εκτίθενται, μεταξύ άλλων, ένα χαρακτηριστικό πλοίο του 1821, αλλά και το πηγάδι του θρυλικού πειρατή Μερμελέχα.
«Το Λαογραφικό Μουσείο είναι ένα από τα κτήρια του πρώτου οικισμού της Μυκόνου» δήλωσε η πρόεδρος της ΚΔΕΠΠΑΜ κ. Ανδριανή Κουφού, σημειώνοντας ότι οι επισκέπτες μπορούν να ανακαλύψουν σπάνιους θησαυρούς από τη λαογραφία του νησιού, το οποίο δεν έχει να προφέρει μόνο beach parties και κλαμπ.
Το «Σπίτι της Λένας»
Το "Σπίτι της Λένας" στη Χώρα, κοντά στα Τρία Πηγάδια, είναι ένα από τα παραρτήματα του Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου, όπου παρουσιάζεται ένα αντιπροσωπευτικό μεσοαστικό ισόγειο σπίτι του προπερασμένου αιώνα. Εκεί μπορεί να θαυμάσει κανείς μια ενδιαφέρουσα συλλογή από ευρωπαϊκά και εγχώρια έπιπλα του 19ου αιώνα στην οργανική τους θέση καθώς και χρηστικά και διακοσμητικά κομμάτια της οικοσκευής, όπως κεντήματα, καθρέπτες και γκραβούρες.
Το όνομά του προέρχεται από την τελευταία ιδιοκτήτριά του, Λένα Σκριβάνου, ενώ σημειώνεται πως το κτίριο ανήκει στην οικογένεια Δρακοπούλου. «Η αρχιτεκτονική του σπιτιού με το μεσιανό δοκάρι και το ξύλινο πάτωμα, την επίπλωση της εποχής, τα βενετσιάνικα κρεβάτια και τον υπόλοιπο εξοπλισμό προκαλούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, που θα θελήσουν να δουν από κοντά πώς ήταν μια αυθεντική κατοικία του 19ου αιώνα» τόνισε η Γραμματέας Λαογραφικής Συλλογής και πρώην Επιμελήτρια του Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου κ. Δήμητρα Νάζου.
Απόδοση της παραδοσιακής Μυκονιάτικης φορεσιάς
Περίοπτη θέση στο σπίτι κατέχει το αντίγραφο της παραδοσιακής Μυκονιάτικης φορεσιάς, την οποία επιμελήθηκε ο ενδυματολόγος και σκηνογράφος Γιάννης Μετζικώφ με τη βοήθεια της Μαρλένας Γεωργιάδη.
Ένας από τους πρώτους στόχους του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Γυναικών Μυκόνου, από την ίδρυσή του ακόμα, ήταν η απόδοση της Μυκονιάτικη φορεσιάς. Αντλώντας πληροφορίες από κείμενα και γκραβούρες περιηγητών, και με συνεχείς βελτιώσεις τα μέλη απέδωσαν την παραδοσιακή μυκονιάτικη φορεσιά. Το 1982, μέλη-μοδίστρες του Συλλόγου έραψαν τη φορεσιά της μυκονιάτισσας ηρωίδας του 1821 Μαντώς Μαυρογένους, βασισμένη σε λιθογραφία του Adam Friedel για την οποία λέγεται είχε ποζάρει η ίδια. Το 2011 ο Σύλλογος δώρισε φορεσιά της Μαντώς στο Λαογραφικό Μουσείο Μυκόνου πάνω στην οποία ο Γιάννης Μετζικώφ δημιούργησε ένα αντιπροσωπευτικό αντίγραφο, αποτελούμενο από 12 κομμάτια. «Με τις χορηγίες πολλών Μυκονιατών, αλλά και τη βοήθεια του Δήμου προσπαθούμε να διατηρήσουμε τον πολιτισμό μας, αυτά που μας άφησαν οι γονείς και οι παππούδες μας» τόνισε η κ. Νάζου, προσθέτοντας πως «πολιτισμός-τουρισμός είναι ΕΝΑ και είναι η πλευρά της Μυκόνου για τους λάτρεις του πολιτισμού. Όλα αυτά τα χρόνια είμαστε εδώ και προσπαθούμε να τον αναδείξουμε. Ακόμα κι αν ο πολιτισμός είναι για λίγους, εμείς ελπίζουμε πως αυτοί οι λίγοι θα γίνουν περισσότεροι. Δεν παραγνωρίζουμε τη διασκέδαση, καθώς είναι ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας, αλλά αυτά τα δύο πρέπει να συμβαδίζουν και να υπάρχουν ισορροπίες», κατέληξε.
Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου
Δίπλα από το «Σπίτι της Λένας» βρίσκεται το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου, το οποίο περιλαμβάνει ομοιώματα των κωπήλατων, ιστιοφόρων και ατμήλατων πλοίων που από την Προϊστορία έως τις μέρες μας όργωναν το Αιγαίο.Διαθέτει επίσης, πλούσια συλλογή χαρτών και άλλων χαρακτικών, αρχαίων νομισμάτων και σταθμών. Εκτίθενται ακόμα αμφορείς και όργανα πλοήγησης, ενώ στον κομψό κήπο του μπορεί να δει κανείς μια συλλογή αντιγράφων αρχαίων επιτύμβιων γλυπτών με θαλασσινά θέματα και τον πυργίσκο με τον μηχανισμό του φάρου του Αρμενιστή (1889), ο οποίος παραχωρήθηκε από την Υπηρεσία Φάρων. «Εδώ, μπορεί κανείς να δει την εξέλιξη του εμπορικού πλοίου, πώς ξεκίνησε η επαφή του ανθρώπου με το υγρό στοιχείο, από το κολύμπι, μέχρι το ατμόπλοιο» δηλώνει ο υπεύθυνος του Μουσείου κ. Φίλιππος Μενάρδος. Όπως εξηγεί, σημαντική είναι και η συμβολή Μυκονιατών οι οποίοι χωρίς να έχουν σχέση με τον μοντελισμό, έφτιαξαν με την ψυχή τους καραβάκια, τα οποία γοητεύουν τους επισκέπτες του Μουσείου.
Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου
Τελευταίος «σταθμός» της «Κοινής Γνώμης» η Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου στο Ματογιάννι, που λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος από το 1984. Στο ζεστό χώρο της φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας, ενώ πρόσφατα παρουσιάστηκε η εικαστική έκθεση “Γεννηθήτω φως, εγένετο Δήλος” με έργα ζωγραφικής των Μαργαρίτας Μπακοπούλου, Geneviève Couteau, Αντώνη Πολυκανδριώτη, Μιχάλη Μακρουλάκη κ.α (αίθουσα Ματογιάννι) αλλά και φωτογραφίες του Βασίλη Βρεττού (Αίθουσα Καλογερά). Την έκθεση διοργάνωσε η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου (ΚΔΕΠΠΑΜ) στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων «Δήλος 2015».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Έκθεση για την υφαντική τέχνη στην Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου
3 Οκτ. 2022 - 20:04 - Η ναυτική ιστορία της Ελλάδος σε ένα μουσείο
2 Ιουλ. 2024 - 6:14 - Συνεχίζονται οι δράσεις για παιδιά και εφήβους
21 Ιουν. 2024 - 6:15 - Η τεχνολογία στις υπηρεσίες ανάδειξης της Μυκόνου
23 Απρ. 2024 - 6:17 - Θεατρικές παραστάσεις και εργαστήρια για τα παιδιά
20 Μαρ. 2024 - 6:15