Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Άργος και Σύρος «έσμιξαν» στο Κηπάριο Μεταμόρφωσης

Μουσικό «σεργιάνι» στις γειτονιές της Ελλάδας

Δυνατές σχέσεις φιλίας με το νησί της Σύρου ανέπτυξαν τρεις χορωδίες από το Άργος, τη Θεσσαλονίκη και την Ξάνθη, συνδυάζοντας τις διακοπές τους με την προβολή της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

Η χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Ξάνθης, του Ιερού Ναού Παναγίας Λαοδηγήτριας και Οσίας Ξένης Θεσσαλονίκης και του Λυκείου των Ελληνίδων Άργους προσκάλεσαν το κοινό της Σύρου σε ένα μοναδικό μουσικό «σεργιάνι» στις γειτονιές της Ελλάδας σε συνεργασία με ντόπιους μουσικούς.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Κηπάριο Μεταμόρφωσης με την υποστήριξη του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου.

Εκτός από τους δασκάλους των χορωδιών Γιάννη Κατσούλη (Ούτι), Χρήστο Μπαρτζόπουλο (κανονάκι) και Ιωάννη Χαβιαρλή (Λύκειο Ελληνίδων Άργους), στη συναυλία συμμετείχαν και οι μουσικοί Αποστόλης Μάρης (λαούτο, βιολί) και Ελένη Μπαΐλη (κρουστά, νέυ).

Οι χορωδίες μαζί με μία πολυμελή ορχήστρα (ούτι, κανονάκι, κλαρίνο, βιολί, λαούτο & κρουστά) ξεκίνησαν από την γη του Ορφέα, περιδιάβηκαν τη Μακεδονία και την Στερεά, έφτασαν στις Κυκλάδες και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και κατέληξαν στην φωτοδότρα Μικρά Ασία.

Με το μουσικό αυτό σεργιάνι παρουσιάστηκαν οι κατά τόπους μουσικές παραδόσεις μέσα από τα τραγούδια και τους στίχους τους.

Αγάπη και μεράκι για την παραδοσιακή μουσική

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες» ιδρύθηκε το 1992 και αποτελεί συνέχεια του Συλλόγου των εκ Κιουταχείας καταγόμενων Μικρασιατών προσφύγων που ιδρύθηκε το 1964. Σκοπός του είναι η προβολή των ελληνικών ιστορικών καταβολών, των παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων, των εθνολογικών και λαογραφικών στοιχείων του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Για το λόγο αυτό επιδιώκει την ανάπτυξη κάθε είδους μορφωτικής, πολιτιστικής και ψυχαγωγικής δραστηριότητας. Το χορωδιακό του τμήμα λειτουργεί από το 2005 με υπεύθυνους τον κ. Γιάννη Κατσούλη και την κ. Νατάσα Ανδρονικίδου.

Η χορωδία του Ιερού Ναού Παναγίας Λαοδηγήτριας και Οσίας Ξένης Θεσσαλονίκης με δάσκαλο τον κ. Χρήστο Μπαρτζόπουλο παρουσίασε τα κομμάτια «Καλώς Ανταμωθήκαμε», «Μπρατσέρα», «Τέσσερα μάτια δυο καρδιές», «Σε καινούρια βάρκα μπήκα», «Σεράντα μήλα κόκκινα», «Μεσοπέλαγα αρμενίζω», «Τι ‘θελα και σ’ αγαπούσα».

Η παραδοσιακή χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων Άργους ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 με την αρωγή και τη στήριξη της τότε Προέδρου κυρίας Αγγελικής Σχοινοχωρίτου. Αριθμεί 40 μέλη, κάθε ηλικίας, άνδρες και γυναίκες με κύριο χαρακτηριστικό, την αγάπη και το μεράκι τους για την παραδοσιακή μουσική. Βασικός στόχος της είναι η προώθηση, προβολή και διάδοση της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Παράλληλη δράση με την σύσταση της χορωδίας αποτελεί η εξίσου αξιέπαινη πρωτοβουλία του Δ. Σ.  να δημιουργήσει το παραδοσιακό μουσικό σύνολο αποτελούμενο από νέους και ταλαντούχους μουσικούς. Από κοινού οργάνωσαν το Πανελλήνιο Αντάμωμα παραδοσιακών χορωδιών, υπό τον τίτλο «Καλώς ανταμωθήκαμε…» φιλοξενώντας παραδοσιακά σχήματα από όλη την Ελλάδα με την φιλοδοξία να καθιερώσουν ένα νέο θεσμό στην πολιτιστική ζωή του τόπου μας. Την διδασκαλία και διεύθυνση της χορωδίας έχει ο Ιωάννης Χαβιαρλής.  

Ανεκτίμητη αξία

Την εκδήλωση παρακολούθησε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Θωμαή Μενδρινού, η οποία απηύθυνε θερμές ευχαριστίες τόσο στα μέλη και τους δασκάλους των χορωδιών, όσο και στο Λύκειο Ελληνίδων Σύρου που συνδιοργάνωσε την εκδήλωση με τον συντονισμό και την επιμέλεια του Αποστόλη Μάρη.

«Η αξία της παραδοσιακής μουσικής είναι ανεκτίμητη και ενσωματώνει τις αξίες της κάθε γενιάς, προβάλλοντας παράλληλα την ταυτότητα του κάθε τόπου» ανέφερε χαρακτηριστικά, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα σημαντικό το έργο όλων όσοι ασχολούνται με την ελληνική παραδοσιακή μουσική και συμβάλλουν στη διατήρηση και την αντοχή της στο χρόνο.