Επιστρέφει το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου στη Σύρο με την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού

Επίσημη αναγνώριση

Την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού εξασφάλισε το 2ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη», το οποίο αποτελεί και φέτος ένα από τα δυνατά χαρτιά του καλοκαιρινού προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός».

Η επίσημη αναγνώριση της καλλιτεχνικής αξίας του ρεμπέτικου, αλλά και του μεγάλου έργου που άφησε πίσω του ο Πατριάρχης του, Μάρκος Βαμβακάρης ακολούθησε μετά την αποστολή σχετικού αιτήματος από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού προς την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Νεότερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Κληρονομιάς, Σταυρούλα Φωτοπούλου.

Το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου καθιερώθηκε ως θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα της Σύρου, καθώς τιμά τη μνήμη και το έργο του μεγάλου και πρωτοπόρου Συριανού λαϊκού συνθέτη και παράλληλα αξιοποιεί τη μουσική παράδοση του τόπου, προβάλλοντας το νησί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο συγκεκριμένος θεσμός στοχεύει αποκλειστικά στην καλλιέργεια της μουσικής παιδείας της Σύρου, μυώντας σε αυτήν τους νέους και εξασφαλίζοντας την πολιτιστική συνέχεια της Σύρου.

Ελληνικός και διεθνής πολιτιστικός θησαυρός

Στο έγγραφό της, το οποίο εστάλη την 1η Μαρτίου 2017 και εξετάστηκε από την αρμόδια επιτροπή της Διεύθυνσης Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής – Τμήμα Μουσικής, η κ. Μενδρινού αναφέρθηκε τόσο στους στόχους του Φεστιβάλ, όσο και στην επιτυχημένη πορεία της πρώτης διοργάνωσης, η οποία τον προηγούμενο Σεπτέμβριο απέσπασα ιδιαιτέρως κολακευτικά σχόλια.

Ειδικότερα, τονίστηκε ότι σκοπός του Φεστιβάλ αποτελεί η επίσημη αναγνώριση της καλλιτεχνικής αξίας του ρεμπέτικου και εφαλτήριο για τη δημιουργία του είναι ο σεβασμός και η αναγνώριση του έργου του σπουδαίου Μάρκου Βαμβακάρη, ο οποίος κατέστησε τη ρεμπέτικη μουσική και το νησί της Σύρου γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο. Επισημάνθηκε δε, ότι το ρεμπέτικο δεν είναι μόνο ελληνικός αλλά και παγκόσμιος πολιτιστικός θησαυρός, καθώς αποτελεί ένα από τα τέσσερα είδη αστικής μουσικής που υπάρχουν στον κόσμο, μαζί με τη Jazz, το Tango και το πορτογαλικό Fados και τυγχάνουν διεθνούς αποδοχής.

Παράλληλα, η Αντιδήμαρχος κατέστησε γνωστό πως στις αρχές του 2016 το ρεμπέτικο εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που τελεί υπό την σκέπη της UNESCO, στο πλαίσιο ανάδειξης και προστασίας του λαϊκού πολιτισμού, με την υποψηφιότητα του να αξιολογείται εντός του 2017.

Συνέχεια μιας επιτυχημένης προσπάθειας

Μέσω του συγκεκριμένου εγγράφου, οι υπηρεσίες του Υπουργείου ενημερώθηκαν για τον πρώτο κύκλο του Φεστιβάλ Ρεμπέτικου, ο οποίος πραγματοποιήθηκε από τις 31 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου 2016, περιλαμβάνοντας ποικίλες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, ντοκιμαντέρ, διαλέξεις, εκθέσεις βιβλίων και εκδηλώσεις για παιδιά. Η επιτυχημένη πορεία του οδήγησε στον προγραμματισμό της δεύτερης κατά σειρά διοργάνωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 30 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου και εντάσσεται στο πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου «Σύρος-Πολιτισμός 2017».

Η Διεύθυνση Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής, λαμβάνοντας υπόψη την προσπάθεια που γίνεται για να διαφυλαχθεί, αλλά κυρίως να συνεχίσει να διατηρείται ζωντανό το ρεμπέτικο, το οποίο αποτελεί μέρος της πολιτιστικής ταυτότητας της Σύρου, γενέτειρας του «πατριάρχη» του είδους, Μάρκου Βαμβακάρη, εισηγήθηκε προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λυδία Κονιόρδου και τη Γενική Γραμματέα κ. Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη να τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου το 2ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη».

Το αίτημα της Αντιδημάρχου έγινε δεκτό από την Υπουργό στις 2 Ιουνίου 2017.  

Θ. Μενδρινού: «Άνοιξε ο δρόμος»

Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη», η κ. Μενδρινού εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή της για την έγκριση του αιτήματος, που ανοίγει τον δρόμο στην ευρεία αναγνώριση του ρεμπέτικου αλλά και της πλούσιας μουσικής κληρονομιάς του Μάρκου Βαμβακάρη.

«Παρότι φέτος, δεν έχουμε κάποια χρηματοδότηση από το υπουργείο, το γεγονός αυτό δεν παύει να είναι μια πολύτιμη αναγνώριση της προσπάθειάς μας, η οποία ευελπιστούμε τα επόμενα χρόνια να υποστηριχτεί και να διαφημιστεί ανάλογα, ώστε να προσελκύσει και περισσότερους χορηγούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν έκρυψε μάλιστα την έκπληξη των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, όταν ενημερώθηκαν για τη δεύτερη χρονιά ενός φεστιβάλ, μεγάλης σημασίας τόσο για τη Σύρο, όσο και για την Ελλάδα γενικότερα, το οποίο δεν γνώριζαν. «Οι ίδιοι απόρησαν πώς είναι δυνατόν τόσα χρόνια να μην είχε επιχειρηθεί ανάλογη προσπάθεια», τόνισε.

«Θετικό το Υπουργείο στις ενέργειές μας»

Σύμφωνα με την κ. Μενδρινού, τα κριτήρια για την χορήγηση αιγίδας σε κάποια πολιτιστική διοργάνωση είναι αυστηρά, ωστόσο χάρη στην επιμονή και στην πίστη του Δήμου ότι το ρεμπέτικο αποτελεί ένα βαρύ «όπλο» για την προβολή και διατήρηση του πολιτιστικού μας θησαυρού, ο στόχος επιτεύχθηκε.  Πρόσθεσε μάλιστα, ότι σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κυκλάδων θα σταλεί πρόσκληση προς την υπουργό Πολιτισμού κ. Κονιόρδου, προκειμένου να τιμήσει με την παρουσία της κάποια από τις εκδηλώσεις του φετινού Φεστιβάλ.  

«Η ανταπόκριση του υπουργείου στις προσπάθειές μας τόσο για την προστασία της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όσο και για την αναγνώριση του ρεμπέτικου είναι ιδιαίτερα θετική και πιστεύουμε πως μέσα από συνεχείς και συντονισμένες ενέργειες, θα καταφέρουμε να αναδείξουμε τον πολιτιστικό μας πλούτο», υπογράμμισε.