Παρουσίαση του βιβλίου "Η Πάρος και οι Αποικίες της" σε συνεργασία Ο.ΠΑ.Σ. & ΙΑΠΚ
- Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου, 2018 - 18:40
Στις 12/12/2018 πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων Ακαδημίας 50, αίθουσα Αντώνη Τρίτση, εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Καθηγήτριας Αρχαιολογίας και Προέδρου του ΙΑΠΚ Ντόρας Κατσωνοπούλου με θέμα: «Η Πάρος και οι Αποικίες της».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:
-
Ο πατήρ Νεκτάριος Αλεξόπουλος, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου
Μητροπολίτου Παροναξίας κ.κ. Καλλίνικου.
-
Η διακεκριμένη Αρχαιολόγος με συγκεκριμένο και αξιόλογο
ανασκαφικό έργο κα. Φωτεινή Ζαφειροπούλου, Επίτιμη Έφορος των
Αρχαιοτήτων και επί σειράν ετών Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.
-
Έλληνες και ξένοι αρχαιολόγοι
-
Εκπρόσωποι Φορέων, Ομοσπονδιών, συλλόγων και κόσμος.
Χαιρετισμούς έστειλαν:
-
Ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος.
-
Ο Έπαρχος Πάρου Αντιπάρου και Πρόεδρος του Περιφερειακού
Συμβουλίου της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, κ. Κωνσταντίνος Μπιζάς.
-
Η Περιφερειακή Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου-Κυκλάδες και Πρόεδρος
Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων, κα. Άννα Μαυρουδή.
Παρουσίαση βιβλίου:
Τον συντονισμό της παρουσίασης είχε η Πρόεδρος του ΙΑΠΚ Καθηγήτρια Αρχαιολογίας κ. Ντόρα Κατσωνοπούλου, η οποία έκανε κατατοπιστική συνοπτική εισαγωγή στη θεματική του βιβλίου και παρουσίασε το πάνελ των ομιλητριών.
Το πρώτο μέρος του βιβλίου με τίτλο «Πάρος η μητρόπολις» παρουσίασε στο ακροατήριο η κ. Έλενα, Παρτίδα, Δρ. Αρχαιολόγος του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στις 8 επιστημονικές εργασίες που περιλαμβάνει το πρώτο μέρος του βιβλίου και αφορούν στην αποικιακή δραστηριότητα των Παρίων αλλά και τα αρχαιολογικά ευρήματα της τελευταίας 30ετίας στην Πάρο που αναδεικνύουν τον πλούτο και την ισχυρή οργάνωση της πόλης της Πάρου ήδη από τον 8ο αιώνα π.Χ. Η εικόνα αυτή πρώιμης ακμής της Πάρου ενισχύεται και από πρόσφατα ευρήματα ανασκαφών στην Νότια Ιταλία τα οποία συνηγορούν στην παρουσία, σε αυτή την περιοχή, κοινότητας αγγειοπλαστών και αγγειογράφων από την Πάρο καθώς επίσης και από νέα γλυπτά σε παριανό μάρμαρο που βρέθηκαν στην Ιταλία και στην βόρεια Πελοπόννησο.
Το δεύτερο μέρος του βιβλίου με τον τίτλο Οι Αποικίες της Πάρου: Πάριον - Θάσος - Φάρος, περιέχει 18 συνολικά άρθρα για την ιστορία και αρχαιολογία των αποικιών που ίδρυσε η Πάρος στον αρχαίο κόσμο. Η παρουσίαση ξεκίνησε από την κ. Ντόρα Κατσωνοπούλου αναφορικά με την αρχαιότερη αποικία της Πάρου, το Πάριον, που ιδρύθηκε περί το 709 π.Χ. στην περιοχή της Προποντίδας και είχε μεγάλη ακμή στην υστεροκλασική και ελληνιστική περίοδο ενώ στα ρωμαϊκά χρόνια έγινε η κυριότερη πόλη της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στην περιοχή λόγω της στρατηγικής της θέσης. Η ομιλήτρια με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο παρουσίασε τα σημαντικά ευρήματα των ανασκαφών στο Πάριον και περιέγραψε την εμπειρία της από την πρόσφατη επίσκεψή της στην αποικία των Παρίων.
Την δεύτερη αποικία που ίδρυσαν οι Πάριοι το 680-670 π.Χ στην Θάσο, παρουσίασε ακολούθως η Ομοτ. Καθ. Αρχαιολογίας στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Λίλιαν Καραλή. Η ομιλήτρια παρουσιάζοντας τα 8 άρθρα του βιβλίου για την Θάσο αναφέρθηκε στον α’ αποικισμό με αρχηγό τον Τελεσικλή, πατέρα του διάσημου ποιητή της Πάρου Αρχιλόχου, αλλά και στην συμμετοχή του ίδιου του ποιητή σε ένα δεύτερο αποικιστικό κύμα λίγο αργότερα. Η πόλη της Θάσου γνώρισε σύντομα ευημερία χάρη στις ποικίλες πλουτοπαραγωγικές πηγές και κατάφερε να αναδειχθεί στην σημαντικότερη πόλη του Βόρειου Αιγαίου.
Το περιεχόμενο του τόμου έκλεισε και πάλι η κ. Ντόρα Κατσωνοπούλου με την παρουσίαση των 5 επιστημονικών άρθρων για την ιστορία και αρχαιολογία της Φάρου, δηλαδή της αποικίας που ίδρυσε η Πάρος περί το 385/84 π.Χ. στο νησί Χβαρ της σημερινής Κροατίας. Έρευνες και ανασκαφές που ξεκίνησαν την δεκαετία του 1980, έχουν φέρει στο φως αρχαία κατάλοιπα κάτω από τη σύγχρονη πόλη του Stari Grad ενώ έχουν αναδείξει ένα εντυπωσιακό πολιτιστικό τοπίο στην πεδιάδα που την περιβάλλει, με διατηρημένη την γεωμετρική διάταξη όπως σχεδιάστηκε ήδη από τους Παρίους αποίκους κατά τον 4ο αιώνα π.Χ. Ως ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως διατηρημένα αρχαία πολιτιστικά τοπία, η Φάρος εντάχθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 2008.
Ακολούθησε ενδιαφέρων διάλογος-συζήτηση μετά από ερωτήσεις, οι οποίες ήταν αρκετές και απαντήθηκαν πλήρως και κατατοπιστικά από την κ. Ντόρα Κατσωνοπούλου.
Ήταν ομολογουμένως μια ωραία εκδήλωση, μέσα από την οποία οι ομιλήτριες με το επιστημονικό τους υπόβαθρο, την γλαφυρότητα του λόγου, την άψογη παρουσίαση, και το εξαιρετικό συνοδευτικό υλικό σε power point, βοήθησαν να συνδεθούμε όλοι με το ιστορικό παρελθόν μας.
Κλείνοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος της Ο.ΠΑ.Σ. κ. Αντώνης Πατέλης εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τις πλούσιες γνώσεις που παρέχονται μέσα από το νέο βιβλίο για την Πάρο σημειώνοντας ότι « οι γνώσεις αυτές, καθώς και ότι αφορά την ιστορία και την πολιτιστική μας κληρονομιά θα πρέπει να γίνουν υπόθεση της πλειοψηφίας των Ελλήνων » ευχαρίστησε δε τους χορηγούς της εκδήλωσης εκ μέρους των διοργανωτών, τον Δήμο Αθηναίων, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πάρου και τον κ. Νικόλαο Ραγκούση.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- «Η Πάρος αξίζει ένα φωτεινό μέλλον θεμελιωμένο σε υψηλές αξίες»
11 Μαΐου. 2022 - 6:18 - Ο Αγιασμός των Υδάτων
3 Ιαν. 2025 - 6:30 - Πολιτισμός, ιστορία και παράδοση
3 Ιαν. 2025 - 6:16 - Σύρος: Συνταξιοδοτείται η "ψυχή" του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης, Αχιλλέας Δημητρόπουλος
30 Δεκ. 2024 - 15:02 - Δήμος Σύρου-Ερμούπολης: Ωράριο λειτουργίας επισκέψιμων πολιτιστικών χώρων
30 Δεκ. 2024 - 14:10