Η δραστήρια ομάδα των «Παραμυθιάζω» έχει σηκώσει μανίκια και «ζυμώνει» τις φετινές εκπλήξεις της για μικρούς και μεγάλους

Περίοδος δημιουργική και άκρως… παραμυθένια

Μία παράσταση «κομμένη και ραμμένη» για τους μικρούς μαθητές, αλλά και ο καινούριος κύκλος της Σύναξης Παραμυθιών στην ανοιξιάτικη πρωτεύουσα των Κυκλάδων θα αποτελέσουν δύο από τους μελλοντικούς «καρπούς» της Ομάδας ενηλίκων αφηγητών «ΠαραμυθιαΖΩ», που δίνει και φέτος το στίγμα της, φέρνοντας μαζί νέα μέλη, νέες δράσεις και φυσικά αστείρευτο κέφι.

Αυτή τη σεζόν, η ομάδα ακολουθεί ένα πυκνό πρόγραμμα. Προετοίμασε το ρεπερτόριο πάνω στο οποίο τα μέλη της θα εργάζονται όλον τον χειμώνα, υλοποίησε ένα σημαντικό σεμινάριο για τη βελτίωσή της, πραγματοποίησε ένα εισαγωγικό εργαστήρι για όσους επιθυμούσαν να ενταχθούν στην ομάδα, σχεδιάζει το δεύτερο φεστιβάλ της, ενώ παράλληλα, δρομολογεί και τις καλοκαιρινές εξορμήσεις της.

Και για να μην κάθονται, τα μέλη της αποφάσισαν να πηγαίνουν κάποιες Πέμπτες – ημέρα συνάντησής τους- σε καφέ της Ερμούπολης και να κάνουν εκεί τις πρόβες τους, παρουσία κοινού.

Περισσότεροι παραμυθάδες

«Φέτος, προσκαλέσαμε νέα μέλη με πιο οργανωμένο τρόπο. Διοργανώσαμε ένα τρίμηνο εργαστήρι, όπου τα άτομα που επιθυμούν να ενταχθούν στην ομάδα και να ταξιδεύουν μαζί μας –πνευματικώς και φυσικώς- πήραν ή συμπλήρωσαν τις βασικές γνώσεις σχετικά με το τι είναι παραμύθι, τι κάνει ένας παραμυθάς, αλλά και πώς λειτουργεί η ομάδα», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η συντονίστρια της ομάδας,, Γεωργία Ματσούκα. Έτσι, η οικογένεια των «ΠαραμυθιαΖΩ» αύξησε τα μέλη της με αποτέλεσμα περισσότερες ιδέες, σκέψεις, αλλά και εμπειρίες να πέφτουν στο τραπέζι, στρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο το δημιουργικό «χαλί» της ομάδας. «Για τα μέλη που ολοκλήρωσαν αυτόν τον κύκλο δεν ήταν μια εύκολη διαδρομή γιατί ήταν αρκετά ταχύρρυθμο εργαστήρι, αλλά πρόκειται για αξιόλογους ανθρώπους που ήδη προσθέτουν στην ομάδα ιδέες, ιστορίες, καλή ενέργεια. Κάποιοι δε συνέχισαν μέχρι τέλους για διάφορους λόγους, όμως τους γνωρίσαμε, μας γνώρισαν κι ανταλλάσσουμε χαμόγελα, λίγο είναι;».

Ραντεβού με τους μικρούς φίλους στα Κ.Α.Π.Η.

Εκτός από λάτρεις των παραμυθιών, τα παιδιά αποτελούν ταυτόχρονα και ένα απαιτητικό κοινό το οποίο ανταμείβει πάντα εκείνους που θα τα μαγέψουν και θα τα «ταξιδέψουν» σε έναν συναρπαστικό κόσμο. Ως εκ τούτου, η δραστήρια ομάδα έβαλε τα δυνατά της για να ικανοποιήσει τους μικρούς φίλους της, κάνοντας φυσικά αυτό που γνωρίζει καλά.

«Έχουμε ετοιμάσει μια παράσταση μιας ώρας περίπου ειδικά για σχολικές τάξεις, για παιδιά Δημοτικού και Νηπιαγωγείου με παραμύθια (φυσικά!) αλλά και κατασκευές, παραδοσιακά παιχνίδια, τραγούδια, ανάλογα την περίσταση. Στη μουσική, θα μας συνοδεύει ο Απόστολος Μάρης, αγαπημένος μουσικός για εμάς. Σκεφτήκαμε, επίσης, ότι θα ήταν πολύ όμορφο σε αυτές τις συναντήσεις να βρίσκονται και άνθρωποι από την τρίτη ηλικία, αφού οι πολύ μικροί με τους πολύ μεγάλους τα βρίσκουν υπέροχα και περνάνε πολύ καλά. Γι’ αυτό, δίνουμε με τα παιδιά ραντεβού στα Κ.Α.Π.Η., σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα, που αν πετύχει θα το συνεχίσουμε και την επόμενη σχολική χρονιά. Πάντως, πριν από χρόνια που ήμουν εμψυχώτρια της ομάδας αφήγησης των Κ.Α.Π.Η. αυτές οι συνευρέσεις ήταν συγκινητικές, ξεχείλιζαν αγάπη».

Χειμερινές εξορμήσεις στην Ερμούπολη

Η καθιερωμένη συνάντηση των «ΠαραμυθιαΖω» πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη, σε χώρο που έχει παραχωρηθεί στην ομάδα στην περιοχή του Βήσσα. Όμως κάτι το κρύο, κάτι που δε μπορούν να καθίσουν ήσυχα κι έχουν πεθυμήσει τις ανοιχτές καλοκαιρινές συναντήσεις τους στις παραλίες του νησιού μας με τους φίλους της ομάδας, τα μέλη είπαν να κάνουμε μια χειμερινή εκδοχή. «Έτσι, την πρώτη Πέμπτη του μήνα μέχρι την Σύναξη, θα πηγαίνουμε σε κάποιο καφέ της Ερμούπολης. Όπως οι παρέες λένε ιστορίες και ανέκδοτα, εμείς θα λέμε παραμύθια και τραγούδια κι όποιος θέλει ας είναι εκεί. Δεν είναι παραστάσεις, είναι πιο χαλαρά κι αυτοσχέδια. Εννοείται, ότι αν κάποιος εκτός ομάδας θέλει να πει παραμύθι, θα το απολαύσουμε εξίσου», σημειώνει η κ. Ματσούκα.

Με την ίδια διάθεση, οι «Παραμυθάδες» της Σύρου θα πάνε την Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου 2020, σε ένα μαγαζί να γιορτάσουν την Αποκριά με κωμικά και αθυρόστομα παραμύθια. Στην παρέα τους θα βρίσκονται και παλαιότερα μέλη. «Την ιδέα μας έδωσε ο Μαρίνος Μαραγκός που έχει κάνει σχετική έρευνα – δεν τα ξετρυπώνεις εύκολα αυτού του τύπου τα παραμύθια, τα οποία, φυσικά, δεν είναι για παιδικά αυτάκια».

Σύναξη Παραμυθιών 2

Πριν από δύο περίπου χρόνια, ένας νέος πολιτιστικός θεσμός γεννήθηκε στο νησί της Σύρου με την υπογραφή των «ΠαραμυθιαΖΩ». Όλες οι τέχνες γύρω από το παραμύθι απέκτησαν το δικό τους φεστιβάλ κάτω από την ομπρέλα του οποίοι συνυπάρχουν και συνδημιουργούν. Η 2η Σύναξη Παραμυθιών προγραμματίζεται για τα μέσα μέσα Μαΐου. Όπως εξηγεί η κ. Ματσούκα «έχουμε ζητήσει χώρο από τον Δήμο κι ελπίζω να είναι διαθέσιμος. Σχεδιάζουμε ένα τριήμερο με αφηγητές από την Αθήνα, με εργαστήρια τόσο για την αφηγηματική τέχνη όσο και για περιφερικά εργαλεία του παραμυθά όπως την προετοιμασία του σώματος, της φωνής, του νου, που μπορεί να παρακολουθήσει ο καθένας για διαφορετικούς λόγους και με τη δική του ιδιότητά, ως εκπαιδευτικοί, γονείς, performers κάθε είδους. Θα έχει και μουσικές, εικαστικά και καλώς εχόντων των πραγμάτων θεατρικό δρώμενο. Είμαστε σε εγρήγορση γιατί όλο αυτό το εγχείρημα έχει και έξοδα, τόσους ανθρώπους θα φιλοξενήσουμε».