Έκθεση στο Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως της Άνδρου για τα 40 χρόνια δημιουργίας του Αρκά

«Με αντίδοτο το ευφυές χιούμορ»

  • Παρασκευή, 10 Ιουλίου, 2020 - 06:15

Τα σαράντα χρόνια της έντυπης καλλιτεχνικής παρουσίας του γνωστού σκιτσογράφου, γελοιογράφου, συγγραφέα και εικαστικού δημιουργού Αρκά γιορτάζει φέτος το Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως στην Άνδρο.

Η έκθεση «Με αντίδοτο το ευφυές χιούμορ» είναι αφιερωμένη στο καταλυτικό κι εμπνευσμένο χιούμορ του Αρκά, στο πηγαίο ταλέντο του και στους «ήρωες κι αντι-ήρωες» που ξεπήδησαν όλο αυτό το διάστημα από το μυαλό του κερδίζοντας μία θέση στην καρδιά και τη Βιβλιοθήκη των αναγνωστών.

Μέσα από τις θεότρελες αυτές προσωπικότητες, ο δημιουργός διαμορφώνει και αντανακλά συμπεριφορές, που εκφράζουν ως κρυμμένες αλήθειες κι ευτράπελα της ζωής, τα προβλήματα και τις αντιδράσεις μας, τις μύχιες σκέψεις και τις ανομολόγητες ορέξεις μας, τις φαντασιώσεις και τους δισταγμούς μας, τις αδυναμίες και τα ελαττώματά μας, τους φόβους και τις ελπίδες ή τις λαχτάρες μας.

Ο Αρκάς είναι, εκτός των άλλων, ο καλλιτέχνης που πρώτος και μάλιστα σε καθημερινή σχεδόν βάση, ανταποκρίθηκε δημιουργικά και «σχολίαζε» από την πρώτη κιόλας στιγμή, με το λεπτό του χιούμορ ή με σαρκασμό κι άλλοτε πάλι με ειρωνεία ή υπομειδίαμα, τα του κορονοϊού και της πανδημίας. Η έκθεση αυτή, όντας επίκαιρη, παρουσιάζει κι ένα εσωτερικό αφιέρωμα, από τον Αρκά, στον κορονοϊό (!) αντικαθρεφτίζοντας τις ποικίλες μας αντιδράσεις. Αυτός άλλωστε ήταν κι ένας επιπρόσθετος λόγος, για τον οποίο επελέγη να είναι εφέτος ο Αρκάς ο τιμώμενος καλλιτέχνης, του εικαστικού θεσμού «ΠΛΟΕΣ».

Στην παρουσιαζόμενη έκθεση θα υπάρχουν μεγεθυμένες κι ακριβείς αναπαραγωγές (περί τις 185) από τα περισσότερα albums του καλλιτέχνη, (από εξαντλημένα βιβλία του κι άλλα που ακόμη κυκλοφορούν), όπως επίσης και γύρω στα 65 πρωτότυπα και χειροποίητα έργα του, που έγιναν και «ιστορικά» στην περίπτωση αυτή παρουσιάζονται, πριν ο Αρκάς χρησιμοποιήσει -στις πιο πρόσφατές του δημιουργίες- τα μέσα της υψηλής τεχνολογίας ως προς την πιο εκσυγχρονισμένη τους χρωματική απόδοση.

Επιμελήτρια της έκθεσης, καθώς και του συνοδευτικού της εικαστικού Καταλόγου, είναι η Ιστορικός Τέχνης & Θεωρίας του Πολιτισμού (ΕΚΠΑ) κ. Αθηνά Σχινά

Η έκθεση (χωρίς ειδικά εγκαίνια, λόγω αποφυγής συνωστισμού), θα ανοίξει την είσοδό της στο κοινό το Σάββατο 1 Αυγούστου. Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι μέχρι την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020, εκτός αν ανακύψουν ειδικοί λόγοι και μπορέσει να παραταθεί.