Δήμος Άνδρου

Άνδρος: Ψηφιοποίηση της Καϊρείου Βιβλιοθήκης

  • Κυριακή, 15 Νοεμβρίου, 2020 - 13:17

Μετά από πολλές προσπάθειες της διοίκησης του Δήμου Άνδρου εγκρίθηκε από την Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στις 6/11/2020 ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο για την ιστορία, τον πολιτισμό και την κοινωνία της Άνδρου, η «Ψηφιοποίηση, Τεκμηρίωση και Πολυκαναλική Διάθεση του Υλικού της Καϊρείου Βιβλιοθήκης». 
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Οι ανάγκες ψηφιοποίησης της Καϊρείου Βιβλιοθήκης είχαν διαπιστωθεί πριν χρόνια. Ένας πολύ μεγάλος όγκος πολύτιμων πληροφοριών για την ιστορία, τον πολιτισμό, την οικονομία και την κοινωνία της Άνδρου ήταν στριμωγμένος σε ράφια και κουτιά και ήταν δύσκολα προσβάσιμα στον καθημερινό αναγνώστη της βιβλιοθήκης. 
Σπάνια αρχεία, παλιές φωτογραφίες, ντοκουμέντα, έργα τέχνης, επιστολές, σημειωματάρια, βιβλία κλπ που πολλοί θα ήθελαν να έχουν εξ αποστάσεως πρόσβαση δεν ήταν διαθέσιμα. 
Η ιδέα για την ψηφιακή καταγραφή και αξιοποίηση του πολιτιστικού και ιστορικού πλούτου της Καϊρείου Βιβλιοθήκης ήταν του δημάρχου Γιάννη Γλυνού. Η αρχική μελέτη σχεδιάστηκε και ξεκίνησε το 2013 όταν ήταν ο ίδιος ο Γλυνός δήμαρχος. 
Η μελέτη συνεχίστηκε με μεγάλη καθυστέρηση από την διοίκηση Θ. Σουσούδη. Η ένταξη της σε πρόγραμμα κατάφερε κι έγινε με πολιτική απόφαση τις παραμονές των εκλογών του 2019. Από τότε μέχρι σήμερα η σημερινή διοίκηση, υπό την ευθύνη του Δ. Γιαννίση, ολοκλήρωσε όλες τις αναγκαίες ενέργειες και τις απαραίτητες διαδικασίες. Και κατάφερε και να μην απενταχθεί το έργο, αλλά και να εγκριθεί από την Περιφέρεια στις 6/11/20. Με την έγκριση του ξεκινάει η διαδικασία δημοπράτησης που θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα. 

ΤΟ ΕΡΓΟ
Το έργο είναι προϋπολογισμού 150.000€ έχει ως αντικείμενο:
- Την διαφύλαξη, προβολή και προώθηση της πολιτιστικής, ιστορικής και πνευματικής κληρονομιάς της Άνδρου.
- Την ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση επιλεγμένων εγγράφων/βιβλίων μεγάλης ιστορικής αξίας για προβολή στην διαδικτυακή πύλη.
- Την ψηφιοποίηση/φωτογράφιση χώρων και η τεκμηρίωση έργων τέχνης και αντικειμένων ιστορικής αξίας.
- Την ανάρτηση ψηφιακών αντικειμένων στην ψηφιακή πλατφόρμα.
- Την ανάπτυξη εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος Αρχειακής Περιγραφής.
- Την ανάπτυξη δικτυακής πύλης προβολής και ψηφιακής βιβλιοθήκης.
- Την εγκατάσταση καινοτόμου συστήματος ψηφιακής προθήκης για βιβλία.