Ελπιδοφόρα μηνύματα από τους πολιτιστικούς συλλόγους της Σύρου που ανέλαβαν να φέρουν το πνεύμα των Χριστουγέννων στις περιοχές τους

Στόλισαν με χαμόγελα τα χείλη των κατοίκων

Το άστρο της αγάπης και της ελπίδας άναψε σε κάθε γωνιά της Σύρου για να φωτίσει και να γλυκάνει τις καρδιές των κατοίκων, παραμερίζοντας, στο μέτρο του δυνατού, το αίσθημα της μελαγχολίας κατά τη διάρκεια των πιο μοναχικών και δύσκολων Χριστουγέννων, που δεν επιτρέπουν χαρούμενες παιδικές φωνές στο δρόμο και αυξημένη κοινωνικότητα.

Οι περιοχές του νησιού φόρεσαν, όπως κάθε χρόνο, τα γιορτινά τους για να εισάγουν τους ανθρώπους τους στο πνεύμα των ημερών, αλλά και για να ζεστάνουν, ειδικά φέτος, τα «παγωμένα» και μουδιασμένα χαμόγελα στα χείλη τους,  θυμίζοντας πως όσο περίεργες κι αν είναι οι συνθήκες, δεν πρέπει να κρατάμε απόσταση από τη χαρά και την αισιοδοξία.

Πολύτιμη σε αυτή την προσπάθεια ήταν η συμβολή των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων που φροντίζουν διαχρονικά μέσω των πρωτοβουλιών τους να δημιουργούν ένα μοναδικό εορταστικό κλίμα, ικανό να ανοίξει στο μυαλό δρόμους διαφυγής από έγνοιες και δυσάρεστες σκέψεις.

Μολονότι η πανδημία επισκίασε τα φετινά σχέδιά τους, οι φορείς έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να κρατήσουν κάθε γκρίζα απόχρωση μακριά από τον χριστουγεννιάτικο καμβά που μέχρι πρότινος έλουζε τόσο τους οφθαλμούς όσο και τις ψυχές μας με τα χρώματα και τη μαγεία του.  

Οι πρόεδροι πολιτιστικών συλλόγων της πρωτεύουσας των Κυκλάδων μιλούν στην «Κοινή Γνώμη» για τις πινελιές χαράς που επιχείρησαν να προσθέσουν στο κάδρο της περιοχής τους και απευθύνουν τις εγκάρδιες ευχές τους προς όλους τους κατοίκους του νησιού.

Πολιτιστικός Σύλλογος Ποσειδωνίας (Μάρκος Ρούσσος)

«Λόγω των συνθηκών, το «Σπίτι του Άη-Βασίλη», η αγαπημένη πολυθεματική γιορτή μικρών και μεγάλων, φέτος αναβλήθηκε. Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει λίγο τη διαμορφωθείσα κατάσταση, ο Σύλλογός μας σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο της Ποσειδωνίας στόλισε την Έπαυλη Τσιροπινά και τον περιβάλλοντα χώρο καθώς και το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο κέντρο του χωριού. Οι υπόλοιπες προγραμματισμένες εκδηλώσεις , όπως η επίσκεψη στα ευαγή ιδρύματα με γιορτινά κάλαντα και τραγούδια, καθώς και η κοπή της Αγιοβασιλόπιτας, δυστυχώς, ακυρώθηκαν».

Πολιτιστικός Σύλλογος Βάρης (Αλέξανδρος Βαρθαλίτης)

 «Στην προσπάθειά μας να δώσουμε μια νότα αισιοδοξίας στους κατοίκους του χωριού μας στήσαμε και φωταγωγήσαμε και φέτος το χριστουγεννιάτικο δένδρο σε ένα κεντρικό σημείο της Βάρης. Είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε πέρυσι για πρώτη φορά με σκοπό μικροί και μεγάλοι να μπουν στο πνεύμα των ημερών αυτών. Δυστυχώς λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν δεν θα καταφέρουμε να βγούμε για να πούμε τα κάλαντα στις γειτονιές του χωριού όπως κάθε χρόνο. Το ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Βάρης η «Πανάχραντος» εύχεται σε όλους του αναγνώστες, καλά Χριστούγεννα με υγεία, χαμόγελα και χαρά, έτσι ώστε να υποδεχτούμε το νέο έτος πιο δυνατοί και δραστήριοι, αμέσως μετά το πέρας της δύσκολης περιόδου που διανύουμε.

Πολιτιστικός Σύλλογος Επισκοπείου (Αντώνης Παλαιολόγος)

«Μια χρονιά ιδιαίτερα δύσκολη φεύγει. Ο Σύλλογός μας φρόντισε το κέντρο του χωριού, να έχει γιορτινό χρώμα, στολίζοντας την Χριστουγεννιάτικη Φάτνη του και στέλνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Το ΔΣ του Συλλόγου εύχεται στα μέλη του και σε όλους τους συμπολίτες   καλά και άγια Χριστούγεννα και το 2021 να είναι μια χρονιά γεμάτη υγεία, χαρά αισιοδοξία και ελπίδα. Ας γίνει ο νέος χρόνος, μια αρχή για ειρήνη, αλληλεγγύη και δημιουργία για όλες και για όλους. Καλές γιορτές!».

Πολιτιστικός Σύλλογος Χρούσσων (Νίκος Κοντιζάς)

 «Ο Πολιτιστικός μας χώρος, αν και χειμώνιασε, παραμένει όμορφος, έβαλε τα γιορτινά του, στολίστηκε αυτός και κολόνες του δρόμου από τα μέλη του Συλλόγου μας με χαρά και ικανοποίηση που σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς φιλοξενήσαμε πολλές όμορφες εκδηλώσεις (συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές κ.α.), ελπίζοντας για μια νέα καλύτερη και πιο πλούσια πολιτιστική χρόνια. Το Δ.Σ και τα μέλη του Συλλόγου μας σας εύχονται καλές γιορτές με υγεία, αισιοδοξία για το νέο έτος με πιο φωτεινές και χαρούμενες μέρες χωρίς περιορισμούς».

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μάννα (Ελπίδα Νικητίδου)

«Στις φετινές γιορτές, οι συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε τις καθιερωμένες εκδηλώσεις μας, όπως η Αναπαράσταση της Φάτνης, το χριστουγεννιάτικο παζάρι, η κοπή της αγιοβασιλόπιτας. Έτσι, το Δ.Σ. αποφάσισε τα χρήματα που θα δίναμε γι’ αυτές τις εκδηλώσεις να διατεθούν σε αναγκεμένες οικογένειες του χωριού μας. Αυτό κάναμε και τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα και προσφέραμε στο νοσοκομείο μας αναλώσιμα υλικά για τις ανάγκες που προέκυψαν λόγω Covid-19. Το καλοκαίρι αντικαταστήσαμε όλες τις καρέκλες στο εκκλησάκι της Ανάληψης, συμβάλλοντας στην αναβάθμισή του. Ευχόμαστε υγεία σε όλο τον κόσμο και με υπομονή και προσοχή να έρθει η μέρα που θα ξαναβρεθούμε από κοντά».

Επιμορφωτικός Φιλοτεχνικός Σύλλογος Φοίνικα (Ρόζα Ξανθάκη)

«Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στολίσαμε ένα καραβάκι στην πλατεία του Φοίνικα, σε συνεργασία με την Κοινότητα και τον Σύλλογο των Επαγγελματιών του χωριού. Λόγω της κατάστασης, δεν είναι δυνατό να πούμε τα κάλαντα από πόρτα σε πόρτα, συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων, όπως κάναμε τα προηγούμενα χρόνια, το πρωί της Πρωτοχρονιάς. Ωστόσο, στη σκέψη μας είναι ο Άγιος Βασίλης να βρεθεί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην πλατεία του Φοίνικα και να μοιράζει δωράκια στα παιδιά από τα διερχόμενα οχήματα. Χρόνια πολλά και ευχόμαστε να έρθουν καλύτερες ημέρες για όλους μας, ώστε να ανέβει και πάλι η ψυχολογία μας».

Καλλιτεχνικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλησσά "Ο Άγιος Στέφανος" (Στ. Βακόνδιος)

"Ο Σύλλογός μας θα μείνει ανενεργός το παρόν διάστημα λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν λόγω covid. Παρόλα αυτά στο συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε πριν περίπου 1 μήνα πάρθηκαν αποφάσεις που αφορούν τις παρακάτω εκδηλώσεις για το 2021 καλώς εχόντων των πραγμάτων, και αφού έχουμε επιστρέψει στην κανονική καθημερινότητα:

  • ΤΣΙΠΟΥΡΟΦΙΕΣΤΑ  ( Μάρτιος 2021)
  • ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ (Αύγουστος 2021)

Προς το παρόν, σας ευχόμαστε καλές γιορτές, καλά Χριστούγεννα, και ελπίδα τον καινούργιο χρόνο να έχουμε υγεία και ευημερία σε όλα τα επίπεδα". 

Πολιτιστικός Σύλλογος Καμινίων (Γιώργος Σιγάλας)

«Το 2020 είναι η Χρονιά που παλεύουμε με έναν αόρατο εχθρό, ένα κακό όνειρο που δυστυχώς ζει και βλέπει όλη η ανθρωπότητα. Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις μας, όπως μία θεατρική παιδική παράσταση στο θέατρο Απόλλων με φιλανθρωπικό χαρακτήρα και η γιορτή για τα μικρά και μεγάλα μέλη μας, δεν ήταν δυνατό να πραγματοποιηθούν. Ωστόσο, ο Σύλλογός μας στολίστηκε, όπως κάθε χρόνο, δίνοντας χαρά και ελπίδα σε μέλη-κατοίκους-και σε όλη την Σύρο πως όλα θα τελειώσουν και θα βγούμε νικητές. Συνεχίζουμε το καλάθι Αγάπης για συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη (Η βοήθεια σας είναι πολύτιμη, στο τηλ.6936691774). Από σήμερα παραμονή Χριστουγέννων και όλες τις μέρες των εορτών θα ακούγονται από τα μεγάφωνα του Συλλόγου κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια.  Ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ σάς εύχονται Χρόνια Πολλά, υγεία, ευτυχία, δύναμη και το 2021 να είναι ένας χρόνος χωρίς ομίχλη, χωρίς εχθρούς, χωρίς αρρώστιες δίνοντας την ελπίδα στα παιδιά μας για συντροφικότητα, αγάπη, δημιουργία. Καλή  Χρονιά».

Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Λαζαρέττων (Παρασκυεάς Ζαχαρίου)

«Ο Σύλλογός μας είχε προγραμματίσει μέσα στον Δεκέμβριο διάφορες εκδηλώσεις, προσφορές και δράσεις, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν. Συμμετείχαμε στον εορτασμό του προστάτη του Συλλόγου μας, Αγίου Ελευθέριου,με προσφορά άρτων, καθώς και στον εξωτερικό και εσωτερικό στολισμό του ομώνυμου Ιερού Ναού. Επιπλέον, τα μέλη του Δ.Σ. προσέφεραν άρτο στους κατοίκους της περιοχής που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στον Ναό λόγω των συνθηκών. Τέλος, ο Σύλλογός μας θα προσφέρει σε άτομα του νησιού ή οργανισμούς τρόφιμα τις αγίες αυτές μέρες, μια δράση που γίνετε ανελλιπώς καθ’ όλη την διάρκεια του έτους».