«Η Ελλάδα του σήμερα μέσα από την παραδοσιακή ενδυμασία»
- Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου, 2020 - 06:16
H επέτειος των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης ήταν η αφορμή για τον Λαογραφικό – Χορευτικό Όμιλο «η σοφία της παράδοσης» να τιμήσει το σπουδαίο αυτό γεγονός που οδήγησε στη σύσταση ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.
Με την έκδοση του διετούς ημερολογίου του (2021-2022) με τίτλο «Η Ελλάδα του σήμερα μέσα από την παραδοσιακή ενδυμασία», ο Όμιλος φιλοδοξεί να μοιραστεί τη χαρά και την υπερηφάνεια μας για μια χώρα που ξέρει να αγωνίζεται, να ξεπερνά κρίσεις και να κερδίζει στοιχήματα.
«Ας είναι τα 200 χρόνια από την επανάσταση η αφορμή να θυμηθούμε, να συγκινηθούμε και να οραματιστούμε το μέλλον, γιατί «Η Παράδοση είναι το Μέλλον μας». Αντλώντας έμπνευση από την παράδοση αντικρίζουμε την ανατολή του 2021 και ευχόμαστε να είναι χρονιά ελπίδας για όλους!», υπογραμμίζει η πρόεδρος, Σοφία Λούβαρη.
Δυναμικό «παρών» στα πολιτιστικά δρώμενα της Σύρου
O Λαογραφικός – Χορευτικός Όμιλος «η σοφία της παράδοσης» ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2014 με έδρα την Ποσειδωνία της Σύρου από δραστήριους ανθρώπους με αγάπη για την παράδοση, που οραματίστηκαν τη δημιουργία ενός συλλόγου που θα λειτουργήσει ως γέφυρα που θα συνδέει πολιτιστικά το παρελθόν με το παρόν και θα γίνει οδηγός για τη νέα γενιά κάνοντάς τη να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και σεβασμό στην παράδοση, τις αξίες και τα ιδανικά του πολιτισμού μας.
Στους σκοπούς του περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η διατήρηση των παραδόσεων και των εθίμων του τόπου μας, η διαφύλαξη και διάδοση των παραδοσιακών μας χορών, η διατήρηση και μετάδοση στις επόμενες γενιές της εν γένει πολιτιστικής μας παράδοσης και κληρονομιάς και η ανάπτυξη δραστηριοτήτων που θα συμβάλλουν στην πνευματική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη τόσο των μελών του Ομίλου όσο και των κατοίκων της Σύρου γενικότερα, και την σύσφιξη των μεταξύ τους σχέσεων.
Ο Όμιλος διαθέτει τμήματα παραδοσιακού χορού για όλες τις ηλικίες, ενώ κατά περιόδους λειτουργούν και άλλα θεματικά τμήματα (παιδικό θεατρικό εργαστήρι, εργαστήρι χειροτεχνίας και ζαχαροπλαστικής, χορωδία παραδοσιακού τραγουδιού, εικαστικό εργαστήρι, παιδικό εικαστικό εργαστήρι, θεατρική ομάδα κ.α).
Μετράει συμμετοχές σε εκατοντάδες εκδηλώσεις, αναβιώσεις παραδοσιακών εθίμων, φιλανθρωπικά events, οικολογικές δράσεις, ομιλίες, σεμινάρια, εκθέσεις και λοιπά δρώμενα, ενώ έχει εκπροσωπήσει τη Σύρο σε πληθώρα φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, με τη συμμετοχή του στο “5ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, Χορωδιών και Ορχηστρών Κωνσταντινούπολης” τον Απρίλιο του 2015.
Έχει διοργανώσει σημαντικές παραστάσεις, από τις οποίες αξίζει να αναφερθούν το αφιέρωμα στους χορούς της Μικράς Ασίας «Μνήμες και Θύμησες» στο Θέατρο Απόλλων το Μάρτιο 2015, το αφιέρωμα στον πατριάρχη του ρεμπέτικου τραγουδιού Μάρκο Βαμβακάρη « Ήθελα να σ’ αντάμωνα» στο Θέατρο Απόλλων το Μάρτιο 2016, το αφιέρωμα «Ελλήνων Πάσχα» στο Θέατρο Απόλλων τον Απρίλιο 2017 και το μουσικό αφιέρωμα στη Μάνα – Παναγία «Μάνα μου, Παναγία μου» στην έπαυλη Τσιροπινά τον Αύγουστο 2020.
Από το 2018 διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία το φεστιβάλ παραδοσιακών χορών «συριανοπατώ», ένα πολιτιστικό τετραήμερο γεμάτο χορό, μουσική και πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, με τη συμμετοχή χορευτικών ομάδων από όλη την Ελλάδα και περισσότερους από 600 επισκέπτες (συμμετέχοντες και συνοδούς) ετησίως.
Το 2020, ο Όμιλος συμμετείχε στο Φεστιβάλ Χορού "3η Γιορτή της Κορινθίας" στην Κόρινθο, καθώς και στη δράση του Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής» 2020 με τίτλο «Συριανο-Ιδώματα». Στα τέλη Μαΐου, όπως κάθε χρόνο, έλαβε μέρος στον καθαρισμό της ακτής των Αγκαθωπών που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποσειδωνίας «Ο Ποσειδών», στο πλαίσιο της Παγκόσμιας ημέρας προστασίας περιβάλλοντος. Οι εκδηλώσεις του Ομίλου δε σταμάτησαν ούτε τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, καθώς τον περασμένο Αύγουστο διοργάνωσε με επιτυχία ένα μουσικό αφιέρωμα στην Παναγία με τη συμμετοχή της Καίτης Κουλλιά.
Στοχεύοντας στην συνεχή αναβάθμιση του πολιτιστικού επιπέδου, ο Λαογραφικός – Χορευτικός Όμιλος «η σοφία της παράδοσης», θα εξακολουθήσει να δίνει δυναμικό «παρών» στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.
Η Συριανή ενδυμασία στο πέρασμα των αιώνων
Η παράδοση και η κληρονομιά μας. Το λόγια τα οικεία, τα καθημερινά. Το παλιό, το αγνό, το όμορφα σφιχταγκαλιασμένο με το όνειρο, με τη νιότη. Το ημερολόγιο της «σοφίας της παράδοσης» περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό με παραδοσιακές φορεσιές από όλη την Ελλάδα (Κυκλάδες, Ιόνιο, Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Ήπειρο) και πληροφορίες για τη Συριανή ενδυμασία από τον 18ο έως τον 20ο αιώνα από την Εκπαιδευτικό, Διδάκτορα Ιστορίας και Πολιτισμού και Επίτιμο Σχολικό Σύμβουλο Π. Α., Δρ. Ελπίδα Πρίντεζη-Καμπέλη.
Όπως σημειώνεται, οι παραδοσιακές φορεσιές, που οι Έλληνες φορούσαν, σε όλη την περίοδο της Τουρκοκρατίας, αποτελούν συνέχεια της βυζαντινής ενδυμασίας. Έχουν δεχτεί επιδράσεις τόσο από την Ανατολή όσο και από τη Δύση και μοιάζουν πολύ με τις αντίστοιχες ενδυμασίες των γειτονικών μας λαών. Κύριο στοιχείο τους είναι το πουκάμισο, ένα φόρεμα με μανίκια, μακρύ ή κοντό, που φοριέται κατάσαρκα.
Σύμφωνα με την κ. Καμπέλη, οι πληροφορίες για τη Συριανή γυναικεία και ανδρική ενδυμασία, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, είναι λίγες και διάσπαρτες, αλλά αρκετά σημαντικές και δίνουν μια σαφή εικόνα της Συριανής παραδοσιακής ενδυμασίας, παρόμοια με τις Κυκλαδίτικες.
Η Συριανή ενδυμασία διαφοροποιήθηκε με το πέρασμα των χρόνων. Το 1919 ο Ελβετός φωτογράφος, François Frédéric Boissonnas, φωτογραφίζει Συριανές γυναίκες που κουβαλούν νερό από την πηγή, να φορούν ανοιχτόχρωμες εμπριμέ μακριές φούστες, πουκάμισα ανοιχτόχρωμα λευκά και εμπριμέ, με μακρύ μανίκι, ή φόρεμα ανοιχτόχρωμο και ποδιά ζωσμένη στη μέση τους. Οι άνδρες φορούν παντελόνι, πουκάμισο, γιλέκο και σακάκι. Ωστόσο η Συριανή ενδυμασία όπως περιγράφεται παραπάνω, αφορά κυρίως την ενδυμασία γυναικών και ανδρών, της Άνω Σύρου.
Ο Όμιλος απευθύνει ιδιαίτερες ευχαριστίες για την πολύτιμη βοήθεια, συμπαράσταση κι αγάπη στους πολύτιμους φίλους του: τη “ΦΙΛΑΝΘΗ ΜΠΟΓΕΑ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΕΣ”, τον κύριο Παύλο Μπογέα & την κυρία Γεωργία Μπογέα, τον κύριο Μιλτιάδη Κατρακούλη, χοροδιδάσκαλο του Ομίλου Λαικής Παράδοσης “Αλκάθους & Καρια” Μεγάρων και την συζυγό του Ελένη Ανεμογιάννη, τον κύριο Γεώργιο Βαρελά, πρόεδρο του Ομίλου Λαικής παράδοσης “Αλκάθους & Καρία” Μεγάρων, τον κύριο Μανώλη Καπετανάκη πρόεδρο της Λαογραφικής Στεγης Σαλαμίνας, τη δρ. Ελπίδα ΠρίντεζηΚαμπέλη, εκπαιδευτικό, Διδάκτορα Ιστορίας και Πολιτισμού & Επίτιμο Σχολικό Σύμβουλο Π.Α, το Τμήμα Προσκόπων Σύρου, το ξενοδοχείο “ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΟΝ PALACE” και την κα Τερέζα Πριντεζη.
Τέλος θερμές ευχαριστίες από καρδιάς, στους γονείς των μικρών χορευτών για την αμέριστη βοήθεια, εμπιστοσύνη κι αγάπη τους, όπως επίσης στους χορευτές, στα μέλη, στους φίλους και τους χορηγούς για την πολύτιμη συνδρομή τους στα έξι χρόνια λειτουργίας της «σοφίας της παράδοσης».
Το διετές ημερολόγιο του Ομίλου τυπώθηκε στην ΤΥΠΟΚΥΚΛΑΔΙΚΗ Α.Ε.
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Πετράκης. Δημιουργικό και τη σελιδοποίηση: Κώστας Βαλσαμάκης - Νίκος Μεραμβελιωτάκης.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ο Σύλλογος "η σοφία της παράδοσης" στην εκδήλωση "Μεσογειακές γεύσεις από την Αδριατική ως το Αιγαίο"
12 Ιουν. 2024 - 10:17 - «Η σοφία της παράδοσης» συμμετέχει στην εκδήλωση «Μεσογειακές γεύσεις, από την Αδριατική ως το Αιγαίο» στη Δράμα
23 Μαΐου. 2024 - 16:45 - Το 4ο “συριανοπατώ” θα μας χορέψει στους ρυθμούς της παράδοσης
9 Ιουν. 2022 - 6:15 - «Η τέχνη είναι ο λόγος για να ελπίζουμε και να ανασαίνουμε»
11 Αυγ. 2020 - 6:18 - Αξέχαστες εμπειρίες και νέες φιλίες στις αποσκευές της
4 Φεβ. 2020 - 6:13