Ξεκινά το έργο αντικατάστασης των κεντρικών κλιματιστικών μονάδων του Θεάτρου Απόλλων

Έργο καθοριστικής σημασίας για τη λειτουργία του

Μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα έχουν εγκατασταθεί οι νέες κλιματιστικές μονάδες του Θεάτρου Απόλλων, βάσει της σύμβασης που υπεγράφη μεταξύ του Αντιδημάρχου Οικονομικών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και της αναδόχου εταιρείας.

Η σχετική σύμβαση περιλαμβάνει επίσης την προμήθεια ψυκτικής μονάδας για το Ενυδρείο στο Κίνι και το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στις 61.442,00 € συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.

Οι προγραμματισμένες εργασίες θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της συντήρησης και αναβάθμισης των πολιτιστικών χώρων του Δήμου και θα ολοκληρωθούν εντός δύο μηνών.

Αναμφισβήτητα, ο Covid-19 άφησε έντονα τα σημάδια του στον πολιτισμό και την τέχνη, ωστόσο το Τμήμα Πολιτισμού αναζήτησε άλλες δημιουργικές οδούς στη νέα ψηφιακή εποχή και σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες του Δήμου, εστίασε στη λειτουργική αναβάθμιση των χώρων, ώστε να είναι έτοιμοι να φιλοξενήσουν τις πολιτιστικές δράσεις του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, όταν οι καταστάσεις το επιτρέψουν.

Αναφορικά με το ιστορικό θέατρο της Ερμούπολης, η σύμβαση αφορά στην αντικατάσταση των κεντρικών κλιματιστικών μονάδων (ΚΚΜ) αέρα-νερού, ψύξης-θέρμανσης με νέες, λόγω εκτεταμένης βλάβης των υφιστάμενων και την ανάγκη συμμόρφωσης σύμφωνα με την 26635/23-04-2020 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας “Λήψη μέτρων διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας από ιογενείς και άλλες λοιμώξεις κατά τη χρήση κλιματιστικών μονάδων“.

Οι εργασίες περιλαμβάνουν την απεγκατάσταση των υφισταμένων ή τη διάλυσή τους, προκειμένου να μεταφερθούν λόγω όγκου και βάρους, τη χρήση γερανοφόρου οχήματος, την τοποθέτηση των νέων με όλα τα απαιτούμενα υλικά και μικροϋλικά, καθώς και τη σύνδεσή τους στο δίκτυο των αεραγωγών, παραδομένα σε πλήρη λειτουργία.

Αλ. Λεονταρίτη: «Προτεραιότητά μας η λειτουργική αναβάθμιση του Θεάτρου»

Αξίζει να τονιστεί ότι η προμήθεια τόσο κλιματιστικών μονάδων για το Θέατρο Απόλλων όσο και ψυκτικής μονάδας για το Ενυδρείο Κινίου, χρηματοδοτείται από το πολιτιστικό τέλος, το οποίο προέκυψε από τον υποχρεωτικό περιορισμό των πολιτιστικών εκδηλώσεων λόγω των συνθηκών που διαμορφώθηκαν από την πανδημία για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

«Η δαπάνη θα καλυφθεί από χρήματα τα οποία δε δόθηκαν πέρυσι στους διοργανωτές των φεστιβάλ που δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω των συνθηκών», διευκρινίζει στην «Κοινή Γνώμη» η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη, δηλώνοντας πανευτυχής που ένα τόσο σημαντικό έργο για το Θέατρο της Ερμούπολης, μπαίνει πια σε τροχιά υλοποίησης. Υπενθυμίζει μάλιστα, ότι ο σωστός κλιματισμός του χώρου αποτελεί βάσει της κείμενης νομοθεσίας απαραίτητη προϋπόθεση για την επαναλειτουργία του. Καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών δεν θα είναι δυνατή η χρήση της σκηνής, ενώ η περιήγηση των επισκεπτών στο Θέατρο θα γίνεται τις κατάλληλες ώρες και στους χώρους όπου υπάρχει εξαερισμός.

«Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, τόνισα ότι επιθυμία κάθε ανθρώπου που ασχολείται με τα κοινά είναι να μπορέσει να αφήσει το αποτύπωμά του. Αυτό ονειρεύομαι κι εγώ. Να φύγω, γνωρίζοντας ότι έχουν διευθετηθεί σημαντικά ζητήματα του θεάτρου, όπως ο κλιματισμός, τα υδραυλικά, τα ηλεκτρολογικά, η ασφάλεια, οι συναγερμοί και το αναβατόρια. Έργα που θα έχουν διάρκεια. Σαφώς, κάθε χρόνο, το Θέατρο θα χρειάζεται αναβάθμιση και συντήρηση, ωστόσο οι βασικές δουλειές θα έχουν γίνει. Βάζουμε αυτά τα λιθαράκια και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού.