Συνέντευξη με την κορυφαία Ελληνίδα δημιουργό Ευανθία Ρεμπούτσικα ενόψει της προσεχούς συναυλίας της στο Θέατρο στον Κουμάρο, στην Τήνο

«Ο διάλογος με το κοινό είναι η καλύτερη επιβράβευση»

Μία από τις σημαντικότερες Ελληνίδες δημιουργούς, την Ευανθία Ρεμπούτσικα που μας ταξιδεύει μέσα από τη μουσική της σε μαγευτικούς κόσμους, γεμάτους εικόνες και αρώματα από την Ανατολή και τη Δύση, υποδέχεται αύριο το βράδυ, το Θέατρο στο Κουμάρο.

Η αγαπημένη μουσικός και συνθέτρια επιστρέφει στον φιλόξενο πολιτιστικό χώρο της Μάγιας Τσόκλη στην Τήνο για να γιορτάσει την επανεκκίνηση του πολιτισμού με ένα μαγικό μουσικό ταξίδι που θα αγγίξει αισθήσεις και ψυχές. Από τους πολυσύχναστους δρόμους της Κωνσταντινούπολης στα ονειρικά σοκάκια του Παρισιού και από εκεί σε μια φεγγαρόλουστη βραδιά στην έρημο με όχημα τις πολυαγαπημένες μελωδίες της συνθέτριας.

Η κορυφαία Ελληνίδα δημιουργός, της οποίας η μουσική έχει ντύσει μελωδικά αγαπημένα μας κομμάτια, ταινίες, αφιερώματα και ντοκιμαντέρ, διαπρέπει για ακόμα μια φορά με τη μουσική της για το συγκινητικό ντοκιμαντέρ της Ευτυχίας Φράγκου, «Οι Μη Χαμένες Πατρίδες». Μετά την Ινδία και τα Cult Critic Awards, έρχεται η Ρώμη με το φεστιβάλ Rome International Movie Awards, να επιβραβεύσει το ντοκιμαντέρ για τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης με συνολικά πέντε βραβεία. Η Ευανθία Ρεμπούτσικα βραβεύεται ακόμη μια φορά για την πρωτότυπη μουσική της.

Μοναδική στο είδος της, πάντα σεβόμενη την ιστορία, το βάρος και την αξία που έχει για τον καθένα μας η μουσική, η Ευανθία Ρεμπούτσικα κατάφερε για ακόμα μια φορά να συγκινήσει και να εκπλήξει κοινό και κριτικούς.

Με τις μελωδικές γραμμές και το ήθος της μιλάει κατευθείαν στην ψυχή των Ελλήνων και όχι μόνο και αποδεικνύει πως το ταλέντο της είναι αστείρευτο.

Το πλούσιο πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει μουσικές από πολυβραβευμένα soundtracks και αγαπημένα άλμπουμ.

Με τη συνοδεία της πολυτάλαντης ορχήστρας της, που τηναποτελούν ο Ανδρέας Συμβουλόπουλος στο πιάνο, ο Θάνος Σταυρίδης στο ακορντεόν και ο Πάνος Δημητρακόπουλος στο κανονάκι και υπό τον ήχο του κόκκινου βιολιού της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, είμαστε έτοιμοι για το μελωδικό ταξίδι που όλοι έχουμε ανάγκη.

Σε συνέντευξή της στην «Κοινή Γνώμη», η Ευανθία Ρεμπούτσικα αναφέρεται στις ημέρες της πανδημίας, αλλά και στην ανάγκη του καλλιτέχνη για διαρκή διάλογο με το κοινό.

 

Πόσο δύσκολη είναι για έναν καλλιτέχνη η αποχή από τη ζωντανή επικοινωνία του με το κοινό και από πού αντλεί δύναμη για να συνεχίσει να ονειρεύεται, να βάζει στόχους και να παραμένει παραγωγικός;

«Η επικοινωνία με το κοινό για εμάς είναι ευχαρίστηση, η καλύτερη επιβράβευση που μπορεί να έχει ένας καλλιτέχνης. Κατά την περίοδο που δημιουργείς, αναπτύσσεται ένας εσωτερικός διάλογος τον οποίο αναζητάς μέσω της τέχνης σου, μέσα από αυτό που κάνεις για να λειτουργήσεις και να εκφραστείς. Όταν η τέχνη που εκπροσωπείς φτάνει στο διάλογο με το κοινό είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση που μπορείς να πάρεις. Είναι το σημείο που μπορείς να πεις πως έφτασες σε ένα σταθμό μέχρι το ταξίδι να ξεκινήσει ξανά και να πορευτείς και σε άλλα λιμάνια».

 

Κατά την περίοδο της πανδημίας, ο πολιτισμός κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να διατηρηθεί ζωντανός, παρά τα εμπόδια που κλήθηκε να αντιμετωπίσει. Θεωρείτε ότι μέσα από αυτή την περιπέτεια ο πολιτισμός θα βγει πιο δυνατός ή θα συνεχίσει ακόμα να μετρά πληγές;

«Ο πολιτισμός για να κρατηθεί ζωντανός έκανε ό,τι μπορούσε και συνεχίζει να κάνει. Όμως αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό και είμαι σίγουρη πως όλοι μας θα μετράμε πληγές για πολύ ακόμα. Τίποτα δεν τελείωσε. Απλώς, μάθαμε να προστατευόμαστε. Η οικονομική κατάσταση και όλα αυτά που έχουμε να διαχειριστούμε, έχουν δυσκολέψει πολύ τις συνθήκες. Ο πολιτισμός ποτέ δεν χάθηκε, όμως κανείς δεν γνωρίζει τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί. Μπορεί αυτή τη στιγμή να προγραμματίζουμε συναυλίες, αλλά αύριο μπορεί να ξανακλειστούμε. Τα πράγματα είναι στον αέρα».

 

Για εσάς πώς ήταν η περίοδος του εγκλεισμού;

«Η κατάσταση λειτούργησε διαφορετικά από άνθρωπο σε άνθρωπο. Για μένα το πρώτο διάστημα ήταν λίγο περίεργο γιατί είχα να κάνω πράγματα τα οποία διακόπηκαν. Οπότε, εφόσον εγκλωβίστηκα μέσα στο σπίτι, έπρεπε να κάνω κάτι, να δημιουργήσω, να φτιάξω για να περάσει τον χρόνο μου πιο δημιουργικά. Και στο δεύτερο , προσπάθησα να κάνω πράγματα, ήρθα σε επαφή με ανθρώπους, δημιούργησα και δούλεψα από το σπίτι. Προσπάθησα οι μέρες και οι ώρες μου να είναι δημιουργικές και να περάσουν όσο το δυνατόν καλύτερα».

Η φετινή συναυλία σας στην Τήνο έχει έναν πανηγυρικό χαρακτήρα. Ποιες μουσικές ιστορίες έχετε επιλέξει να αφηγηθείτε στους φίλους σας για να γιορτάσετε μαζί την επανεκκίνηση του πολιτισμού;

«Για μένα η συναυλία αυτή θα είναι μια αληθινή γιορτή. Θα γιορτάσουμε τη συνάντησή μας μετά από πολύ καιρό απομόνωσης. Είναι αυτό που κάνω με τους τέσσερις μουσικούς. Ο Ανδρέας Συμβουλόπουλος στο πιάνο, ο Θάνος Σταυρίδης στο ακορντεόν, ο Πάνος Δημητρακόπουλος στο κανονάκι και εγώ με το βιολί είμαστε ένα κουαρτέτο. Θα παίξουμε μουσικές από που έχω γράψει, για ταινίες του εξωτερικού, κυρίως τούρκικες, για ταινίες που έχουν γίνει στην Ελλάδα, όπως η «Πολίτικη Κουζίνα», για θεατρικά έργα. Έχω επιμεληθεί ένα πρόγραμμα που σε ταξιδεύει μέσα από εικόνες και με μουσικές που έχω γράψει για τον κινηματογράφο». Στο θεατράκι της Τήνου, το οποίο μου αρέσει πάρα πολύ και μου είναι ιδιαίτερα αγαπητό, έχω ξαναπαίξει κι άλλες φορές στο παρελθόν. Οι συναυλίες που γίνονται εκεί είναι ονειρικές».

 

Σχετικό είναι και το καινούριο άλμπουμ σας με τίτλο «Σαν ταινία».

«Ναι, το άλμπουμ αυτό κυκλοφόρησε και περιλαμβάνει μελωδίες που έχουν γραφτεί για τούρκικες ταινίες και δεν έχουν ακουστεί έως τώρα στη χώρα μας, παρόλο που στο εξωτερικό οι συγκεκριμένες ταινίες έχουν παιχτεί κανονικά. Ως εκ τούτο, μέσα από αυτή τη δουλειά, δίνεται στο κοινό η δυνατότητα να ακούσει τις εν λόγω συνθέσεις για πρώτη φορά».

 

Το προσωπικό μουσικό ύφος σας εκτός από ιδιαίτερα αγαπητό είναι, θα λέγαμε και χαρακτηριστικό. Σπάνια θα ακούσει κάποιος μία μελωδία σας και δεν θα σκεφτεί ότι αυτή φέρει τη δική σας υπογραφή. Πώς νιώθετε που έχετε καταφέρει μέσα από τη δουλειά σας να αναπτύξετε αυτούς τους κώδικες επικοινωνίας με το κοινό;

«Η μουσική μου ταυτότητα είναι η γλώσσα επικοινωνίας μου με τους ανθρώπους. Όπου κι αν πηγαίνω –γιατί αγαπώ πάρα πολύ αυτό που κάνω- είναι σαν να ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο και να γνωρίζω ανθρώπους και τις συνήθειές τους. Αυτό γίνεται με πολλή αγάπη, μελέτη και σεβασμό προς το κοινό και σε ό,τι κάνω. Μου έχουν πει πολλοί ό,τι μπορούν να αναγνωρίσουν τις μελωδίες μου. Αυτό είναι έμφυτο, βγαίνει από μέσα μου, τις ανάγκες μου, τη ζωή μου, τα βιώματά μου».

 

Ποια τα σχέδιά σας για το επόμενο διάστημα;

Οι συναυλίες είναι αυτό που μου αρέσει πάρα πολύ, το να γράφω μουσική για ταινίες. Υπάρχουν κάποιες προτάσεις από το εξωτερικό, βρισκόμαστε σε συζητήσεις, αλλά δεν μπορώ να πω κάτι για την ώρα. Λόγω της κατάστασης πρέπει να περιμένουμε. Βλέποντας και κάνοντας. Προς το παρόν υπάρχουν κι άλλες συναυλίες προγραμματισμένες.

 

Η συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021 και ώρα 21:00 στο Θέατρο στον Κουμάρο.