Κινηματογραφικό Εργαστήρι για παιδιά και εφήβους στις «Διαδρομές στη Μάρπησσα 2021»

Η νέα γενιά σινεφίλ εκπαιδεύεται

  • Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021 - 06:13

Ένα βιωματικό, κινηματογραφικό εργαστήριο σύγχρονου πολιτισμού για παιδιά και εφήβους από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Cinemathesis περιλαμβάνεται στο φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ «Διαδρομές στη Μάρπησσα» που θα διεξαχθεί από 27 έως 29 Αυγούστου 2021, στην Πάρο.

Το εργαστήριο «Παίζουμε Κινηματογράφο στα Μικρά Σχολεία» αποτελεί την τρίτη κατά σειρά δράση της Cinemathesis και απευθύνεται σε παιδιά και νέους με περιορισμένη ή καμία πρόσβαση σε εξωσχολικά προγράμματα καλών τεχνών, σε απομακρυσμένους τόπους και νησιά άγονης γραμμής, σε παραμεθόριες και ακριτικές περιοχές.

Τo πρόγραμμα ενθαρρύνει τα παιδιά να γίνουν οι κριτικοί θεατές, οι μικροί σινεφίλ και οι δημιουργοί του σήμερα και του αύριο. Τους καλεί να κατασκευάσουν προ-κινηματογραφικά οπτικά παιχνίδια, να εμπνευστούν και να δώσουν ζωή σε δικούς τους χαρακτήρες, να ζωγραφίσουν αγαπημένα καρέ από ταινίες, να φωτογραφίσουν τις εικόνες τους και να δημιουργήσουν τη δική τους φωτοϊστορία.

Μέσω της δράσης επιχειρείται ένα ταξίδι στα πρώτα χρόνια του κινηματογράφου σε μια προσπάθεια να έρθουν οι συμμετέχοντες σε επαφή με τις καλές τέχνες, επιστρέφοντας με το βλέμμα τους στα πρώτα χρόνια της έβδομης τέχνης και την ανάγκη των πρώτων κινηματογραφιστών να καταγράψουν τις ιστορίες της καθημερινότητάς τους. Παίρνουνμια ανάσα και μια απόσταση από τους γρήγορους ρυθμούς του σήμερα, επιστρέφοντας στην παρατήρηση, την καταγραφή και την προσωπική κατάθεση με ποικίλα, αλλά απλά μέσα οπτικοακουστικής έκφρασης.

Με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, παιδιά και έφηβοι κατασκευάζουν τα δικά τους προ-κινηματογραφικά οπτικά παιχνίδια, φτιάχνουν χαρακτήρες, φωτογραφίζουμε εικόνες και δημιουργούν φωτοκόμικ, κάνουν έρευνα αρχειακού υλικού, φτιάχνουν σχέδια σεναρίων, γράφουν διαλόγους, σχεδιάζουν storyboards, κινηματογραφούν τις ιδέες τους και παίζουυν με ποικίλες, βιωματικές οπτικοακουστικές δράσεις.

Το πρόγραμμα Παίζουμε Κινηματογράφο στα Μικρά Σχολεία είναι εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Παιδείας. Υλοποιείται υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και την ευγενική συμμετοχή του Goethe-Institut.