«Το μέλλον του Φεστιβάλ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Άνω Σύρο»
- Παρασκευή, 13 Αυγούστου, 2021 - 06:18
Η δημιουργία Ακαδημίας Εκκλησιαστικού Οργάνου με στόχο τη σύνθεση έργων από νέους μουσικούς για το εκκλησιαστικό όργανο του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο αποτελεί τον επόμενο μεγάλο στόχο του Διεθνούς Φεστιβάλ «ΑΝΩ» που παρά τους δύσκολους καιρούς συνεχίζει την εξελικτική πορεία του, θέτοντας ακόμη υψηλότερα τον πήχη.
Ο σημαντικός μουσικός θεσμός με την υπογραφή της Καθολικής Επισκοπής Σύρου και του Συνδέσμου Ελλήνων Καθολικών Σύρου επιστρέφει την προσεχή Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021 για την 5η έκδοσή του.
Στο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης περιλαμβάνονται τέσσερις συναυλίες, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν χωρίς την παρουσία κοινού εντός του ναού, αλλά με απευθείας διαδικτυακή μετάδοση (live streaming) μέσα από τις σελίδες του Φεστιβάλ σε YouTube και Facebook. Επιπλέον, η πρώτη και η τελευταία συναυλία του Φεστιβάλ θα προβληθούν ζωντανά σε ανοιχτούς χώρους του νησιού με δυνατότητα πρόσβασης όλων των ατόμων με κινητικά προβλήματα. Τηρώντας όλα τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα πρόληψης κατά της εξάπλωσης της πανδημίας, ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Τις συναυλίες προλογίζει ο μουσικός παραγωγός και σύμβουλος προγράμματος του Φεστιβάλ ΑΝΩ, Νίκος Κανελλόπουλος.
Τέλος, καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, στον προαύλιο χώρο του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο, θα φιλοξενηθεί έκθεση της Πολωνικής Πρεσβείας που θα είναι αφιερωμένη στην επέτειο για το πρώτο σύγχρονο γραπτό σύνταγμα της Ευρώπης, το οποίο εφαρμόστηκε στην Πολωνία το 1791 και ήταν το δεύτερο στον κόσμο μετά το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της 5ης διοργάνωσης, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Φεστιβάλ ΑΝΩ, Χάρης Βεκρής μιλάει στην «Κοινή Γνώμη» για τη μέχρι σήμερα λαμπρή πορεία του θεσμού, την υποστήριξή του από σημαντικούς φορείς αλλά και τα επόμενα βήματά του.
Το «ΑΝΩ» διανύει φέτος την 5η χρονιά του. Πώς θα χαρακτηρίζατε τη μέχρι σήμερα διαδρομή του φεστιβάλ;
«Πιστεύω πως μέσα σ’ αυτά τα 5 χρόνια το Φεστιβάλ μας έχει καταφέρει να αναδειχτεί ακόμα και εκτός ελληνικών συνόρων, αναδεικνύοντας συγχρόνως το νησί μας και ιδιαίτερα την Άνω Σύρο. Αρκεί μια αναζήτηση στο google με τη φράση «φεστιβάλ εκκλησιαστικού οργάνου», για να δει κάποιος τις αμέτρητες αναφορές και τα άρθρα που έχουν γραφτεί για το Φεστιβάλ ΑΝΩ. Φυσικά, η διαδρομή ως εδώ δεν ήταν περίπατος. Χρειάστηκαν ατελείωτες ώρες δουλειάς από πολλούς ανθρώπους, διαφόρων ειδικοτήτων και κυρίως, η αμέριστη συμπαράσταση του Σεβ. Καθολικού Επισκόπου π. Πέτρου Στεφάνου».
Λαμβάνοντας υπόψη τη μακρά λίστα των χορηγών, υποστηρικτών και φίλων του θεσμού, που χρόνο με το χρόνο αυξάνεται, θα μπορούσε κανείς να πει ότι η εξελικτική πορεία του θεσμού δεν ανακόπηκε σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της πανδημίας. Αυτό οφείλεται στην τύχη ή στα διαπιστευτήρια που έχει δώσει το φεστιβάλ έως τώρα;
«Σίγουρα δεν οφείλεται στην τύχη. Η εμφάνιση της πανδημίας ακύρωσε πολλές προγραμματισμένες συναυλίες του Φεστιβάλ, που αφορούσαν κυρίως σε μετακλήσεις σημαντικών μουσικών από το εξωτερικό. Όμως δεν το βάλαμε κάτω. Από τη μία, ρίξαμε το βάρος στη στήριξη των Ελλήνων καλλιτεχνών του χώρου, και από την άλλη, στη ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση των συναυλιών μας, κάτι που πάντα το θέλαμε. Έτσι, πράγματι, καταφέραμε να μην ανακοπεί σε μεγάλο βαθμό η εξελικτική του πορεία, δείχνοντας πως είναι ένας θεσμός που μπορεί να τα βγάλει πέρα και στα δύσκολα. Αυτό φυσικά έπαιξε σημαντικό ρόλο στη στήριξη του Φεστιβάλ από χορηγούς και συνεργάτες, τους οποίους με την ευκαιρία, θα πρέπει να ευχαριστήσουμε μια ακόμη φορά».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανοδικής πορείας του «ΑΝΩ» είναι και το άνοιγμα στην εκπαίδευση που επιδιώκει να κάνει μέσω της ενίσχυσής του από χρηματοδοτικά εργαλεία. Αυτός ήταν ένας στόχος που είχατε εξ’ αρχής θέσει;
«Ναι, η δημιουργία μιας Ακαδημίας Εκκλησιαστικού Οργάνου στην Άνω Σύρο, «ANO Organ Academy» την έχουμε βαφτίσει, είναι ένας άλλος μεγάλος μας στόχος. Αν δεν είχαμε σήμερα όλους αυτούς τους περιορισμούς της πανδημίας, θα είχαμε ήδη ξεκινήσει ένα πρόγραμμα φιλοξενίας νέων συνθετών στην Άνω Σύρο, οι οποίοι με την κατάλληλη εκπαίδευση και καθοδήγηση θα συνέθεταν έργα για το εκκλησιαστικό όργανο του Αγίου Γεωργίου. Αντ’ αυτού, έχουμε προχωρήσει - με χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού - την πρώτη φάση του έργου «ANO Digital Organ Academy», το οποίο αφορά σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα συνάντησης αυτών των συνθετών, από διάφορα μέρη της Ευρώπης, ούτως ώστε το project μας να ξεκινήσει, έστω και εξ’ αποστάσεως».
Φέτος συνεργάζεστε και με τον εικαστικό Κωνσταντίνο Καταγά στον σχεδιασμό των αφισών σας. Πόσο σημαντική είναι για το ίδιο το φεστιβάλ αυτή η σύμπραξη;
«Η συνεργασία μας με τον Κωνσταντίνο Καταγά αναδεικνύεται σε μια εξαιρετική επιλογή. Η τεχνοτροπία, η αντίληψη και η αισθητική του ταυτίζονται απόλυτα με το ύφος του Φεστιβάλ. Ήδη του έχουμε προτείνει να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας και για τα δυο επόμενα χρόνια, ελπίζοντας πως ως τότε, θα έχει δρομολογηθεί άλλος ένας μεγάλος μας στόχος: η εγκατάσταση αναβατόριού για ΑΜΕΑ στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου. Έτσι θα καταφέρει κι εκείνος μια μέρα να δει και να ακούσει από κοντά τον πρωταγωνιστή του Φεστιβάλ μας, το εκκλησιαστικό όργανο. Του το οφείλουμε. Το οφείλουμε σε όλους τους συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα».
Σκεφτήκατε έστω και στιγμιαία ότι η πραγματοποίηση εξ’ αποστάσεως συναυλιών μπορεί να στερήσει από το φεστιβάλ τη δυναμική άλλων χρόνων;
«Φυσικά. Δεν είναι το ίδιο να βρίσκεσαι στο ναό την ώρα της συναυλίας, με το να την παρακολουθείς live streaming. Ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής εμπειρίας που είναι ο ίδιος ο χώρος του ναού, χάνεται. Γι’ αυτό φροντίσαμε η πρώτη και η τελευταία συναυλία του Φεστιβάλ να προβληθεί ζωντανά σε εξωτερικούς χώρους του νησιού, κοντά στη θάλασσα και μάλιστα την ώρα που δύει ο ήλιος, έτσι ώστε το κοινό να κερδίσει μια διαφορετική, αξέχαστη εμπειρία. Τη Δευτέρα λοιπόν, 16 Αυγούστου, στις 8:15 μ.μ., η πρώτη συναυλία του Φεστιβάλ θα προβληθεί ζωντανά στον εξωτερικό χώρο του ξενοδοχείου ΟΛΥΜΠΙΑ, στον Φοίνικα, ενώ το Σάββατο, 21 Αυγούστου, την ίδια ώρα, η συναυλία που κλείνει το φετινό Φεστιβάλ ΑΝΩ θα προβληθεί στο προαύλιο του Ενυδρείου, στο Κίνι. Η είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά λόγω περιορισμένων θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για τους θεατές».
Κανείς πλέον δεν μπορεί να προβλέψει το αύριο. Ωστόσο ποιο ονειρεύεστε να είναι το μέλλον του φεστιβάλ;
«Το μέλλον του Φεστιβάλ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Άνω Σύρο. Προσωπικά ονειρεύομαι μουσικούς, συνθέτες και σπουδαστές εκκλησιαστικού οργάνου, νέους του νησιού μας, αλλά και από διάφορα μέρη του κόσμου, να ανεβοκατεβαίνουν όλο το χρόνο στον μεσαιωνικό οικισμό, για να παίξουν ή να ακούσουν μουσική. Το Φεστιβάλ μας πιστεύω πως σύντομα θα κατακτήσει μια σημαντική θέση στον παγκόσμιο χάρτη των φεστιβάλ του είδους, αναδεικνύοντας την Άνω Σύρο σε κέντρο του εκκλησιαστικού οργάνου στην Ελλάδα».
Το Φεστιβάλ ΑΝΩ συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- "Στόχος να ενταχθεί στα σημαντικότερα Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ του είδους"
5 Αυγ. 2024 - 6:16 - Μουσικά η αποφώνηση...
14 Ιουν. 2017 - 6:17 - Ίου - Το τραγούδι της Νύχτας του Χάρη Βεκρή
2 Ιουν. 2016 - 14:54 - Ο Αγιασμός των Υδάτων
3 Ιαν. 2025 - 6:30 - Πολιτισμός, ιστορία και παράδοση
3 Ιαν. 2025 - 6:16