«Η παραδοσιακή μουσική παραμένει μια σταθερή δύναμη»
- Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου, 2021 - 06:16
Με μουσικές από το βορρά μέχρι το νότο και από την ανατολή μέχρι τη δύση, αλλά και με αναφορές σε έργα μεγάλων συνθετών που έχουν γράψει ιστορία στο ελληνικό πεντάγραμμο, οι «Χοροσταλίτες» θα κάνουν τις καρδιές των Συριανών να «χορέψουν» στους ρυθμούς της παράδοσης που στο πέρασμα των ετών αποκτά ολοένα και περισσότερους φίλους.
Η εκρηκτική ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής που απολαύσαμε στο 3ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «συριανοπατώ», επιστρέφει στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021 για μία μοναδική συναυλία στο θέατρο Απόλλων. Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Λαογραφικό – Χορευτικό Όμιλο «η σοφία της παράδοσης» και τα έσοδα θα διατεθούν στον Σύλλογο παροχής φροντίδας και κατ’ οίκον νοσηλείας Σύρου.
Σε συνέντευξή του, ο δημιουργός του σχήματος, Βασίλης Μεσσαριτάκης αναφέρθηκε τόσο στη δύναμη της παραδοσιακής μουσικής που την καθιστά διαχρονικά μοναδική, όσο και στον τρόπο με τον οποίο οι «Χοροσταλίτες» κατάφεραν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να κερδίσουν με το προσωπικό τους μουσικό χρώμα ακόμη και νέους ανθρώπους, φίλους της παράδοσης και μη.
Το να καταφέρει μία τοπική καλλιτεχνική «φωνή» να ταξιδέψει και να ακουστεί δυνατά πέρα από τα γεωγραφικά της όρια δεν είναι πάντα εύκολο, ούτε τόσο σύνηθες. Πώς αισθανθήκατε εσείς όταν είδατε το όνομα και η δουλειά σας να απλώνονται από την Ικαρία σε ολόκληρη την Ελλάδα;
«Οι καλλιτέχνες είναι ανήσυχα πνεύματα και η ανησυχία αυτή δε σταματάει ποτέ! Είναι σαν τα κύματα της θάλασσας που δεν τελειώνουν. Ειδικά λοιπόν οι καλλιτέχνες που ασχολούνται με τη μουσική και έχουν κάτι να πουν μέσα από τις νότες και τους στίχους τους, ταξιδεύουν τις μουσικές δημιουργίες τους σε όλα τα μήκη και πλάτη του τόπου μας και όχι μόνο... γιατί η μουσική έχει αυτή τη δύναμη να ενώνει τους ανθρώπους και να αγγίζει τις καρδιές τους όπου και να βρίσκονται. Ξεκινώντας κι εμείς λοιπόν από την μουσική παράδοση της Ικαρίας και ακολουθώντας τα παραδοσιακά μονοπάτια που μας άφησαν οι δικοί μας, δημιουργήσαμε πάνω σε αυτά δικά μας πρωτότυπα μουσικά έργα που αγαπήθηκαν και είχαν κάτι να πουν στις καρδιές αυτών που ακούν παραδοσιακή μουσική και όχι μόνο. Η χαρά μας όπως καταλαβαίνετε είναι μεγάλη γιατί ήδη έχουμε καταφέρει να κάνουμε αρεστό το παραδοσιακό μας χρώμα ακόμη σε νέους ανθρώπους, φίλων της παράδοσης και μη».
Το ευρύ κοινό σας γνώρισε μέσα από την πρότασή σας για την εκπροσώπηση της χώρας μας στο διαγωνισμό της Γιουροβίζιον το 2018. Αυτή η συμμετοχή άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στη μετέπειτα πορεία του σχήματος;
«Αν και τελικά εκείνη τη χρονιά του 2018 δεν εκπροσώπησε με την χώρα μας στο μουσικό διαγωνισμό της Eurovision, καταφέραμε ωστόσο να ξεχωρίσουμε μέσα από 25 συμμετοχές και να μπούμε στην τελική τριάδα του διαγωνισμού και φυσικά να γίνουμε γνωστοί μέσα από όλο αυτό και στο ευρύτερο κοινό πέρα από αυτό που ακούει παραδοσιακή μουσική και χορεύει παραδοσιακούς χορούς. Επίσης δεν θα σας κρύψω ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτιστικών φορέων και συλλόγων της χώρας μας αλλά και του απόδημου ελληνισμού στο εξωτερικό μας γνώρισε μέσα από αυτό το τραγούδι της συμμετοχής και το χορεύει και το τραγουδάει σε κάθε γλέντι του».
Κατά το παρελθόν, κυριαρχούσε η άποψη ότι η παραδοσιακή μουσική αποτελεί ένα μικρό και συγκεκριμένο κομμάτι της πίτας που δεν αφήνει περιθώρια για αλλαγές, πειραματισμούς και συνδυασμό ερεθισμάτων. Πόσο δύσκολο είναι να ξεπεράσει αυτά τα κλισέ και να δώσει έναν νέο αέρα μέσα από την προσωπική του δουλειά;
«Η παραδοσιακή μουσική έχει από μόνη της μια δύναμη αόρατη που την κρατάει ζωντανή και θα την κρατά θεωρούμε για πάντα. Η παραδοσιακή μουσική και οι χοροί μας δεν είναι μουσειακό κομμάτι και αυτό το δείχνει η ενασχόλησή μικρών και μεγάλων τόσο με τους χορούς όσο και με τα παραδοσιακά μουσικά όργανα. Η μουσική βιομηχανία είναι σαν την μόδα με τα ρούχα φεύγει και ξανάρχεται. Η παραδοσιακή μουσική είναι αυτή που μένει σταθερή στην πορεία των χρόνων και είναι σημαντική η αύξηση της συμμετοχής με αυτή όλο και περισσότερων ανθρώπων. Μέσα από τους πολιτιστικούς συλλόγους αλλά και μέσα από τα μουσικά σχολεία πολλά παιδιά πλέον έχουν αγαπήσει αυτό που μας άφησαν κληρονομιά οι δικοί μας. Ότι παλιότερα αποτελούσε κλισέ ειδικά για τους νέους να ασχοληθούν με αυτό το είδος της μουσικής πλέον έχει αλλάξει και εμείς χαρούμενοι που εκπροσωπούμε το είδος της και δημιουργούμε πάνω σε αυτή».
Τόσο στο τραγούδι «Από την Θράκη έως την Κρήτη» όσο και στο σύνολο του άλμπουμ «Στη χώρα της καρδιάς μας», το παλιό παντρεύεται με το νέο, με έναν μοναδικό τρόπο που ηχεί στα αυτιά του ακροατή ως κάτι φρέσκο και πραγματικά καινούρια. Ποια στοιχεία θέλατε από την πρώτη στιγμή να εντάξετε στη μουσική σας;
«Για να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε τη μουσική μας σε όλη την Ελλάδα "Από την Θράκη ως την Κρήτη" όπως ήταν και ο ομώνυμος τίτλος του τραγουδιού που γράφτηκε για να μας εκπροσωπήσει στην Eurovision, γράψαμε μουσική και στίχους με διαφορετικά ηχοχρώματα από τη γη του Ορφέα και την πεντατονία της Ηπείρου μέχρι τα νησιά και τις Αλησμόνητες Πατρίδες μας φτάνοντας στον Ερωτόκριτο της Κρήτης. Επιρροές, μουσικά στοιχεία και βιώματα, ενορχηστρώσεις και συνθέσεις με τα παραδοσιακά μας όργανα με τέτοιο τρόπο που να θυμίζουν κάτι απ' τα "παλιά" αλλά με νέο και πρωτότυπο "αέρα"».
Συστηθήκατε για πρώτη φορά στο κοινό της Σύρου μέσα από τη συμμετοχή σας στο 3ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «συριανοπατώ». Πώς ήταν η επαφή σας με αυτό και πώς αισθάνεστε που επιστρέφετε για μία συναυλία;
«Καταρχήν, να σας πούμε ότι είστε τυχεροί που ζείτε σε αυτό το όμορφο νησί που η αρχοντιά του είναι και σε αυτό που βλέπεις αλλά και σε αυτό που λαμβάνεις από τους ανθρώπους του. Τέτοιο άνθρωποι θεωρούμε ότι είναι αυτοί που αποτελούν το διοικητικό συμβούλιο του Λαογραφικού – Χορευτικού Ομίλου "η σοφία της παράδοσης". Από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε σε επικοινωνία για το φεστιβάλ χορού "Συριανοπατώ" μέχρι και τώρα που ξανά σμίξαμε για να κάνουμε την συναυλία, νιώθουμε μαζί τους σαν να είμαστε χρόνια φίλοι και θεωρούμε ότι θα είμαστε μαζί τους και στο 4ο φεστιβάλ το καλοκαίρι Ότι κάνουν έχει μεράκι και αγάπη και αυτό δεν κρύβεται φαίνεται και φωνάζει από μακριά! Η χαρά μας λοιπόν μεγάλη που συνεργαζόμαστε ξανά με αυτούς τους ανθρώπους, που επιστρέφουμε πάλι στον όμορφο τόπο σας αλλά και που θα συμβάλουμε με τον τρόπο μας στο φιλανθρωπικό του έργο».
Τι θα παρουσιάσετε στο ιστορικό Θέατρο Απόλλων, το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021;
«Έχουμε ετοιμάσει ένα μουσικό ταξίδι που περιλαμβάνει μουσικές από το βορρά μέχρι το νότο και από την ανατολή μέχρι τη δύση με παραδοσιακά τραγούδια που είναι γνωστά στο ευρύτερο κοινό και έχουν σιγοτραγουδήσει παρέες σε γιορτές αλλά και που έχουν χορέψει σε γλέντια. Επίσης θα γίνει αναφορά σε μεγάλους σύνθετες που τα τραγούδια τους έχουν χαραχτεί στο ελληνικό μας πεντάγραμμο».
Ποια τα μελλοντικά σας σχέδια;
«Όπως είπαμε στην αρχή, οι καλλιτέχνες είναι ανήσυχα πνεύματα και το μεράκι τους για δημιουργία δεν σταματάει ποτέ. Έτσι ετοιμάζουμε τον δεύτερο διπλό προσωπικό μας δίσκο με τραγούδια πρωτότυπα που πατούν στα παραδοσιακά μονοπάτια του τόπου μας καθώς και δύο δισκογραφικές δουλειές με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια σε διασκευές και επανεκτελέσεις, βάζοντας το προσωπικό μας στοιχειό σαν "Χοροσταλίτες". Μέσα στα τραγούδια αυτά αλλά και στα σχέδια μας είναι και το νέο βίντεο κλιπ μας που θα γυριστεί στο νησί σας την επόμενη μέρα από την συναυλία σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο "η σοφία της παράδοσης"».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- “Ασκήσεις Τρυφερότητας”
11 Δεκ. 2024 - 10:56 - Σύρος: Ο Δήμος τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με ένα ξεχωριστό πολιτιστικό γεγονός
17 Ιουν. 2024 - 14:05 - Ένα ρομαντικό ταξίδι στις αρχές της δεκαετίας του ‘30
9 Μαΐου. 2024 - 6:16 - Επί σκηνής η μαγευτική μουσική της "Σεχραζάντ"
30 Απρ. 2024 - 6:15 - Παράσταση του Κέντρου Χορού Ακροποδητί στο θέατρο Απόλλων
5 Απρ. 2024 - 6:15