Καλά ζωσμένοι με τη φιλοπατρία και το εθνικό καθήκον | Κοινή Γνώμη
Εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης «Εύζωνες – Οι φύλακες των αφανών» της Δήμητρας Χατζηαδάμ στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη»

Καλά ζωσμένοι με τη φιλοπατρία και το εθνικό καθήκον

Η καθημερινότητα των Ευζώνων, του ιστορικού σώματος της Προεδρικής Φρουράς που αποτελεί το ύψιστο τιμητικό άγημα της χώρας αναδεικνύεται μέσα από τη φωτογραφική έκθεση της Δήμητρας Χατζηαδάμ «Εύζωνες – Οι φύλακες των αφανών».

Η εμπνευσμένη αυτή παραγωγή που το 2016 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας, ανοίγοντας σταδιακά τα φτερά της σε όλη την Ελλάδα, κατέφτασε πριν από λίγες ημέρες και στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, στο πλαίσιο των δράσεων του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου για τον εορτασμό τόσο της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου όσο και των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Η έκθεση συνδιοργανώθηκε με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και φιλοξενείται στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη».

Το πολιτιστικό γεγονός αποτελεί δημιούργημα της μακρόχρονης εργασίας της - διαπιστευμένης στο προεδρικό μέγαρο και στην Προεδρία της Δημοκρατίας- φωτογράφου που από το 2013 μέχρι και το 2016, εργάστηκε ακούραστα με πάθος και όραμα για να καταγράψει την αθέατη όψη του σώματος των Ευζώνων. Η ίδια εισχώρησε στο στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς, ακολουθώντας τους απαράβατους κανόνες που το ορίζουν, και απαθανάτισε αθέατες στιγμές, γεμάτες συναίσθημα και δέος.

Μία φωτογραφική περιήγηση που ξεκίνησε από την δημιουργική περιέργεια της φωτογράφου και με καθημερινή τριβή κατέληξε να είναι ένα έργο ζωής. Με τον φακό της στραμμένο στο Ιερό σύμβολο του Εύζωνα, ανέδειξε τον άνθρωπο πίσω από αυτό, που έχει όνομα, φωνή καθώς το στρατόπεδο των Ευζώνων, όπως δηλώνει και η ίδια, αποτελεί ένα στρατόπεδο έντονων συναισθημάτων.

Ένα παγκόσμια αναγνωρίσιμο σύμβολο

Μέσα από τα έργα της, το κοινό έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τον απρόσιτο κόσμο της Προεδρικής Φρουράς, που αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα σύμβολα της Ελληνικής ιστορίας. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα, εκ των οποίων τα έξι καταγράφουν τις Ευζωνικές στολές σε φυσικό μέγεθος 2 μέτρων, καθώς και ηχητικά ντοκουμέντα που εμπλουτίζουν την εικαστική αφήγηση.

Η οπτικοακουστική εμπειρία ολοκληρώνεται με τα αυθεντικά Ευζωνικά υλικά, τσαρούχια και φουστανέλα, που παρουσιάζονται στην αίθουσα και προσφέρουν την δυνατότητα στους θεατές να τα αγγίξουν και να αντιληφθούν το μεγαλείο αυτού του εξέχοντος Σώματος.

Επίσης, ανάμεσα στα έργα εκτίθενται βιωματικές καταθέσεις των Ευζώνων, που συγκέντρωσε η φωτογράφος και ολοκληρώνουν την εικόνα των ανθρώπων πίσω από την στολή.

Με σεβασμό και ευθύνη, μεταφέρεται η σκληρή καθημερινότητα, το απέραντο αίσθημα τιμής και η αμέριστη αφοσίωση στο καθήκον. Έννοιες όπως η Εθνική Υπερηφάνεια, η Πατρίδα και η Σημαία προσωποποιούνται στα μάτια του Εύζωνα, στο σταθερό του βήμα και στο ακλόνητο σώμα.

Ένα οπτικό αποτέλεσμα, τόσο ανθρωποκεντρικό όσο και συμβολικό, που γεννά συναισθήματα μέσα από την δύναμη της εικόνας, της απόλυτης συμμετρίας και των χρωματικών αντιθέσεων. Από το ξημέρωμα στον Ιερό βράχο της Ακρόπολης, μέχρι το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και τις εθιμοτυπικές αποστολές, ο θεατής θα θαυμάσει, θα συγκινηθεί και θα ανακαλύψει στην ολότητά του, το σύμβολο του Εύζωνα.

Ξεναγός στην εικαστική εμπειρία είναι η κ. Δήμητρα Χατζηαδάμ, η οποία είναι πανέτοιμη να μοιραστεί με τους επισκέπτες ιστορίες από την φωτογραφική παραγωγή και να εξηγήσει όσα δεν χωρούν στις γραπτές περιγραφές.

Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα ξεναγήσεων σε σχολικά τμήματα για να γνωρίσουν βιωματικά οι μικροί θεατές το σώμα των Ευζώνων. Σκοπός της φωτογράφου είναι η έκθεση να συνεχίσει το ταξίδι της, επανασυστήνοντας τον Εύζωνα τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, σε Έλληνες.

Γενναιότητα, υπερηφάνεια και ελληνική Φιλοσοφία

Η έκθεση εγκαινιάστηκε την περασμένη Κυριακή, στην Αίθουσα Βάτη, παρουσία της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Αλίκης Λεονταρίτη, καθώς και φίλων και μελών του Λ.Ε.Σ. Στον σύντομο χαιρετισμό της, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, Χριστίνα Λιγοψυχάκη αναφέρθηκε στη σημασία του εύζωνα, που αποτελεί ένα παγκόσμια αναγνωρίσιμο, εμβληματικό σύμβολο της φιλοπατρίας. «Καλά ζωσμένος με τη φιλοπατρία και το εθνικό καθήκον ταυτίζεται με την ελληνική λεβεντιά και την αξιοπρέπεια και παραδειγματίζει με τη στρατιωτική αρετή και το ήθος του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με τη σειρά της, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη ευχαρίστησε το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου για την αγαστή συνεργασία τους και συνεχάρη τη φωτογράφο κ. Χατζηαδάμ για τη θαυμάσια δουλειά της, η οποία έχει παρουσιαστεί ήδη σε 16 πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, με τεράστια επιτυχία. Όπως τόνισε, μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας, η δημιουργός με την διεισδυτική ματιά της ξεδιπλώνει αβίαστα τα ιδανικά, τη γενναιότητα, την υπερηφάνεια, και μία καθαρά ελληνική Φιλοσοφία.

Στη συνέχεια, η κ. Χατζηαδάμ σημείωσε πως η μόνη επαφή που είχε με τους εύζωνες μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο κατά τα έτη 2010-2020 ήταν αποκλειστικά οπτική. Τότε, δούλευε παράλληλα με μία Μητρόπολη και στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας φωτογράφισε γύρω στους 80 ναούς. Όταν ανέλαβε τη φωτογράφιση μίας χειροτονίας, της γεννήθηκε η απορία σχετικά με την προετοιμασία του εύζωνα. Τον Φεβρουάριο του 2013 ξεκίνησε η φωτογραφική αποτύπωση της καθημερινότητας των ευζώνων, μια διαδικασία που περιελάμβανε πολλή έρευνα, κόπο αλλά και μοναδικές στιγμές θαυμασμού και δέους.

Συγκινητική στιγμή στην έναρξη της λειτουργίας της έκθεσης στην Αίθουσα Βάτη, η συνάντηση και οι αφηγήσεις των Συριανών Νίκου Φρέρη, Γεώργιου Δαλέζιου αλλά και του Μάνθου Τσιμπημπάκη οι οποίοι έχουν υπηρετήσει τη θητεία τους ως Εύζωνες.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά (10:30 -13:30 & 18:30 - 21:30) και θα διαρκέσει έως 2 Νοεμβρίου 2021.