Ένταξη της Μυκόνου στο δίκτυο συνεργασίας μεταξύ Δήμων της ελληνικής επικράτειας που διαθέτουν στην περιοχή τους μνημεία UNESCO

Κοινές δράσεις για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς

Η υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με άλλους Δήμους της χώρας μας για την υλοποίηση δράσεων με στόχο την ανάδειξη των μνημείων UNESCO και την από κοινού προώθηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μυκόνου.

Η εν λόγω πρωτοβουλία ξεκίνησε από τον Δήμο Μετεώρων και αφορά όλους τους Δήμους στα διοικητικά όρια των οποίων περιλαμβάνονται οι Παγκόσμιας Κληρονομιάς ιστορικοί χώροι.

Στους 18 δήμους ανά την Ελλάδα που διαθέτουν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO συγκαταλέγεται και ο Δήμος Μυκόνου με την ιστορική Δήλο. Ο αρχαιολογικός χώρος της Δήλου λόγω της σημαντικότητας των ευρημάτων του έχει ενταχθεί από το 1990 στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, ο Απόλλωνας γεννήθηκε σε αυτό το μικρό νησί των Κυκλάδων. Τα ιερό του Απόλλωνα προσέλκυε προσκυνητές απ’ όλη την Ελλάδα και η Δήλος ήταν ένα ακμάζον εμπορικό λιμάνι. Το νησί φέρει επιρροές από τους διαδοχικούς πολιτισμούς του «Αιγιακού» κόσμου, από την 3η χιλιετηρίδα π.Χ. έως την παλαιοχριστιανική εποχή. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι εξαιρετικά εκτεταμένος και πλούσιος και αποδίδει την εικόνα ενός σπουδαίου κοσμοπολίτικου μεσογειακού λιμανιού.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, υπάρχει επίσης η δυνατότητα δημιουργίας Δικτύου Πόλεων Δήμων το οποίο μπορεί να ενεργοποιήσει δράσεις και σε διεθνές επίπεδο με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ενδεικτικά κάποιες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο είναι:

• Η καθιέρωση ενός ετήσιου συνεδρίου με τη συμμετοχή των αντίστοιχων δήμων, με σκοπό την αναβάθμιση του Πολιτισμού και της Κουλτούρας που τους διέπει,

• Η κατάρτιση ενός στρατηγικού σχεδιασμού με στόχο την αξιοποίηση των μνημείων που διαθέτουν, προσδίδοντας στα μνημεία την υπεραξία που αναλογεί,

• Η κοινή προωθητική ενέργεια όλων των Δήμων της ελληνικής επικράτειας οι οποίοι διαθέτουν ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Προτείνεται την έξυπνη διαχείριση μίας κοινής προωθητικής δράσης η οποία θα ενσαρκωθεί με την αμοιβαία

οικονομική συνδρομή, αντί να δαπανά ο κάθε δήμος υπέρογκα ποσά,

• Η διοργάνωση καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και πολιτισμού που σχετίζονται με την προβολή και την προώθηση των αντίστοιχων δήμων,

• Η συμμετοχή των δήμων σε προγράμματα Επιμόρφωσης και Εκπαίδευσης σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά, τις πολιτιστικές δομές και τις αξίες που διαθέτουν,

• Η δημιουργία ενός Δικτύου Πόλεων – Δήμων το οποίο μπορεί να δημιουργήσει δράσεις και σε διεθνές επίπεδο με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου ψήφισε ομόφωνα τη συμμετοχή του Δήμου στο Δίκτυο Συνεργασίας της κοινής προωθητικής ενέργειας των Δήμων της Ελληνικής Επικράτειας οι οποίοι διαθέτουν ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, εκτιμώντας ότι θα αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο για την ανάδειξη των Μνημείων και την προώθηση διαδρομών πολιτισμού ανά την Ελλάδα, γεγονός που θα έχει θετικό πρόσημο τόσο στην προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού, όσο και στην σύσφιξη των σχέσεων και στην διάδοση της παράδοσης του κάθε τόπου ξεχωριστά.

Το πρώτο συνέδριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί 26-28 Νοεμβρίου στην πόλη της Καλαμπάκας. Στόχος της κοινής προσπάθειας είναι η καθιέρωση ενός ετήσιου συνεδρίου με τη συμμετοχή των αντίστοιχων δήμων με σκοπό την αναβάθμιση του Πολιτισμού και της Κουλτούρας που τους διέπει. Στο συνέδριο μεταξύ των άλλων θεμάτων θα καταρτίζεται ένας στρατηγικός σχεδιασμός για την επόμενη περίοδο για την αξιοποίηση των μνημείων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς στην Ελλάδα

Τα μνημεία που συγκαταλέγονται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς επιλέγονται και εγκρίνονται βάσει της αξίας τους ως τα καλύτερα παραδείγματα της δημιουργικής ευφυΐας του ανθρώπου. Αποτελούν τεκμήρια μιας σημαντικής ανταλλαγής ανθρώπινων αξιών και παρέχουν μια μοναδική ή τουλάχιστον εξαιρετική μαρτυρία μιας πολιτισμικής παράδοσης ή ενός πολιτισμού που ζει ακόμα ή έχει εξαφανισθεί. Είναι άμεσα συνδεδεμένα με σημαντικά στάδια της ανθρώπινης ιστορίας και για το λόγο αυτό έχουν εξέχουσα οικουμενική αξία και αποτελούν τμήμα της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Η Ελλάδα έχει συνυπογράψει από το 1981 τη Συνθήκη της UNESCO για την προστασία των μνημείων και χώρων παγκόσμιας κληρονομιάς. Στόχος της UNESCO είναι η προστασία από κάθε είδους φθορά και καταστροφή, προκειμένου αυτά να κληροδοτηθούν στις γενιές του μέλλοντος.

Εκτός από τον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου, στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO περιλαμβάνονται επίσης: ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα στους νοτιοδυτικούς πρόποδες του Λυκαίου όρους, οι αρχαιολογικοί χώροι Ακροπόλεως και Δελφών, το ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο, το Άγιο όρος, τα Μετέωρα, τα Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά Μνημεία Θεσσαλονίκης, η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, η αρχαία Ολυμπία, ο Μυστράς, οι Μονές Δαφνίου και Οσίου Λουκά, καθώς και η νέα μονή Χίου, το Ηραίο της Σάμου, ο Αρχαιολογικός χώρος Αιγών, οι Αρχαιολογικοί χώροι Μυκηνών και Τίρυνθας, η Μονή, το Σπήλαιο και η Χώρα της Πάτμου, η παλιά πόλη της Κέρκυρας και ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων.