Της Μαρίας Ρώτα

Οι Τρεις Ιεράρχες

  • Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου, 2022 - 06:22

Οι Τρεις Μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας, ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, είναι οι Τρεις Ιεράρχες, οι μεγάλοι φωστήρες της γνώσης, αλλά και οι οικουμενικοί διδάσκαλοι. Τιμάται η μνήμη τους στις 30 Ιανουαρίου. Είχαν ζήσει τον 4ο αιώνα μ.Χ. Και οι τρεις μεγάλωσαν κοντά σε γονείς που ήταν ευσεβείς και ενάρετοι και οι οποίοι τους ενέπνευσαν και τους βοήθησαν πως θα προσφέρουν τον σεβασμό και την αγάπη τους στον Θεό. Παράλληλα αγάπησαν και τον συνάνθρωπό τους και αισθάνθηκαν θαυμασμό για τους ανθρώπους που είχαν μόρφωση.

Και οι τρεις θέλησαν και απέκτησαν εξαιρετική παιδεία και μόρφωση και με ενθουσιασμό σπούδασαν την κλασική αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Αυτό τους βοήθησε να αγαπήσουν και να αναγνωρίσουν την αξία του ελληνικού πολιτισμού. Χρησιμοποίησαν όλη την άριστη ιστορία, ως μέσον, για την επικράτηση του Χριστιανισμού. Έζησαν τη ζωή τους πιστεύοντας και σεβόμενοι τους Αγίους και διακρίθηκαν για την υπέροχη φιλανθρωπική τους φράση και την διδασκαλία τους, η οποία, με την φροντίδα τους και με το προσωπικό του παράδειγμα, (ως άριστοι γνώστες της ιστορίας και του Χριστού), εξέφρασαν το μήνυμα της αληθινής Χριστιανικής αγάπης και δικαιοσύνης. Άφησαν δε πίσω τους πλουσιότατο συγγραφικό έργο, με σοφές συμβουλές, με κανόνες συμπεριφοράς και ζωής, ως πολύτιμο και αξιόλογο κληροδότημα, ώστς ο άνθρωπος να συμπεριφέρεται με πνευματικότητα (γνώση) και ηθική.

Τον 11ο αιώνα, η Εκκλησία μας τους ανεκήρυξε Αγίους!!!

Αργότερα, το 1842, καθιερώθηκε, η ημέρα της γιορτής τους να σημαίνει και την γιορτή των Γραμμάτων και της Παιδείας. Μιας Παιδείας που, κατά τον Χρυσόστομο, και από τους τρεις αυτούς σοφούς διδασκάλους, προσδιορίζεται όχι ως απόκτηση γνώσεων, αλλά ως αυτή που έχει σκοπό την.... καλλιέργεια της ανθρώπινης ψυχής.

Ο Άγιος Γρηγόριος, θέλοντας να καθοδηγήσει τον άνθρωπο, δηλαδή να φροντίζει το σωστό έργο, ζητούσε να μάθει ότι προσφέρει η τέχνη και η επιστήμη, που και οι δύο βοηθούν και κατευθύνουν τη ζωή του ανθρώπου.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος φρόντιζε πάντα, με κάθε τρόπο, να μην καταφρονούνται τα παιδιά. Η μεγάλη σημασία που δίνει στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών, δηλώνεται στα κείμενά του όπου, μεταξύ άλλων λέει: (σε μετάφραση) “... εάν μέσα στις πόλεις, τα παιδιά, πριν από όλα τα άλλα, τα εκπαιδεύουμε να αγαπούν το Θεό και, αντί άλλων, τα διδάσκουμε να γνωρίσουν τα πνευματικά μαθήματα, θα έχει η ζωή τους ξεπεράσει όλα τα λυπηρά και θα απαλλαγεί από πάρα πολλά κακά...”.

Επιθυμούσε, με ιδιαίτερη φροντίδα, να μην μένουν τα παιδιά χωρίς μόρφωση και να βοηθούνται τα σχολεία και οι δάσκαλοι για να μεγαλώνουν τα παιδιά με γνώση.

Φυσικά οι Τρεις Ιεράρχες θεωρούσαν ότι οι γονείς είναι οι πρώτοι δάσκαλοι για κάθε παιδί και φυσικά θα πρέπει να φρόντιζαν για την αγωγή, που θα συμπλήρωναν στα σχολεία οι δάσκαλοι... και την αγωγή και την γνώση. Θεωρούσαν ότι είναι πραγματική ευλογία όταν, μέσα στην οικογένεια, με την καθημερινή επικοινωνία, το παιδί πρέπει να διδαχθεί και να απολαύσει την ομορφιά της αγάπης και τη χαρά της προσφοράς από τους γονείς. Και φυσικά έπρεπε (και νομίζω ότι και σήμερα πρέπει να μάθει) ότι, για όσα του προσφέρονται, δώρα και γνώσεις, πρέπει να τα αντικαταστήσει μια λέξη: το γνωστό ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

Χριστιανική Πίστη

Οι τρεις Ιεράρχες πίστευαν ότι, μέσα στην οικογένεια, το παιδί θα πάρει τα πρώτα στοιχεία της Χριστιανικής μας πίστης και παράδοσης, θα πρέπει να το βοηθήσει η οικογένεια να διαβάσει τα πολύτιμα βιβλία που δείχνουν την ομορφιά της γλώσσας μας, να γευθεί τη σημασία της προσευχής και φυσικά τις ιδιαίτερες ιστορικές παραδόσεις του έθνους και της χώρας που ζει.

Μέσα στα τόσο υπέροχα κείμενα που έχουν γράψει και πρόσφεραν στον άνθρωπο οι Τρεις Ιεράρχες, υπάρχουν θέσεις τους που βοηθούν να υπάρξει αγάπη, σεβασμός και αγαπητή σχέση μεταξύ των παιδιών και των γονέων τους.

Ο Μέγας Βασίλειος αναφέρει και την ξεχωριστή θέση που είχε, μέσα στην μεγάλη πατριαρχική του οικογένεια. Σε μια επιστολή του “Προς τον Ευστάθιον Σεβαστιανόν” αναφέρει, μεταξύ άλλων, το εξής: “Κι εγώ κράτησα μέσα μου, αυξημένη τώρα, την έννοια του Θεού, όπως την παρέλαβα από την μακαρίτισσα την μητέρα μου και την γιαγιά μου...”.

Όπως αναφέρουν ειδικοί καθηγητές Πανεπιστημίου, “Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι, και οι Τρεις Πατέρες της Εκκλησίας ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να φροντίζουν οι γονείς να αναθρέψουν τα παιδιά τους και από πολύ μικρή ηλικία να γνωρίζουν με απλά λόγια, τις χριστιανικές αρχές, την ευγένεια και την διάθεση γνωριμίας της ιστορίας της χώρας τους. Με απλά λόγια τα μικρά παιδιά μαθαίνουν και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ακούσουν αυτά που θα τους πουν οι γονείς για τη θρησκεία, για την ιστορία και φυσικά για τη ... γνώση!

Εορτή των Τριών Ιεραρχών

Για τους τρεις μεγάλους της Εκκλησίας ιεράρχες, Βασίλειον τον Μέγα, Γρηγόριον τον Θεολόγο και Ιωάννη τον Χρισόστομον, εκτός από τις ιδιαίτερες εορτές που έχει ο κάθε Άγιος, υπάρχει και κοινή εορτή στις 30 Ιανουαρίου.

Καθιερώθηκε τον 10ο αιώνα με στόχο να ευχαριστούν οι χριστιανοί την φροντίδα των Ιεραρχών για τα γράμματα και την ιστορία που έπρεπε να γίνονται γνωστά στα παιδιά.

Το 1842 η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών καθιέρωσε την ημέρα αυτή (30 Ιανουαρίου) ως εκπαιδευτική γιορτή και έγινε γνωστή εις τα γυμνάσια και τα δημοτικά σχολεία.

Το σημαντικό γεγονός είναι ότι και οι τρεις Άγιοι Πατέρες συνέδεσαν το χριστιανικό ιδεώδες με την αρχαία ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό.

Ετικέτες: