Της Μαρίας Ρώτα

Πέτρος Λινάρδος (1925 – 2022)

  • Πέμπτη, 31 Μαρτίου, 2022 - 06:22
Ο Δήμαρχος κ. Δεκαβάλας τιμά τον Πέτρο Λινάρδο.

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος και λάτρης του Αθλητισμού.

Ο Πέτρος Λινάρδος εργάστηκε πάνω από 70 χρόνια, με ιδιαίτερη φροντίδα και σωστή τοποθέτηση των γραπτών του κειμένων στην εφημερίδα το “ΒΗΜΑ”. Από το 1952 άρχισε τη συνεργασία και διήρκεσε μέχρι και πριν 18 ημέρες. Τηλεφωνούσε πάντα στον υπεύθυνο της εφημερίδας αυτό τον τελευταίο καιρό της ζωής του και του έλεγε: “Θα σου στέλνω, μην ανησυχείς. Αρκεί να διαβάζονται τα γραπτά μου. Είναι καλά;” Στην ερώτηση αυτή ο υπεύθυνος κ. Κοφινάς είπε: “ Τι να απαντήσω; Αυτή η στήλη “Ενστάσεις και Προτάσεις” ήταν μια στήλη σημαντική στον ελληνικό τύπο και είχε πάντα περίοπτη θέση στις αθλητικές σελίδες του “Βήματος”. Είναι σημαντικό άλλωστε, στις εποχές τις γεμάτες φανατισμό (για τον αθλητισμό ιδιαίτερα), μερικές φορές, όταν είχε διάθεση να γράφει και να προσφέρει αθλητική δημοσιογραφία, τα γραπτά του ήταν πάντα καλοδεχούμενα. Ο Λινάρδος ήταν ειδικός στα γραπτά κείμενα και φρόντιζε με μια μοναδική ειδικότητα ώστε όσοι είχαν ασχοληθεί με τον αθλητισμό να μην αισθάνονται ιδιαίτερο πάθος για τους αθλητές που συμπαθούσαν μια ομάδα, έναν αγώνα... και μίσος για τους απέναντι που είχαν νικήσει...

Ο Λινάρδος ήταν ερωτευμένος με τον αθλητισμό και ποτέ δεν είχε ιδιαίτερη αδυναμία για μια ομάδα. Αισθανόταν υπέροχα που πολλοί νέοι είχαν ασχοληθεί με τον αθλητισμό, ανεξαρτήτως του... σε πια ομάδα ανήκαν. Θαύμαζε πάντα όλους τους αθλητές.

Ο Πέτρος Λινάρδος επισκέφθηκε τη Σύρο τον Δεκέμβριο του 2008

Αν κανείς επισκεπτόταν το σπίτι του συναντούσε κάτι εντυπωσιακό κοντά στο γραφείο του. Υπήρχε μια μεγάλη βιβλιοθήκη με πολλά βιβλία. Τα περισσότερα από αυτά και άλλων ιστορικών και δημοσιογράφων, ήταν σπουδαία κείμενα που αφορούν στον Δημήτριο Βικέλα. Μερικά βιβλία του έχουν τους τίτλους : “Δημήτριος Βικέλας, από το όραμα στην πράξη¨, “ Ο άλλος Βικέλας”, “ Ο Βικέλας και οι Ολυμπιακοί Αγώνες”, “ Ο εκκλησιαστικός Βικέλας”. Ο Δημήτριος Βικέλας, όπως όλοι γνωρίζουμε, γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου το 1835. Ήταν λόγιος ποιητής και πεζογράφος και πολύ γνωστός για τη συμμετοχή του στην επιτροπή διοργάνωσης των “Ολυμπιακών Αγώνων” της Αθήνας, που έγιναν για πρώτη φορά το 1896. Ήταν επίσης και ο πρώτος πρόεδρος της ΔΟΕ. Ο Πέτρος Λινάρδος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θέλησε να γνωρίσει με ιδιαίτερη φροντίδα τη ζωή, αλλά και την σημαντική δραστηριότητα για τον αθλητισμό των ανθρώπων. Είχε ασχοληθεί και είχε γράψει βιβλία για σπουδαίους αγωνιστές που ήταν πραγματικά μεγάλες μορφές των Ολυμπιακών Αγώνων. Ένα βιβλίο του αναφέρεται στον Κωστή Τσικλητήρα με τον τίτλο “Από την Πύλο του Νέστορα στην κορυφή του κόσμου”. Άλλο ένα είναι “ Δημητρός Δάλλας”... κ.α. Το Δεκέμβριο του 2008, 100 χρόνια μετά τον θάνατο του Δ. Βικέλα, ο Π. Λινάρδος ήρθε σε επικοινωνία με τον τότε Δήμαρχο Σύρου κ. Γιάννη Δεκαβάλα και αποφάσισαν να έλθουν στη Σύρο όσοι ήταν υπεύθυνοι για τα έργα του Δημητρίου Βικέλα. Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ερμούπολης οι μικροί ξεναγοί της εποχής, υποδέχτηκαν τους κυρίους που ήλθαν στη Σύρο με στόχο να τιμήσουν τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Δημητρίου Βικέλα και φρόντισαν με ενθουσιασμό να τους ξεναγήσουν στην Ερμούπολη. Βέβαια θέλησαν να τους δείξουν το σπίτι του Βικέλα, το σχολείο που είχε περάσει ως μαθητής και φυσικά να τους “προσφέρουν” την ιστορία της Ερμούπολης. Ενθουσιασμένοι από την ξενάγηση και την ομιλία των μικρών παιδιών της Σύρου, έγινε η συνάντηση στο Πνευματικό Κέντρο του Δημάρχου κ. Δεκαβάλα, του Πέτρου Λινάρδου, του Κ. Μανάφη και άλλων ειδικών για το άριστο έργο του Δ. Βικέλα. Ποτέ δεν θα ξεχάσω τον σημαντικό συγγραφέα Πέτρο Λινάρδο που θαύμασε τη Σύρο, την ιστορία της και... τους μικρούς ξεναγούς μας. Είχε πάντα επικοινωνία με το νησί μας. Έγραφε κείμενα στο “ΒΗΜΑ”και στο περιοδικό “ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΣ” για τη Σύρο, μαζί με φωτογραφίες του νησιού μας. Θερμά συλλυπητήρια στον γιό του Νίκο, που όπως είπε επιθυμεί να επισκεφθεί το καλοκαίρι το νησί μας, που τόσο είχε εκτιμήσει ο αείμνηστος πατέρας του.

Ετικέτες: