Η φωτογραφική και η κεντητική τέχνη παρουσιάζονται σε ένα μοναδικό πάντρεμα εικόνων και υφών

Το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός, σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, παρουσιάζει στην δημοτική Πινακοθήκη Κυκλάδων την έκθεση “Ένδυμα ψυχής”. Τα φωτογραφικά πορτρέτα του Βαγγέλη Κύρη και τα κεντήματα του Αnatol Georgiev, συνθέτουν μια μοναδική έκθεση που έχει γοητεύσει όσους την έχουν επισκεφθεί και αποτελούν έναν φόρο τιμής στην ιστορία και την παράδοση της Ελλάδας.

Όπως είπε στην “Κοινη Γνώμη” ο επιμελητής της έκθεσης, κος Γιώργος Αλτουβάς, ο Βαγγέλης Κύρης, ένας από τους πιο επαναστατικούς Έλληνες φωτογράφους, δούλευε ένα φωτογραφικό πρότζεκτ με θέμα λαούς και φυλές διαφόρων κρατών. Ο φίλος του, Anatol Georgiev,  άρχισε να “επεμβαίνει” με κεντήματα πάνω σε αυτά τα έργα που ήταν εκτυπωμένα σε καμβά και κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα αυτή η συνεργασία να γίνει με θέμα τις ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές. Απευθύνθηκαν στο εθνικό ιστορικό αρχείο, επέλεξαν τις φορεσιές και τα πρόσωπα του σήμερα που θα χρησιμοποιούσαν ως μοντέλα, έγινε η φωτογράφιση, εκτυπώθηκαν πάνω σε βαμβακερό καμβά και στη συνέχεια κεντήθηκαν.

Ήδη, από την περσινή έκθεση με θέμα την ελληνική επανάσταση που είχε παρουσιαστεί στη Σύρο, είχαν εκτεθεί τέσσερα πορτρέτα από αυτά, ενώ φέτος εκτίθενται 48 πορτρέτα, όλα διαφορετικά. Η έκθεση είναι χωρισμένη σε τέσσερα μέρη. Το πρώτο αφορά στα νησιά και παρουσιάζει τοπικές φορεσιές από διάφορα νησιά της Ελλάδας όπως η Λήμνος, η Ίος και τα Ψαρά, το δεύτερο είναι οι χαμένες πατρίδες, που συμπίπτει με την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή και παρουσιάζει παραδοσιακές φορεσιές από Μικρασία, Κύπρο και Ανατολική Θράκη ενώ τα άλλα δύο είναι ‘η ψυχή’ και οι προσωπικότητες της Επανάστασης του’21 με φορεσιές εμπνευσμένες από τον Κολοκοτρώνη, τον Όθωνα, τον Μαυρομιχάλη κ.α.

“Η έκθεση αυτή έχει πάρα πολλούς συμβολισμούς και για την Ερμούπολη, η οποία υπήρξε φιλόξενο και ασφαλές λιμάνι για τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής κι έχει ταυτιστεί με εκείνη την περίοδο, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα” συμπλήρωσε ο κος Αλτουβάς.

Οι σπάνιες και ανεκτίμητης ιστορικής αξίας ενδυμασίες, βγήκαν ξανά στο φως και φορέθηκαν για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, για να αποκτήσουν ζωή μέσα από το φακό και τα χέρια των δύο καλλιτεχνών. Το ταλέντο και το μεράκι των δημιουργών, δίνει τη μοναδική δυνατότητα στους επισκέπτες της έκθεσης, να κάνουν ένα ταξίδι στο χρόνο, θαυμάζοντας το κοπιαστικό μεν, μοναδικής έμπνευσης δε, έργο τους. Η ενδυματολογική μας κληρονομιά, που ίσως δεν έχει λάβει την αναγνώριση και την προσοχή που της αξίζει, παρουσιάζεται με τον πιο ευφάνταστο τρόπο, και μαγεύει με την καλαισθησία, την επιβλητικότητα και τις προσεγμένες λεπτομέρειες που την χαρακτηρίζουν.

“Υπάρχουν φορεσιές και ενδυμασίες που δεν έχουν πάρει ποτέ τη δημοσιότητα που αξίζουν και μας δείχνουν την καταπληκτική χειροτεχνία, την αίσθηση των χρωμάτων, τον πλούτο της ελληνικής τοπικής παράδοσης, που είναι η δική μας αναγέννηση, γι' αυτό και είναι τα υφάσματα, τα κεντήματα, τα κοσμήματα, αυτά τα υψηλής ραπτικής χειροποίητα ρούχα σε πρώτο πλάνο, όχι τα πρόσωπα. Είναι μεγαλειώδη ενδύματα, που φέρνουν με αυτό τον τρόπο τη μοναδική τους ιστορία στο σήμερα. Γι' αυτό και το κέντημα σβήνει πάνω στα ρούχα σαν φωτοσκίαση, ακολουθεί τη γραμμή του ενδύματος με σεβασμό, όπως έπρεπε να το κάνουμε σε τόσο πολύτιμο υλικό που πιάσαμε στα χέρια μας», είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Βαγγέλης Κύρης.

Όσον αφορά στο εικαστικό κομμάτι, ο κος Αλτουβάς εξηγεί στην “Κοινή Γνώμη” ότι πρόκειται για μια μοναδική έκθεση. Οι φωτογραφίες, που σαν είδος τέχνης εκτυπώνονται συνήθως σε τρία κομμάτια, εδώ εκτυπώθηκαν μόνο σε ένα και η αποτύπωσή τους πάνω σε καμβά δίνει την εντύπωση ενός ζωγραφικού έργου, το οποίο πέρα από τις δύο διαστάσεις, με τα χειροποίητα κεντήματα αποκτά και τη διάσταση του βάθους. Ταυτόχρονα, συνδυάζει δύο είδη τέχνης. Τη σύγχρονη φωτογραφία που παντρεύεται αρμονικά με την παραδοσιακή τέχνη της κεντητικής, η οποία  μπορεί να είχε παραμεληθεί, επανέρχεται όμως δυναμικά πλέον.

Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός και την Ιφιγένεια Μποτζάκη , ενώ η επιμέλεια της έκθεσης είναι της Έρικας Βασιλείου με την αρωγή του Γεώργιου Αλτουβά, ο οποίος τόνισε ότι: “Η παρουσίαση των έργων γίνεται με έναν εντυπωσιακό τρόπο, πολύ σύγχρονο που αξίζει να έρθει κάποιος να το δει . Είναι μια έκθεση παγκοσμίου επιπέδου”. Είναι σημαντικό επίσης να σημειώσουμε πως τα περισσότερα έργα εκτίθενται για πρώτη φορά και θα διατίθενται προς πώληση.

Η έκθεση, που αποτελεί τμήμα του συνολικού έργου των δύο καλλιτεχνών, ενώ αρχικά ήταν προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα, λόγω της επίσκεψης των φίλων του Κυκλαδικού μουσείου στη Σύρο, άνοιξε τις πύλες της από την περασμένη Κυριακή και θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 10 Ιουλίου από Δευτέρα έως Κυριακή, 11.00 – 14.00 & 18.30 – 22.00, ενώ τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο 11 Ιουνίου.

Η παρουσίαση του συνόλου των έργων των καλλιτεχνών είναι προγραμματισμένη να κάνει πρεμιέρα το 2022 στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στο κτήριο της Παλαιάς Βουλής της Αθήνας.

,