Ένα μάθημα ζωής επίκαιρο και διαχρονικό

  • Τετάρτη, 22 Ιουνίου, 2022 - 06:16

Την Τετάρτη 22 Ιουνίου, στον Πολιτιστικό Χώρο του Συλλόγου Χρούσσων, η Καίτη Βραβαρέσου Θεολογίτου, παρουσιάζει “Το μάθημα”, μια διασκευή του κλασικού πλέον έργου “Δεσποινίς Μαργαρίτα” του Roberto Athayde.

Το έργο, παρόλα τα κωμικά στοιχεία του, πρόκειται ουσιαστικά για ένα κείμενο βαθιά πολιτικό. Μία δασκάλα, σε μία ξεχωριστή τάξη μας καλεί για ένα ιδιαίτερο μάθημα. Μία γυναίκα που δίνει ένα σκληρό μάθημα ζωής, ύπαρξης, μοναξιάς και συνειδητοποίησης. Δεν είναι ένα μάθημα για παιδιά. Είναι για  εκείνους τους μεγάλους που υποβιβάζουν, που γίνονται καθημερινοί θύτες της κοινωνίας, της γειτονιάς, του σπιτιού μας.  Η ηρωίδα, σκληρή και δογματική και συνάμα εύθραυστη, λοιδορεί το ίδιο σύστημα που εκείνη εκπροσωπεί, της εξουσίας και της απόλυτης υπακοής. Κατά τη διάρκεια αυτού του μαθήματος, θα δούμε τις ρωγμές  της δασκάλας που ανοίγει την ψυχή της στα παιδιά.

Η κα. Βαρβαρέσου – Θεολογίτου, μίλησε στην ¨Κοινή Γνώμη” για την απόφασή της να καταπιαστεί με ένα τόσο απαιτητικό έργο: “Μέσα στην πανδημία έψαχνα τρόπους να είμαι δημιουργική. Οι συνθήκες δεν μου επέτρεπαν να κάνω πρόβες μαζί με άλλους ηθοποιούς εφόσον οι περισσότεροι ήταν ακόμα φοβισμένοι κι επιφυλακτικοί. Αποφάσισα λοιπόν να μελετήσω και να ετοιμάσω κάτι δικό μου. Με την πολύτιμη βοήθεια του Δημοσθένη Παπαδόπουλου, ο οποίος υπήρξε δάσκαλός μου στη σχολή Βεάκη, καταφέραμε να γίνει πραγματικότητα. Η Δεσποινίς Μαργαρίτα ήταν ένα έργο που με είχε συγκλονίσει όταν το πρωτοείδα και ήταν πάντα στο μυαλό μου. Είναι ένα κείμενο που παρόλο που γράφτηκε τόσα χρόνια πριν, καταφέρνει να είναι ακόμα επίκαιρο με έναν κωμικοτραγικό τρόπο”.

Όσον αφορά στις δυσκολίες που έχει ένα τέτοιο έργο, η ηθοποιός είπε: “Ο μονόλογος αποτελεί πάντα μια πρόκληση για τον ηθοποιό διότι ό,τι κι αν προκύψει, καλείσαι να το αντιμετωπίσεις μόνος. Αν χαθείς, χάθηκες. Παρόλα αυτά, έχω δοκιμαστεί κι άλλη φορά στο παρελθόν σε κάτι ανάλογο κι έτσι οι δυσκολίες δεν με απέτρεψαν από το να το τολμήσω ξανά”.

Το έργο παρουσιάστηκε το χειμώνα που πέρασε στην Αθήνα και η πρώτη παράσταση εκτός Αθηνών, θα είναι αυτή στη Σύρο:“Το πρότεινα στον Πολιτιστικό Σύλλογο των Χρούσσων, το δέχτηκαν με μεγάλη ευχαρίστηση και τους ευχαριστώ γι’ αυτό. Η βάση μου είναι στην Αθήνα αλλά πάντα προσπαθώ να βρίσκω χρόνο και τρόπο να παρουσιάζω τις δουλειές μου στην πατρίδα μου, τη Σύρο που αγαπώ πολύ”.

Η κ. Βαρβαρέσου – Θεολογίτου αυτήν την περίοδο παρουσιάζει επίσης την μαύρη κωμωδία του Μιχαήλ Άνθη, “Η απογραφή” στο θέατρο Κοινότητα Τέχνης Πράξις.

Σκηνοθεσία – ερμηνεία: Καίτη Βαρβαρέσου Θεολογίτου

Μουσική επιμέλεια: Νίκος Τουλιάτος
Οργάνωση Παραγωγής: Ευγενία Λιούτα