Το Πυροφάνι έβαλε φωτιές

  • Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022 - 06:13

Την Κυριακή που μας πέρασε, στην περιοχή της μαρίνας τουριστικών σκαφών στα Λαζαρέτα, ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί η αναβίωση της συριανής φάκλας (Πυροφάνι), στο πλαίσιο των Ναυτικών Εορτών Σύρου 2022. Η εκδήλωση θα συνεχιζόταν με μουσική, φαγητό και χορό από το λαογραφικό χορευτικό όμιλο “η Σοφία της Παράδοσης”. Φαίνεται όμως η βραδιά να μην πήγε όπως την είχαν ονειρευτεί και σχεδιάσει οι διοργανωτές και αρκετός κόσμος να αποχωρεί μη ικανοποιημένος από την εκδήλωση.

Ο Γενικός Γραμματέας του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Λαζαρέτων, Μάριος Μπογιατζής έγραψε στην προσωπική σελίδα του στα κοινωνικά δίκτυα: “Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Δήμο Σύρου Ερμούπολης και τον χορευτικό όμιλο της Σοφίας της Παράδοσης που ήταν οι μόνοι που σεβάστηκαν τη δουλειά μας. Όσον αφορά την εκδήλωση με θέμα το Πυροφάνι που για ακόμα μια φορά εγκλωβίστηκε στο να γίνει ένα γαϊτανάκι αυτοπροβολής και βραβεύσεων χωρίς κανένα απολύτως νόημα. Ένα μεγάλο συγνώμη σε όσους ήρθαν και έφυγαν δυσαρεστημένοι” ενώ σε δεύτερη ανάρτηση έγραψε τα εξής: “Κάπου εδώ ταιριάζει η φράση με την οποία ξεκίνησε ο κύριος Ζαχαρίου το περσινό του λόγο πως ένα όνειρο ετών, από πραγματικότητα έγινε εφιάλτης σε λίγα μόνο λεπτά από αριβίστες που καπηλεύονται το όνειρο κάποιου ανθρώπου για να αυτοπροβληθούν και μόνο”.

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Λαζαρέτων, εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου, θέλησε να μιλήσει στην ΄Κοινή Γνώμη” για να εξηγήσει τι συνέβη το βράδυ της εκδήλωσης, χωρίς όμως να εκθέσει συγκεκριμένα πρόσωπα :“Δύο μέρες πριν βγει το πρόγραμμα , θα γινόταν η βράβευση ενός υπερήλικα ναυτικού από κάποια μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής των Ναυτικών Εορτών, κάτι που είχαμε δεχτεί σαν Σύλλογος. Αυτό που είχε συμφωνηθεί ήταν να υπάρξει ένα  βίντεο και μια τιμητική διάκριση που συνολικά θα διαρκούσαν είκοσι λεπτά. Τελικά, φτάσαμε να γίνονται ακόμα απονομές και βραβεύσεις μετά από μιάμιση ώρα, με αποτέλεσμα να μη γίνει η δική μας γιορτή όπως την είχαμε σχεδιάσει. Η αναβίωση της συριανής φάκλας δεν θα συνέβαινε έτσι κι αλλιώς λόγω των καιρικών συνθηκών. Είχαμε ετοιμάσει όμως ένα αφιέρωμα με μια σύντομη ομιλία για το Πυροφάνι, το οποίο τελικά δεν προβλήθηκε λόγω χρόνου, ενώ αμέσως μετά θα ξεκινούσε η μουσική, ο χορός και το φαγητό. Όλα αυτά τελικά ξεκίνησαν στις 11 το βράδυ, ενώ ο κόσμος είχε ήδη κουραστεί και αρχίσει να αποχωρεί”

Μετά από όσα συνέβησαν, ο κ Ζαχαρίου αποχώρησε από την Οργανωτική Επιτροπή των Ναυτικών Εορτών εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια και αγανάκτησή και εκ  μέρους όλου του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Λαζαρέττων, δήλωσε: “Θέλουμε να ζητήσουμε συγγνώμη από όλον τον κόσμο και να ευχαριστήσουμε το Δήμο, την Περιφέρεια, το Λιμενικό Ταμείο και όλους τους εθελοντές που μας βοήθησαν με κάθε τρόπο. Εμείς,  Εμείς σαν σύλλογος στηρίζουμε ό,τι γίνεται στο νησί, αν  γίνεται σωστά και είμαστε πάντα δίπλα σε όλους αρκεί να υπάρχει οργάνωση και σεβασμός προς τον κόσμο”.