Σσσστ, αρχίζει!

Το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου ξεκινά

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου, κλείνει φέτος δέκα χρόνια συνεχούς παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της Σύρου. Από τις 28 έως τις 31 Ιουλίου, επιστρέφει για να παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει σπάνιες προβολές ταινιών, οπτικοακουστικές live περφόρμανς, εργαστήρια, ομιλίες και παράλληλες εκδηλώσεις με κεντρική θεματική τον Τόπο.

Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων που αποτέλεσε όλα αυτά τα χρόνια πηγή έμπνευσης για το Φεστιβάλ, φέτος πρωταγωνιστεί σε όλες τις εκδηλώσεις. Σε μερικά από τα πιο αγαπημένα μέρη του νησιού, οι φίλοι του SIFF, θα συναντηθούν για να τιμήσουν και να γιορτάσουν την τέχνη αλλά και το ίδιο το νησί της Σύρου. Τον μοναδικό αυτόν Τόπο.

Η Σύρος ως πηγή έμπνευσης

Η επιλογή της Σύρου ως τόπος διεξαγωγής του φεστιβάλ αρχικά ήταν τυχαία. Οι εμπνευστές του, έχοντας αγαπήσει το νησί από τα καλοκαίρια τους κι έχοντας και οι δύο στο βιογραφικό τους κινηματογραφικές σπουδές, αποφάσισαν να συνδυάσουν τις εικόνες και τις τοποθεσίες του νησιού που τους ενέπνευσαν, με το σινεμά. “Το φεστιβάλ ξεκίνησε από τη Σύρο εμπνευσμένο από τη φυσική, την αρχιτεκτονική και βιομηχανική κληρονομιά του νησιού αλλά και από όλα τα άλλα στοιχεία που αποτελούν την ιδιαιτερότητα του τόπου. Για εμάς, ήταν μια λογική επιλογή, γι’ αυτήν την επετειακή εκδοχή του φεστιβάλ, να επιστρέψουμε σε αυτόν τον τόπο, στο νησί της Σύρου. Το δέκατο φεστιβάλ αποτίει έναν φόρο τιμής στο νησί κι αυτό αποτυπώνεται σε όλο το φετινό πρόγραμμα με πολλούς τρόπους” λέει στην Κοινή Γνώμη ο Jacob Moe, συνιδρυτής και συνδιοργανωτής με την Cassandra Celestin, του Syros International Film Festival.

Μια πολιτιστική κοινότητα

Έχοντας κλείσει δέκα χρόνια παρουσίας κατά τα οποία, ολόκληρο το νησί έχει αγκαλιάσει το φεστιβάλ, ο Jacob Moe νιώθει πλέον ότι έχει δημιουργηθεί με το κοινό μια σχέση δυνατή, που αντέχει στον χρόνο και δίνει απόλυτο νόημα σε όλη αυτήν την προσπάθεια: “Η λέξη που νομίζω πως χαρακτηρίζει το φεστιβάλ και νιώθω ότι έχει χτιστεί αυτά τα δέκα χρόνια, είναι η κοινότητα. Η ύπαρξη μιας κοινότητας ανθρώπων που προέρχονται από το νησί της Σύρου αλλά και από διάφορα μέρη του κόσμου, που υποστηρίζουν, συμμετέχουν και δημιουργούν το φεστιβάλ μαζί μας. Για εμάς, το μεγαλύτερο στοίχημα κι ενδιαφέρον είναι να επιλέγουμε κινηματογράφο που έχει εξίσου νόημα για τον κάτοικο του νησιού αλλά και για τον επισκέπτη. Είναι ένα στοίχημα που βάζουμε κάθε χρόνο. Η σχέση μας με το κοινό είναι μια σχέση εμπιστοσύνης και θέλω να πιστεύω πως αυτό ισχύει και για τις δύο πλευρές. Η μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι όταν έρχεται κάποιος και μας λέει ότι οι εικόνες, οι παραστάσεις που φέραμε, ήταν σαν να δημιουργούν έναν άλλο κόσμο, μια άλλη πραγματικότητα στο νησί. Όλα τα σχόλια όμως, και τα θετικά και τα αρνητικά, τα δεχόμαστε και τα λαμβάνουμε υπόψιν για τις επόμενες διοργανώσεις”.

Ο πολιτισμός είναι πολιτική πράξη

Το φεστιβάλ, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος δεν κλείνει τα μάτια σε όσα συμβαίνουν γύρω μας και σχολιάζει την επικαιρότητα, άλλοτε έμμεσα και άλλοτε άμεσα, μέσα από ένα καλλιτεχνικό πρίσμα. Φέτος, στο πρόγραμμα της Παρασκευής 28 Ιουλίου, με την ταινία A Tall Tale [Ιστορία για αγρίους], το φεστιβάλ τιμά μια χώρα που δοκιμάζεται όλον αυτόν τον καιρό: “Το πρόγραμμά μας έχει πάντα κάποιο κοινωνικοπολιτικό υπόβαθρο κι εμπλέκεται με τις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η επιλογή της συγκεκριμένης ταινίας δεν έγινε για να σχολιάσουμε άμεσα τον πόλεμο αλλά για να γιορτάσουμε την λαϊκή παράδοση που υπάρχει στη συγκεκριμένη περιοχή της Ουκρανίας. Είναι ένα αφιέρωμα σε αυτήν τη χώρα που περνάει μια πολύ δύσκολη περίοδο και ταυτόχρονα ένα ιστορικό σχόλιο γιατί το πρόγραμμα της συγκεκριμένης ημέρας παντρεύεται και με μια ταινία που γυρίστηκε στην πρώην Σοβιετική Ένωση αλλά δεν προβλήθηκε τότε εξαιτίας της λογοκρισίας”.

Μια ενιαία εμπειρία

Φέτος, η διάρκεια του φεστιβάλ είναι μικρότερη από άλλες χρονιές και ούτε αυτό είναι τυχαίο. Ο Jacob Moe, μας εξηγεί το γιατί: “Είναι πραγματικά πιο δύσκολο να επιλέγεις λιγότερες ταινίες αλλά φέτος θέλαμε να πειραματιστούμε. Θέλαμε να δώσουμε την ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει ολόκληρη τη διοργάνωση, χωρίς να χρειαστεί να επιλέξει κάποιες μόνο από τις προβολές και τις εκδηλώσεις, ώστε να μπορεί να παρακολουθήσει μια ολοκληρωμένη ιστορία την οποία θέλει να διηγηθεί το φετινό φεστιβάλ. Έχουμε δουλέψει σχεδόν ένα χρόνο για αυτές τις τέσσερις ημέρες κι ανυπομονούμε να έρθουν όλοι για να γιορτάσουμε μαζί τη Σύρο και το σινεμά”.