Το φεστιβάλ ΑΝΩ στο Ζάνταρ της Κροατίας

Στο Ζάνταρ της Κροατίας ταξίδεψε το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» το διήμερο 9 και 10 Σεπτεμβρίου για τη δεύτερη φάση της σύμπραξης του φεστιβάλ και του Zadar Organ Festival, που υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου SONIC, με φορέα υλοποίησης τον Σύνδεσμο Ελλήνων Καθολικών Σύρου και τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Erasmus+.

Τη Σύρο και το φεστιβάλ εκπροσώπησαν ο Εκτελεστικός Διευθυντής του φεστιβάλ Χάρης Βεκρής, ο Σύμβουλος Καλλιτεχνικού Προγράμματος Νίκος Κανελλόπουλος, η υπεύθυνη διαχείρισης χρηματοδοτικών προγραμμάτων, Δώρα Αυγουλίδου, η οργανίστα Ουρανία Γκάσιου και ο πρόεδρος του συνδέσμου Ελλήνων Καθολικών Σύρου, Πέτρος Ρούσσος.

Το πρόγραμμα του διημέρου

Την πρώτη ημέρα των διήμερων εκδηλώσεων, οι μαθητές του μουσικού σχολείου «Blagoje Bersa», αφού συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά εργαστήρια εκκλησιαστικού οργάνου της Ουρανίας Γκάσιου, παρακολούθησαν την παρουσίαση του Σύμβουλου καλλιτεχνικού προγράμματος του Φεστιβάλ ΑΝΩ, Νίκου Κανελλόπουλου, με θέμα «8 Έλληνες συνθέτες” από τον συνθέτη του εθνικού ύμνου, Νικόλαο Μάντζαρο και τον συνθέτη του Ολυμπιακού ύμνου Σπυρίδωνα Σαμάρα μέχρι τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Τη δεύτερη ημέρα οι εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν στο κέντρο της παλιάς πόλης του Ζάνταρ και συγκεκριμένα στον ναό του Αγίου Χρυσόγονου, μια εκκλησία του 1300, όπου πραγματοποιήθηκε η ομαδική έκθεση φωτογραφίας της Λέσχης Φωτογραφίας – Κινηματογράφου Σύρου με θέμα το «Το εκκλησιαστικό όργανο της Άνω Σύρου». Οι φωτογραφίες των Συριανών καλλιτεχνών που απεικονίζουν το εκκλησιαστικό όργανο της Σύρου, τον καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου και την Άνω Σύρο, είχαν εκτεθεί τον Αύγουστο στον επιβατικό σταθμό του λιμανιού στην Ερμούπολη. Οι εκδηλώσεις του διημέρου ολοκληρώθηκαν με το ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου της Ουρανίας Γκάσιου, μέσα στον κατάμεστο ναό. Τη συναυλία προλόγισε η οργανίστα και καλλιτεχνική διευθύντρια του διεθνούς φεστιβάλ εκκλησιαστικού οργάνου του Ζάνταρ, Tea Kulaš, η οποία αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία των δύο φεστιβάλ, ενώ η βραδιά έκλεισε με χαιρετισμούς των μελών της ελληνικής αποστολής. Ευχαριστώντας για τη φιλοξενία και τη συνεργασία, ο Χάρης Βεκρής, δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος για την εξαιρετική σχέση μεταξύ των δύο χωρών που έχει δημιουργηθεί μέσω της μουσικής και προσκάλεσε το κοινό της συναυλίας να επισκεφθεί τη Σύρο, αλλά και τους νέους μουσικούς και συνθέτες της Κροατίας να συμμετέχουν στο φεστιβάλ της Άνω Σύρου το οποίο θα έχει πάντα ανοιχτές τις πόρτες του για εκείνους ώστε να έρθουν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. “Η συναυλία της  Tea Kulaš μπορεί να ήταν η αρχή αλλά σίγουρα δεν ήταν το τέλος” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βεκρής.

Ευχάριστη σύμπτωση αποτέλεσε το γεγονός ότι τη στιγμή που ολοκληρωνόταν η δεύτερη ημέρα της παρουσίας της Σύρου στην Κροατία, στο θέατρο Απόλλων της Σύρου, στο πλαίσιο του Jazz festival, εμφανιζόταν η Κροάτισσα μουσικός Lada Obradovic.

Το φεστιβάλ ΑΝΩ ως μέσο πολιτιστικής διπλωματίας

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Χάρης Βεκρής, μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη”, δήλωσε για τη συνεργασία των δύο χωρών: “Νιώθουμε πολύ ωραία για τη σχέση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στις δύο χώρες και τις δύο πόλεις. Μια σχέση που θα προσπαθήσουμε να διατηρηθεί και με άλλα πρότζεκτ στο μέλλον. Ήταν μια ευκαιρία να έρθουμε πολύ πιο κοντά και ελπίζουμε ότι ο δίαυλος επικοινωνίας που έχει δημιουργηθεί, θα διαρκέσει για πολλά χρόνια”

Όπως λέει ο κ. Βεκρής, το φεστιβάλ χρησιμοποιείται σαν ένα μέσο πολιτιστικής διπλωματίας. Υπενθυμίζουμε ότι φέτος, στο πλαίσιο του φεστιβάλ ΑΝΩ, επισκέφθηκε τη Σύρο ο πρέσβης της Κροατίας αλλά και της Πολωνίας όπως και η διευθύντρια του Τσεχικού Κέντρου της Αθήνας. Όπως μας ενημερώνει ο κ. Βεκρής, έχουν επίσης δηλώσει την επιθυμία τους να παραβρεθούν του χρόνου στη Σύρο, ο πρέσβης της Τσεχίας και ο πρέσβης της Αρμενίας. “Πρόκειται για χώρες που έχουν παράδοση στο εκκλησιαστικό όργανο με πολλούς και σημαντικούς οργανίστες” λέει κλείνοντας ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ.

Σημειώνεται πως η επόμενη εκδήλωση που θα σηματοδοτήσει και την ολοκλήρωση του φεστιβάλ για φέτος, θα είναι μια ακόμα επίσκεψη της  Tea Kulaš τον Δεκέμβρη στη Σύρο για τη χριστουγεννιάτικη συναυλία του ΑΝΩ.

Οι δράσεις υλοποιούνται με την υποστήριξη της Καθολικής Επισκοπής Σύρου και οι φωτογραφίες από το φεστιβάλ στο Ζάνταρ είναι του Χρήστου Τόλη και του Νηρέα Βεκρή