Επίσκεψη εκπροσώπων του Υπουργείου Πολιτισμού στη Σύρο

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης για το συριανό λουκούμι, προβλήθηκε η άυλη πολιτιστική κληρονομιά του νησιού

Με τα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού του Τμήματος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων, καθώς και του Τμήματος Μουσείων Νεώτερου Πολιτισμού, κ.κ. Γιάννη Δρίνη, Ιωάννα Τζαβάρα και Μαρία Ζαχαράκη, συναντήθηκε την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νικόλαος Λειβαδάρας, παρουσία της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Αλίκης Λεονταρίτη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τους συνομιλητές απασχόλησαν κυρίως θέματα που σχετίζονται με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, όπως είναι το συριανό λουκούμι, το ρεμπέτικο, η τυροκομική παράδοση κ.ά. ενώ συζητήθηκαν προτάσεις, που τέθηκαν και από τις δύο πλευρές, για την περαιτέρω ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού και διερευνήθηκαν οι δυνατότητες χρηματοδότησης σχετικών δράσεων προβολής.

Επίσκεψη στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, έγινε εκτενής αναφορά στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, στο οποίο πραγματοποιήθηκε και ξενάγηση των στελεχών του Υπουργείου, ως Μουσείο Νεώτερου Πολιτισμού και στη μεγάλη σημασία του για τη βιομηχανική ιστορία της χώρας. Τονίστηκαν, μάλιστα, τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την ένταξή του στις Πολιτιστικές Διαδρομές Βιομηχανικής Κληρονομιάς του Συμβουλίου της Ευρώπης, από τον Σεπτέμβριο του 2020, καθώς και από τη συμμετοχή του ως μέλος στο Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) από το 2021. Αποτέλεσμα της συζήτησης αυτής ήταν η από κοινού συμφωνία για τη συνεργασία του Δήμου Σύρου Ερμούπολης και του Υπουργείου Πολιτισμού, με απώτερο στόχο την ένταξη του Βιομηχανικού Μουσείου στο Ελληνικό Σύστημα Αναγνώρισης Μουσείων του Υπουργείου, έναν θεσμό που εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες παγκοσμίως.

Το Ελληνικό Σύστημα Αναγνώρισης Μουσείων αποτελεί μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στο μουσειακό τοπίο της επικράτειας, καθώς μέσω αυτού, τα μουσεία αυτοαξιολογούνται και εντοπίζουν τα προβλήματα και τα σημεία που χρειάζονται βελτίωση στις διάφορες πτυχές της οργάνωσης και λειτουργίας τους. Στη συνέχεια, το ΥΠ.ΠΟ.Α. λειτουργεί ως αρωγός παρέχοντας, όπου απαιτείται, την τεχνογνωσία, τα εργαλεία και, όταν αυτό είναι δυνατόν, τους πόρους για τη θεραπεία των ελλείψεων και τη συνολική αναβάθμιση των μουσείων. Η απονομή του σήματος «Αναγνωρισμένο Μουσείο» ή «Πιστοποιημένο Μουσείο» στα μουσεία εκείνα που ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες ποιοτικές προδιαγραφές και αποδεδειγμένα εφαρμόζουν καλές πρακτικές σε όλους τους τομείς οργάνωσης και λειτουργίας τους, σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός κύκλου και αποτελεί έναν κρίσιμο σταθμό μιας συνεργασίας που ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το πρόγραμμα στοχεύει στο να βοηθήσει τα συμμετέχοντα μουσεία να γίνουν περισσότερο ελκυστικά ώστε να προσελκύουν πολλές και διαφορετικές ομάδες κοινού και ιδιαίτερα τους νέους, πιο συμπεριληπτικά και προσβάσιμα ώστε να εξυπηρετούν τις ανάγκες των σύγχρονων κοινωνιών, και πιο ανθεκτικά και βιώσιμα ώστε να προσαρμόζονται γρηγορότερα και να ανταποκρίνονται καλύτερα στις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Το Συριανό Λουκούμι

Αφορμή της επίσκεψής των στελεχών του Υπουργείου στη Σύρο, ήταν η παράδοση του πιστοποιητικού για την εγγραφή του Συριανού Λουκουμιού στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το βράδυ του Σαββάτου 5 Νοεμβρίου, στο θέατρο Απόλλων, πραγματοποιήθηκε η τιμητική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Σύρου Ερμούπολης με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και του Συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου, για την αναγνώριση και κατοχύρωση της ιδιαίτερης σημασίας του λουκουμιού ως τοπικό προϊόν της Σύρου, το οποίο έχει ενσωματωθεί στην καθημερινότητα των κατοίκων του νησιού, εδώ και περίπου 200 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που σήμανε και την ολοκλήρωση του προγράμματος των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου Ερμούπολης, “ΣΥΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2022” , για το συριανό λουκούμι μίλησε ο Δήμαρχος Ν. Λειβαδάρας, ο οποίος τόνισε την άρρηκτη σύνδεση του λουκουμιού με τη συριανή κοινωνία, τόσο με τους λουκουμοποιούς που συνεχίζουν μέχρι σήμερα να παράγουν το παραδοσιακό αυτό γλύκισμα όσο και με τους κατοίκους της Σύρου που το εντάσσουν σε κάθε πτυχή της ζωής τους. “Η σημασία που αποδίδει η συριανή κοινωνία στο λουκούμι είναι πολύ μεγάλη και το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από τη ζωηρή κινητοποίηση και συνεργασία των λουκουμοποιών για την εγγραφή του στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, μία συνεργασία που στέφθηκε με επιτυχία στις 16 Δεκεμβρίου του 2019” ανέφερε ο Δήμαρχος.

Για το συριανό λουκούμι, μίλησε από το βήμα και ο προϊστάμενος του Τμήματος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων, Γιάννης Δρίνης, ο οποίος αποκάλεσε το λουκούμι “δίδυμο αδερφάκι” της Ερμούπολης που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητας της Σύρου και σήμα κατατεθέν του αστικού τρόπου διαβίωσης και διατροφής των ανερχόμενων αστικών στρωμάτων. Εν συνεχεία, τόνισε τη σημασία ανάδειξης αυτών των παραδόσεων ώστε οι νέες γενιές να γνωρίσουν πως δημιουργήθηκε αυτός ο τόπος και πως συγκροτήθηκαν αυτές οι ταυτότητες. “Είμαστε υποχρεωμένοι να αναδείξουμε τη σημασία τους και με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσουμε τις παραδόσεις , τις γνώσεις και τις πρακτικές που συνδέονται με την ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα του ελληνισμού να μεταδοθούν με τρόπο σύγχρονο και στις νεότερες γενιές. Γι’ αυτό συνιστά έναν πολύ σημαντικό στόχο και για το Υπουργείο Πολιτισμού και για τη Διεύθυνση Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων, να συνεργαστούμε με τους φορείς που είναι αρμόδιοι” δήλωσε μεταξύ άλλων και κλείνοντας την ομιλία του, κάλεσε στη σκηνή του θεάτρου τους εκπροσώπους των συριανών λουκουμοποιείων καθώς και τον εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Παλαιολόγο για να του παραδώσει το πιστοποιητικό.