Τέχνη και δημιουργία στην άγονη γη

  • Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου, 2023 - 06:15

Την μοναδική ευκαιρία να κατοικήσουν εφήμερα για δύο εβδομάδες σε μία άγονη και έντονα ποικιλόμορφη εδαφική περιοχή του νησιού της Τήνου (Έξω Μεριά) και να δημιουργήσουν επιτόπιο έργο σε ένα από τα χαρακτηριστικά λατομεία της, το λατομείο του Αγ. Ελευθερίου στον Πύργο της Τήνου, προσφέρει η ΝΩΜΩ ΑμΚε σε δημιουργούς που προέρχονται από όλα τα πεδία του πολιτισμού. Στόχος είναι, μέσα από αυτή την εφήμερη κατοίκηση, να συνδιαλλαγούν με την ιστορία, την ύλη, το φυσικό τοπίο, τη μνήμη και την ταυτότητα, τόσο με την κοινότητα όσο και μεταξύ τους.

Σχεδιασμένο ως ένα συλλογικό ερευνητικό πρόγραμμα από την ομάδα της ΝΩΜΩ ΑμΚε, το έργο Fe26, υπογραμμίζει τη σχέση ανθρώπου και ύλης και συγκεντρώνει μια διεπιστημονική/διαθεματική ομάδα ανθρώπων για να ανταλλάξουν γνώσεις και πρακτικές γύρω από το μέταλλο ως ύλη, υλικό και αντικείμενο και ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τόπο και την ταυτότητά του. Από αυτήν την άποψη, η ομάδα της ΝΩΜΩ οραματίστηκε μαζί με τον επιμελητή Χρήστο Άρτεμη το the inherited earth Fe26 residency.

Το inherited earth Fe26 residency στοχεύει στην ανάπτυξη καλλιτεχνικών / ερευνητικών έργων από οποιοδήποτε πολιτιστικό πεδίο – εικαστικά, αρχιτεκτονική, επιστήμη, παραστατικές τέχνες, τεχνολογία, συγγραφή, έρευνα κ.λ.π.

Καλλιτέχνες δημιουργούν επιτόπιο έργο για δεκαπέντε μέρες, με άξονα το στοιχείο της χωροταξικής ανταπόκρισης (site-specific) σε ένα προ-βιομηχανικό λατομείο του προηγούμενου αιώνα στην Τήνο (Νταμάρι του Αγ. Ελευθερίου).

Ο κάθε ένας έχοντας όλα τα φυσικά υλικά του χώρου (μάρμαρο,πέτρες, εργαλεία) είναι ελεύθερος να δημιουργήσει στην εφήμερη γη του, με τη συνεργασία της τοπικής κοινότητας, έργο βασισμένο στα πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία του χώρου.

Τα παραγόμενα έργα μπορεί να είναι εικαστικές εγκαταστάσεις, ερευνητικά projects, performances, παραστάσεις σύγχρονου χορού, παραγωγές μικρής κλίμακας, κινηματογράφου και περιβαλλοντικά έργα, εστιάζοντας κυρίως στην διαδικασία της έρευνας και της πρακτικής της συνεργασίας, χρησιμοποιώντας τις παροχές /διασυνδέσεις του residency.

Η διαδικασία και οι παροχές του προγράμματος

Η επιλογή των συμμετεχόντων στο the inherited earth Fe26 residency θα γίνει σε δύο φάσεις. Η Φάση Ι ακολουθεί μια μέθοδο προεπιλογής από την επιμελητική ομάδα. Κατά τη Φάση ΙΙ, οι επιλεγμένες αιτήσεις, μέσω συνεντεύξεων και συναντήσεων ZOOM θα εξεταστούν από τον επιμελητή Χρήστο Άρτεμη μαζί με συμβουλευτική επιτροπή.

Οι γλώσσες εργασίας του the inherited earth Fe26 residency είναι η ελληνική και η αγγλική.

Οι αιτούντες έχουν πρόσβαση σε χρήσιμο βιβλιογραφικό υλικό καθώς και σε μία προσπάθεια χωρικής προσέγγισης του λατομείου μέσα από μία μικρή ανάλυση και ένα google maps.

Όλοι οι δεκτοί συμμετέχοντες θα λάβουν μια μικρή αμοιβή παραγωγής, στέγαση, ταξίδια προς/από την Τήνο, διατροφή και άλλους πόρους.

Το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος

Οι δηλώσεις συμμετοχή ξεκίνησαν στις 19 Δεκεμβρίου 2022 και ολοκληρώνονται στις 28 Φεβρουαρίου του 2023. Το πρώτο στάδιο επιλογής και η ειδοποίηση των αιτούντων θα ολοκληρωθεί στις 2 Μαρτίου ενώ το δεύτερο στάδιο και οι εγγραφές συμμετεχόντων στις 10 Μαρτίου. Το Residency θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 20 Απριλίου και 5 Μαΐου 2023.

 

 

Ετικέτες: