Τα “αρχαία προσωπεία” του Anima Syros συναντούν το καρναβάλι

Ο αρχαίος πολιτισμός συναντά τον σύγχρονο, συνδέοντας τα “αρχαία προσωπεία” με τις μάσκες του καρναβαλιού, μέσω της πρωτοβουλίας του Anima Syros. Το διεθνές Φεστιβάλ πραγματοποιεί ένα διήμερο εργαστήριο κινουμένων σχεδίων με θέμα τις απόκριες και την αρχαία Ελλάδα. Οι συμμετέχοντες δημιουργούν μάσκες εμπνευσμένες από την αρχαία Ελλάδα καθώς και μια ταινία μικρού μήκους με την τεχνική του stop motion animation. Το εργαστήριο πραγματοποιείται με το σταθερό συνεργάτη του Φεστιβάλ Anima Syros και το Κ.δ.α.π. - Μ.ε.α. Σύρου Ερμούπολης.

Μ.Λ. Μητράκου: “Θέλαμε να βρούμε μία σύνδεση ανάμεσα στο καρναβάλι και την Αρχαία Ελλάδα”

Η υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Anima Syros και animator, Μαρία Λουκία Μητράκου, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία, που θα δώσει ζωή σε μάσκες με τη βοήθεια του Κ.δ.α.π. - Μ.ε.α., “Στα πλαίσια του καρναβαλιού, πραγματοποιήθηκε ένα διήμερο σεμινάριο stop motion animation, με θέμα τα αρχαία προσωπεία. Θέλαμε, ουσιαστικά, να βρούμε μία σύνδεση ανάμεσα στο καρναβάλι και τις απόκριες και του φετινού θέματος του Anima Syros που είναι Αρχαία Ελλάδα. Οπότε θεωρήσαμε ότι αυτή η μετάβαση μέχρι το φεστιβάλ που θα γίνει τον Σεπτέμβριο είναι ιδανική με αυτό το σεμινάριο που έχει θέμα τα αρχαία προσωπεία.”

Την ίδια στιγμή η κ. Μητράκου αναφέρθηκε στην συμμετοχή στο σεμινάριο, τονίζοντας πως “στην εκδήλωση συμμετέχουν τα μέλη του Κ.δ.α.π. - Μ.ε.α. Σύρου Ερμούπολης, τα οποία είναι πολύ εξοικειωμένα με το animation καθώς συμμετέχουν κάθε χρόνο αλλά συμμετέχουν και κάποια μέλη από το ΚΑΠΗ Σύρου. Την εκδήλωση μπορεί να την παρακολουθήσει ο οποιοσδήποτε αλλά τα βασικά μέλη που θα πραγματοποιούσαν και θα ολοκλήρωναν τη διαδικασία του εργαστηρίου θα ανήκαν στις δύο αυτές ομάδες”. Σε ότι αφορά στο κομμάτι της πορείας των μασκών μετά την κατασκευή τους, ανέφερε, “Οι βασικοί στόχοι είναι δύο. Ο πρώτος στόχος, είναι να κινηματογραφήσουμε καρέ καρέ με την τεχνική του stop motion τις μάσκες και να δημιουργήσουμε ένα βίντεο, με πόζες από το αρχαίο θέατρο στο οποίο τις χρησιμοποιούσαν, και ο δεύτερος είναι να τις πάρουν μαζί τους και να τις χρησιμοποιήσουν με όποιο τρόπο εκείνοι επιθυμούν. Αν θέλουν να τις κρατούν μαζί τους στο καρναβάλι, θα ήταν μεγάλη μας χαρά.”

Σ. Γιαλόγλου: “Είναι μία συνεργασία μόνιμη, σταθερή και πάντα είμαστε παρόντες”

Η εκπαιδεύτρια και μουσικός του Κ.δ.α.π. - Μ.ε.α. Σύρου Ερμούπολης, Στέλλα Γιαλόγλου, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για την εκδήλωση και τη συνεργασία με το Anima Syros, “Το Κ.δ.α.π. - Μ.ε.α. έχει σταθερή συνεργασία με το Anima Syros, εδώ και αρκετά χρόνια. Συμμετέχουμε κάθε χρόνο στα εργαστήρια που πραγματοποιούνται τον Σεπτέμβριο, αλλά και τα τελευταία χρόνια, που γίνονται μέσα στην χρονιά, τα εποχιακά, όπως το τωρινό από τις απόκριες. Είμαστε από τους σταθερούς συνεργάτες και ερχόμαστε σε επικοινωνία, είτε με τον πρόεδρο, Βασίλη Καραμητσάνη, είτε με τους εκάστοτε εκπαιδευτές, και αφού συμφωνήσουμε στις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες, οι οποίες θα πρέπει να είναι προσβάσιμες από ΑΜΕΑ. Είναι μία συνεργασία μόνιμη, σταθερή και πάντα είμαστε παρόντες.”

Σε ότι αφορά τις πρωτοβουλίες αυτές και για το πόσο ευχάριστες είναι για τους ανθρώπους που συμμετέχουν, η κ. Γιαλόγλου είπε: “Το δημιουργικό κομμάτι των εργαστηρίων είναι πάντα ευχάριστο και για του ωφελούμενους αλλά και για εμάς τους εκπαιδευτές. Το πιο ευχάριστο της υπόθεσης, είναι ότι πρόκειται για μία ακόμα δραστηριότητα που πραγματοποιείται εκτός του Κέντρου, και υπάρχει η διαδικασία της μετάβασης σε κάποιον άλλο χώρο, η αλληλεπίδραση μεταξύ μας. Είναι γενικά μία διαδικασία που την προγραμματίζουμε με χαρά και το περιμένουν σαν ένα ξεχωριστό event που θα τους κάνει να ξεφύγουν” ενώ κλείνοντας αναφέρθηκε και στις μάσκες που δημιουργήθηκαν και τι θα ακολουθήσει, “Συνήθως, τα δημιουργήματα των εργαστηρίων, μετά περνάνε στη φάση του stop motion, και γίνονται μικρού μήκους ταινίες και κάτι τέτοιο θα γίνει και τώρα. Σε ότι αφορά το καρναβάλι, το φεστιβάλ συμμετέχει με μία καρναβαλική ομάδα και πάντα κάποιοι από τους ωφελούμενους του Κέντρου, είναι καλεσμένοι και συμμετέχουν και στην παρέλαση.”