Μικρά συζυγικά εγκλήματα στο θέατρο Απόλλων

Ο γάμος και η συζυγική ζωή είναι ένα θέμα που αποτελεί διαχρονικά και σε κάθε εποχή, πηγή έμπνευσης για συγγραφείς μυθιστορημάτων και θεατρικών έργων. Τα "Μικρά Συζυγικά Εγκλήματα" του Έρικ Εμανουέλ Σμιτ είναι ένα βαθιά φιλοσοφικό έργο που αποπειράται να διεισδύσει στα βαθύτερα επίπεδα της σχέσης των δύο ηρώων του, απαντώντας σε ερωτήματα που συνειδητά ή όχι, τα ζευγάρια αποφεύγουν να θέτουν οι ίδιοι στους εαυτούς τους. Η έμφυτη ανάγκη των ανθρώπων για συνύπαρξη, οι υπαρξιακές αγωνίες των πρωταγωνιστών και η πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων, ερασιτεχνικά δοσμένες μέσα από κωμικές και ταυτόχρονα δραματικές καταστάσεις οι οποίες εναλλάσσονται διαρκώς, όπως συμβαίνει άλλωστε και στην πραγματική ζωή.

Η θεατρική ομάδα "Μπαστιάς", σήμερα και μέχρι την Κυριακή 30 Απριλίου παρουσιάζει στο θέατρο Απόλλων την ομώνυμη θεατρική παράσταση διασκευασμένη από τον σκηνοθέτη Ανδρέα Τζίνη.

 

"Μία ερωτική αστυνομική κωμωδία γεμάτη ανατροπές"

"Πρόκειται για ένα πολύ δυνατό και υψηλής ποιότητας έργο, ύμνο στον απόλυτο έρωτα. Μέσα από το πρωταγωνιστικό ζευγάρι, ο θεατής θα βρει αυτό που θα ήθελε να έχει ή ήδη έχει στη ζωή του, είτε είναι άνδρας είτε γυναίκα. Θα δει παράλληλα όλη την αντιφατικότητα των ανθρώπων και τις συγκρούσεις των χαρακτήρων σε αυτήν την προσπάθεια εύρεσης ή επίτευξης αυτού που ονομάζουμε "απόλυτο έρωτα" που άλλοτε έχει θετική κατάληξη και άλλοτε αρνητική. Μέσα από αυτήν τη διαδρομή, το ζευγάρι ζει κωμικές και δραματικές καταστάσεις σε ένα ιδιαίτερα πρωτότυπο μείγμα με σασπένς αστυνομικού έργου. Οι διαρκείς ανατροπές κρατάνε τον θεατή συνεχώς σε εγρήγορση", αναφέρει στην "Κοινή Γνώμη" για την υπόθεση του έργου ο σκηνοθέτης Ανδρέας Τζίνης, ο οποίος διασκεύασε το πρωτότυπο έργο συμπληρώνοντας το έργο του συγγραφέα, με την πρόσθεση σκηνών και ρόλων ώστε να εντείνει την αγωνία και το ενδιαφέρον των θεατών και να πολλαπλασιάσει τα κωμικά και ερωτικά στοιχεία, όπως εξηγεί: "Ένα τέτοιο έργο θέλει κάποια σκηνοθετικά ευρήματα ώστε να μπορέσει να περάσει τα μηνύματα που κρύβονται πίσω από τους δύο πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες αλλά και να είναι ταυτόχρονα γρήγορο και ευχάριστο για τον θεατή".

Η παράσταση διαδραματίζεται παραμονή Πρωτοχρονιάς του '69, στο Παρίσι. "Τότε η Γαλλία ζούσε την μεγάλη επανάσταση στον έρωτα, τις τέχνες και τη φιλοσοφία που έφερε η εξέγερση του Μάη του '68. Είχαμε τις μεγάλες ιδέες που έχουν στιγματίσει θετικά την ανθρωπότητα μέχρι σήμερα", λέει ο Ανδρέας Τζίνης κι εξηγεί στη συνέχεια πώς καταφέρνει να είναι ακόμα σύγχρονο και να αφορά τους ανθρώπους της σημερινής εποχής. "Μπορεί να φαινόμαστε ότι σήμερα είμαστε πιο αληθινοί και πιο ειλικρινείς αλλά η αλήθεια είναι πως αυτό δεν ισχύει συχνά ανάμεσα στα ζευγάρια που είναι και ο πυρήνας της οικογένειας. Συνεπώς, το έργο ανιχνεύει και ψυχογραφεί το πώς πρέπει να είναι τα δύο μέρη ώστε να ζουν σε μία ισότιμη σχέση. Πάνω σε αυτό, έχουμε μία μεγάλη ανατροπή μέσα στο έργο, όπου οι διανοούμενοι και οξυδερκείς πρωταγωνιστές που αρχικά φαίνονται να έχουν μία ισορροπημένη και ισότιμη σχέση, εγκλωβίζονται, περνάνε σε ακρότητες που χαρακτηρίζονται από αισθήματα παθολογικής ζήλιας, ζητήματα εξαρτήσεων κτλ. μέσα από διαρκείς ανατροπές".

Η υπόθεση του έργου

Βρισκόμαστε στο Παρίσι, παραμονή πρωτοχρονιάς του 1969 με ζωντανά ta μηνύματα εξέγερσης των Παριζιάνων (Μάης '68). 'Ολο το έργο εκτυλίσσεται σε ένα βράδυ, στο διαμέρισμα μιας πολυκατοικίας, που είναι το σπίτι της Λίζας και του Ζιλ Σομπιρύ, παντρεμένου αντρόγυνου πριν δεκαπέντε χρόνια. Ο σύζυγος Ζιλ Σομπιρύ, συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων και θεατρικών έργων, συνοδευόμενος από την πανέμορφη, κι επίσης ευφυέστατη, σύζυγό του Λίζα Σομπιρύ, επιστρέφει σπίτι τους μετά από την παραμονή του στο νοσοκομείο λόγω χτυπήματός του στο κεφάλι. Επιστρέφει με αμνησία όμως, δε θυμάται καθόλου το παρελθόν του, τον εαυτό του! Προσπαθεί ανήσυχος να τον ανακαλύψει. Η Λίζα αναλαμβάνει να του περιγράψει το χαρακτήρα του, την προσωπικότητά του, το παρελθόν του, τη συντροφικότητά τους, το πόσο πολύ είναι ερωτευμένοι , τον τέλειο απόλυτο έρωτά τους. Είναι όμως έτσι ακριβώς; Βαθμιαία ξεπηδούν ερωτήματα: Μήπως ο ένας ή και οι δύο λένε ψέματα και ποια ακριβώς; Πώς ακριβώς χτύπησε ο Ζιλ; Που στοχεύει ο καθένας τους και για ποιο λόγο; Είναι ή όχι το "τέλειο ζευγάρι";

Πληροφορίες παράστασης

Μικρά Συζυγικά Εγκλήματα του Ερίκ Εμανουέλ Σμιτ

Θέατρο "Απόλλων" Ερμούπολη Σύρου

27-28-29-30 Απριλίου 2023, ώρα 21:00

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Κωνσταντίνα Μπάτσι, Μάνος Κόκκαλης, Αντωνία Καπέλλα, Ανδρέας Τζίνης, Σταμάτης Κεράνης, Κωνσταντίνα Οικονομίδη, Άντζυ Κόκκαλη

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Τζίνης

Το έργο είναι κατάλληλο για παιδιά άνω των 8 ετών

*Η παράσταση αφιερώνεται στον πολυπράγμονα διανοούμενο Συριανό, συνιδρυτή και στυλοβάτη του "Μπαστιά" θεατράνθρωπο Μάρκο Φρέρη (1949-2006) και στον επίσης πολυπράγμονα, διανοούμενο και επί έτη Συριανό, στέλεχος και στυλοβάτη του "Μπαστιά", θεατράνθρωπο Λάμπρο Κατσαρό (1955-2022)

Το έργο είναι κατάλληλο για παιδιά άνω των 8 ετών