Σύρος σημαίνει Πολιτισμός

Ανακοινώθηκαν οι τελευταίες εκδηλώσεις που θα συμπληρώσουν το καλοκαιρινό πρόγραμμα του ΣΥΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού που πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 17 Απριλίου, ανακοινώθηκαν οι παραχωρήσεις πολιτιστικών χώρων για τις εκδηλώσεις που θα συμπληρώσουν το πρόγραμμα ΣΥΡΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2023. Οι καλλιτεχνικές δράσεις και εκδηλώσεις του προγράμματος αρχίζουν επισήμως την 1η Μαΐου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 11 Νοεμβρίου του 2023. Με τη διοργάνωση και διεξαγωγή των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν έπειτα, ολοκληρώνεται και η θητεία της αντιδημάρχου Πολιτισμού, Αλίκης Λεονταρίτη.

«Με τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή )συνεδρίαση της επιτροπής πολιτισμού και την ομόφωνη γνωμοδότηση των θεμάτων από τα μέλη της, ολοκληρώθηκε σχεδόν στο σύνολο του ο σχεδιασμός του προγράμματος ΣΥΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2023, διανύοντας έτσι την τελική ευθεία για να υποδεχτούμε και το φετινό καλοκαίρι με πολλές και αστείρευτες πολιτιστικές δημιουργίες. Πιθανότατα να υπάρξουν μικρές μεταβολές με προσθήκες εκδηλώσεων», τόνισε στην «Κοινή Γνώμη» η κα. Λεονταρίτη.

Επισήμανε επίσης πως στόχος της Επιτροπής Πολιτισμού είναι να δημιουργηθεί ένα πλούσιο ποιοτικό πρόγραμμα προσαρμοσμένο για μικρούς και μεγάλους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού.
«Το φετινό πρόγραμμα των 195 ημερών είναι εμπλουτισμένο με φεστιβάλ, σπουδαίες θεατρικές παραστάσεις, εξαιρετικές εικαστικές εκθέσεις , σύνθετες δράσεις τέχνης με προσκλήσεις εκπαίδευσης και ενημέρωσης και ασφαλώς συναυλίες με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες αλλά και συνεργασίες με διεθνείς οργανισμούς όπως για δεύτερη φορά με την Ακαδημία της Σκάλας του Μιλάνου. Με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών θα ακολουθήσει η επίσημη παρουσίαση του μεταπανδημικού προγράμματος και ευελπιστούμε ότι θα χαρίσουμε σε όλους άλλο ένα ταξίδι πολιτισμού με αξέχαστες στιγμές εμπειρίας και ευχαρίστησης», δήλωσε χαρακτηριστικά η αντιδήμαρχος Πολιτισμού.

Θέατρο Απόλλων

Συγκεκριμένα, στον προγραμματισμό θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών και λοιπών εκδηλώσεων στο θέατρο Απόλλων, προστίθενται:

Στις 7 Ιουνίου, η παράσταση Εnoch Arte των Αlfred Lord Tennyson και Richard Strauss, μία συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Δημοτικού θεάτρου Πειραιά στο πλαίσιος της αδελφοποίησης των δύο θεάτρων, Πειραιά και Απόλλων.

Στις 31 Αυγούστου, αφιέρωμα στον Λευτέρη Χαρκοφτάκη με τη συμμετοχή συριανών καλλιτεχνών. Η συναυλία "Ο Γερόλυκος της ροκ και η παρέα του" είναι διοργάνωση του Δήμου Σύρου Ερμούπολης.

Στις 21 Οκτωβρίου, σε συνέχεια της συνεργασίας του Δήμου με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, διοργανώνεται συναυλία όπερας από τους αριστούχους της Ακαδημίας της Σκάλας του Μιλάνου. Η μεγάλη συναυλία η οποία είναι συνδιοργάνωση του Δήμου Σύρου Ερμούπολης και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, είναι η δεύτερη που παρουσιάζει η Ακαδημία στη Σύρο και στο θέατρο Απόλλων. Όπως αναφέρθηκε και στην επιστολή που έστειλε το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο στον Δήμο ""με την παρούσα εκφράζουμε την επιθυμία μας να συνεχιστεί η συνεργασία του θεάτρου Απόλλων με την Ακαδημία του θεάτρου Σκάλα του Μιλάνο μετά την πρώτη και πολύ πετυχημένη συναυλία που έλαβε χώρα στο ιστορικό και πανέμορφο θέατρο της πόλης σας, στις 11 Νοεμβρίου του 2021. Θεωρούμε ότι θα είναι μία ακόμη καλλιτεχνική εμπειρία που επισφραγίζει τους δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας και μεταξύ των δύο ιστορικών λυρικών θεάτρων".

Στις 11 Νοεμβρίου, αναμένεται να λάβει χώρα στο θέατρο Απόλλων, η επιστημονική διάλεξη του Δρ Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη, βραβευμένου από την Ιntuitive Surgical ως ο κορυφαίος παγκοσμίως ρομποτικός γενικός χειρουργός, με τίτλο "Ρομποτική χειρουργική - Αεροδιαστημική τεχνολογία για το άριστο χειρουργικό αποτέλεσμα". Η εκδήλωση είναι συνδιοργάνωση του Δήμου Σύρου Ερμούπολης, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τον Ιατρικό Σύλλογο Κυκλάδων. Θα ακολουθήσει συναυλία με την Hρώ Σαία με μουσικές επιλογές από Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, και Ξαρχάκο.

Εικαστικές εκθέσεις

Στο ήδη ανακοινωμένο πρόγραμμα του ΣΥΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ προστίθενται δύο ακόμα εικαστικές εκθέσεις, της Μαρίας Ρούσσου στην αίθουσα Ροΐδη (παραχώρηση χώρου από 29 Αυγούστου μέχρι 21 Σεπτεμβρίου) και η έκθεση "Αναπνοές" με έργα της Δημοτικής Πινακοθήκης, τα οποία βγαίνουν ξανά στο φως παίρνοντας νέα ζωή (παραχώρηση χώρου από 20 Σεπτεμβρίου μέχρι 21 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Άνω Σύρου - αίθουσα Μπάμπης Κουλούρας). Ανακοινώθηκε επίσης η αλλαγή στις ημερομηνίες διεξαγωγής των εκθέσεων της Μαρίας Συρίγου (31 Μαίου - 14 Ιουνίου) και της γκαλερί Σκουφά (16 Ιουνίου - 16 Ιουλίου) που θα λάβουν χώρα στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Στο θέατρο Ευανθία Καΐρη, στις 24 και 25 Ιουλίου, ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Λαζαρέττων διοργανώνει εικαστική έκθεση που θα συνδυαστεί με μουσικά δρώμενα τα οποία θα ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα.

Στον πολιτιστικό χώρο της έπαυλης Τσιροπινά, προγραμματίζεται επίσης μία σειρά θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών και άλλων εκδηλώσεων.

Την 1η Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τον Πάνο Βλάχο από την εταιρεία διοργάνωσης εκδηλώσεων Action Eστί. Η εταιρεία προγραμματίζει επίσης, συναυλία με την Σοφία Μάνου και τον Δημήτρη Μπάση στις 17 Αυγούστου, με τη συμμετοχή μελών της χορωδίας της Ορχήστρας των Κυκλάδων. Μία ημέρα μετά, στις 18 Αυγούστου, καλεσμένος της Action Eστί θα είναι ο Rous με μία μοναδική συναυλία. Τέλος, στις 1 και 2 Αυγούστου, σε μία ακόμα διοργάνωση της εταιρείας, ο Γιώργος Θεοφάνους και ο Μανώλης Μητσιάς θα παρουσιάσουν τη νέα τους δισκογραφική συνεργασία, το άλμπουμ "Ό,τι θέλω είναι αυτό" σε στίχους Φίλιππου Γράψα.

Στις 10 Ιουλίου, 3 Αυγούστου και 30 Αυγούστου η εταιρεία Ανάργυρος Αθανασίου με το θέατρο Σκιών της θα παρουσιάσει παραστάσεις με τον αγαπημένο ήρωα μεγάλων και μικρών, Καραγκιόζη.

Μεταξύ 14 και 16 Ιουλίου, θα παρουσιαστεί η παράσταση 12η νύχτα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη.

Στις 8 Αυγούστου, στη Σύρο έρχεται ο Σωκράτης Μάλαμας για μία ξεχωριστή και πολαναμενόμενη εμφάνιση.

Τέλος, μεταξύ 11 με 13 Ιουλίου η ΑΜΚΕ Γιατί Έτσι, θα παρουσιάσει την παράσταση "Τσέχωφ... γιατί έτσι".