Δημήτρης Μπάσης και Σοφία Μάνου μιλούν στην “Κοινή Γνώμη” με αφορμή τη σημερινή συναυλία τους στην έπαυλη Τσιροπινά

“Τεράστια η μουσική ιστορία της Σύρου”

  • Πέμπτη, 17 Αυγούστου, 2023 - 06:16

Η Ορχήστρα «ΚΑΝΩΝ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο Δημήτρης Μπάσης και η Σοφία Μάνου, προσκαλούν το κοινό της Σύρου στην μουσική παράσταση “Μικροί Μεγάλοι Έλληνες”, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη στις 21:00, στην έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία.

Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό δρώμενο το οποίο μέσα από τραγούδια και μουσικές που αγαπήσαμε και τραγουδήσαμε, αναδεικνύει το μεγαλείο των Ελλήνων. Αυτών των Ελλήνων που εδώ και πολλά χρόνια πολεμούν, αγωνίζονται, προσπαθούν, μεγαλώνουν και ματώνουν έχοντας μέσα τους μια πατρίδα που αγαπούν.
Οι δύο γνωστοί καλλιτέχνες μίλησαν στην “Κοινή Γνώμη” με αφορμή την άφιξή τους στη Σύρο για τη συγκεκριμένη συναυλία.
Ποια είναι η σημασία αυτής της συναυλίας για εσένα σε αυτή τη μαγευτική τοποθεσία της Σύρου;

Δημήτρης Μπάσης: Η συγκεκριμένη συναυλία, όπως είπατε, γίνεται σε ένα μαγευτικό τοπίο, στην έπαυλη Τσιροπινά, όπου τα τελευταία χρόνια γίνονται σπουδαίες εκδηλώσεις. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι στο νησί του Μάρκου Βαμβακάρη, ο τόπος, οι πέτρες, η φύση αναβλύζει μουσική, κάνει ακόμα πιο σημαντική για εμένα την συγκεκριμένη συναυλία. Αν προσθέσεις σε όλο αυτό ότι θα συνυπάρξουμε επί σκηνής μαζί με την εκπληκτική Ορχήστρα «ΚΑΝΩΝ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε ένα project που αποτυπώνει μέσα από την μουσική την ιστορία της νεότερης Ελλάδος, πραγματικά η συναυλία αυτή για εμένα είναι ένα σημαντικό γεγονός του φετινού καλοκαιριού.

Σοφία Μάνου: Αυτή την παράσταση την εμπνευστήκαμε έχοντας στο νου μας μικρούς απλούς καθημερινούς ανθρώπους που θυσίασαν το υπέρτατο αγαθό που είναι η ζωή, από λατρεία για την Ελλάδα. Δεν φανταζόμασταν βέβαια πόσοι «μικροί μεγάλοι Έλληνες» κρύβονται στους διάφορους προορισμούς των συναυλιών μας.

Ένας απ’ αυτούς τους προορισμούς είναι και αυτό το τόσο σπουδαίο νησί, στο οποίο πολλές φορές στην ιστορία του Έλληνες μαρτύρησαν, ταλαιπωρήθηκαν, δεν παραιτήθηκαν και δημιούργησαν αυτόν τον πλούσιο πολιτισμό που κληρονομήσαμε εμείς οι νεότεροι Έλληνες. Και ακριβώς επειδή έχω καταγωγή από τη Μικρασία η συγκίνηση μου είναι μεγάλη γνωρίζοντας πως χιλιάδες άνθρωποι από τις πατρίδες μας κατέφυγαν στην Σύρο μετά την μικρασιατική καταστροφή.

Πώς επιλέχθηκε το ρεπερτόριο για αυτήν την συναυλία;

Δημήτρης Μπάσης: Την καλλιτεχνική επιμέλεια, αλλά και την επιλογή του ρεπερτορίου έχει ο μαέστρος και σπουδαίος μουσικός Γιώργος Δεμελής. Μου έγινε η πρόταση και βρήκα πάρα πολύ ενδιαφέρον το συγκεκριμένο project, διότι μέσα από την μουσική διανύουμε ένα οδοιπορικό της ελληνικής ιστορίας σε διάφορες φάσεις της από την Σμύρνη στη Κρήτη και σε τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών που έγραψαν ιστορία.

Σοφία Μάνου: Οι συνθέτες και στιχουργοί μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας μας. Συνεπώς σταθήκαμε σε σύγχρονα τραγούδια, τραγούδια που γράφτηκαν από έρωτα για την Ελλάδα μας. Το σπουδαίο και το σημαντικό είναι το αθάνατο ελληνικό πνεύμα που τα συνδέει μεταξύ τους και ευτυχώς για εμάς ως λαό το ίδιο συναίσθημα μοιράστηκαν μαζί μας και άνθρωποι από άλλα μέρη του κόσμου. Δεν μπορεί κανείς να μείνει ασυγκίνητος στο μεγαλείο αυτής της μικρής γαλάζιας πατρίδας και αυτό το συναίσθημα δεν εξηγείται εύκολα.

Ποιο το μήνυμα μεταφέρεται μέσω της παράστασης και ποια είναι η σημασία της σύνδεσής σου με το τοπικό κοινό της Σύρου;

Δημήτρης Μπάσης: Το μήνυμα που μεταφέρεται μέσω αυτής της παράστασης που θα δει ο κόσμος είναι ότι η ρωμιοσύνη όσα δεινά και αν πέρασε, πάντοτε στάθηκε στα πόδια της. Η σημασία που έχει για εμένα η σύνδεση με το τοπικό κοινό της Σύρου, όπως είπα και στην προηγούμενη ερώτηση, είναι σημαντική γιατί το κοινό είναι υψηλής αισθητικής και πώς άλλωστε να μην είναι, όταν ο τόπος αναβλύζει μουσική μέσα από τις πενιές του Μάρκου Βαμβακάρη.

Σοφία Μάνου:  Όταν κανείς δεν γνωρίζει το παρελθόν του, το μέλλον του σίγουρα είναι αβέβαιο. Δυστυχώς, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, μας έχει καταδικάσει να τρέχουμε με γρήγορους ρυθμούς, αγνοώντας πως η μαγεία βρίσκεται στο παρελθόν μας. Είναι πολύ συναρπαστικό αυτό το ταξίδι και κρύβει πολλές συγκινήσεις για εμάς. Το μήνυμα είναι αυτό το γλυκό δόσιμο που επέδειξαν χιλιάδες Έλληνες στις δύσκολες στιγμές τους. Ας μην είμαστε φειδωλοί όταν πρόκειται να προβάλλουμε αξίες αιώνων. Είναι υπέροχο το ότι ο κόσμος προχωράει πάντα μπροστά, όπως ένα παιδί που μεγαλώνει και γίνεται ανεξάρτητο, πάντα μα πάντα όμως γυρίζει και ρίχνει μία κλεφτή ματιά στη μάνα του για να νιώσει ασφάλεια. Κι αυτή η μάνα μας, είναι η Ελλάδα. Το κοινό της Σύρου σίγουρα είναι ένα εκλεπτυσμένο κοινό και αυτό μας δίνει μία διπλή υποχρέωση απέναντι στο ρεπερτόριο που υπηρετούμε.

Πόσο σημαντική θεωρείς την συνύπαρξη επί σκηνής με ταλαντούχα παιδιά;

Δημήτρης Μπάσης: Η συνύπαρξη επί σκηνής με ταλαντούχα και νέα παιδιά είναι πολύ σημαντική. Κάθε φορά που συμβαίνει αυτό θυμάμαι τα πρώτα μου βήματα όταν ξεκινούσα, όταν προσπαθούσα να μου δοθεί κάποιο βήμα και να με ακούσει κάποιος. Θεωρώ ότι οι τραγουδιστές της γενιάς μου έχουμε υποχρέωση όταν βρίσκουμε στον δρόμο μας ταλαντούχα παιδιά να τους δίνουμε βήμα.

Σοφία Μάνου: Χωρίς τα παιδιά δεν μπορεί να υπάρξει το αύριο. Και έχει πολύ μεγάλη σημασία τι αφήνουμε πίσω μας φεύγοντας από αυτόν τον κόσμο. Μέσα σε έναν κόσμο λοιπόν όπου το εύκολο, το γρήγορο και το φτηνό κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος κάποιοι από εμάς κουτοί, ονειροπόλοι, επίμονοι, επιμένουμε να προστατεύουμε και να υπηρετούμε ένα ρεπερτόριο το οποίο είναι σπουδαίο και σημαντικό. Προσωπικά εντάσσω συχνότατα παιδικά σύνολα είτε ορχηστρών, είτε χορωδιών τόσο στις δισκογραφικές μου δραστηριότητες όσο και στις συναυλιακές. Άλλωστε, η επαφή με τα παιδιά με κρατάει σε εγρήγορση και ζωντανεύει την φλόγα για δημιουργία μέσα μου.

Μουσική και ελληνικό καλοκαίρι. Ποια στοιχεία κάνουν κατά τη γνώμη σου το συνδυασμό αυτό ακαταμάχητο;

Δημήτρης Μπάσης: Η μουσική και το ελληνικό καλοκαίρι πάνε μαζί. Αυτό που πραγματικά κάνει ακαταμάχητο αυτό τον συνδυασμό είναι η ομορφιά της ελληνικής φύσης και η διάθεση του κόσμου που πραγματικά το καλοκαίρι θέλει να ξεδώσει, να βγει, να πάει στα θέατρα, να δει διάφορα θεάματα, να συμμετέχει, να τραγουδήσει και να διασκεδάσει. Γι’ αυτό χαίρομαι πάρα πολύ όταν εμείς, οι επί σκηνής καλλιτέχνες, και το κοινό γινόμαστε μία μεγάλη παρέα.

Σοφία Μάνου: Εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα στο εξωτερικό και ξέρετε εκτιμώ λίγο περισσότερο την ελληνική φύση, διότι δεν το θεωρώ δεδομένο το ότι ζω σε αυτόν τον μικρό παράδεισο. Στην περιοδεία των «μικρών και μεγάλων Ελλήνων» υπήρχαν και υπάρχουν προορισμοί που δημιουργούν από μόνοι τους μια γλυκιά ανατριχίλα. Όταν δε συνοδεύονται από τις ιστορίες ηρώων στον εκάστοτε τόπο, τότε φυσικά για εμάς το να τραγουδήσουμε αυτά τα τραγούδια που γράφτηκαν για την Ελλάδα μας γίνεται ακόμη πιο δύσκολο, η συγκίνηση βλέπετε είναι μεγάλη.

Η Σύρος είναι ένα νησί με απύθμενη μουσική κληρονομιά. Ποιο στοιχείο από την τεράστια μουσική παράδοση του νησιού σε εμπνέει περισσότερο;

Δημήτρης Μπάσης: Το στοιχείο που με εμπνέει περισσότερο μέσα από την τεράστια μουσική παράδοση του νησιού είναι ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης Μάρκος Βαμβακάρης, ο οποίος έβαλε ένα τεράστιο θεμέλιο στη λαϊκή μουσική. Υπήρξε πηγή έμπνευσης για όλους τους νεότερους λαϊκούς συνθέτες, για όλους τους λαϊκούς τραγουδιστές και όχι μόνο. Προσωπικά είμαι θαυμαστής του Βαμβακάρη, τον οποίο μελέτησα πάρα πολύ και πραγματικά χαίρομαι που θα δώσουμε μία συναυλία στη Σύρο, στο νησί του.

Σοφία Μάνου: Μα φυσικά ο μικρασιατικός πολιτισμός. Το ότι διασκορπιστήκαμε σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδος αλλά και του κόσμου δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει συγγένεια μεταξύ μας. Και επειδή εγώ είμαι από καθαρά μικρασιατική οικογένεια από όλες τις πλευρές της καταγωγής μου το στοιχείο που με εμπνέει περισσότερο σαφώς είναι το σμυρναίικο τραγούδι.