Της Μαρίας Ρώτα

Ένα γράμμα καρδιάς για την Ελλάδα

  • Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023 - 06:12
Ο πρεσβευτής της Ελλάδας στο Σαράγιεβο, Δημήτρης Παπανδρέου, συνάντησε τον Αφάν και τους γονείς του στην Ζένιτσα και του χάρισε δώρα με θέμα την Ελληνική Επανάσταση.

Ήταν ένα πρωινό Αυγούστου όταν ο Έλληνας πρέσβης Δημήτρης Παπανδρέου, πρέσβης στο Σεράγεβο (πόλη της Δυτικής Γιουγκοσλαβίας), με το που μπήκε στο γραφείο του και άνοιξε την τρέχουσα αλληλογραφία, έπεσε το μάτι του σε ένα γράμμα που απευθυνόταν στον ίδιο και είχε ως αποστολέα κάποιον, άγνωστο και το όνομά του ήταν... Αφάν Χουσεΐνσπαχτις.

Με βαριά καρδιά, όπως είχε παρακολουθήσει στη τηλεόραση τα ελληνικά δάση να καίγονται, με ιδιαίτερη φροντίδα άνοιξε το φάκελο από το γράμμα που έλαβε και διάβασε το χειρόγραφο περιεχόμενο, που έγραφε: “Αγαπητέ πρέσβη της Ελληνικής Δημοκρατίας, στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, ονομάζομαι Αφάν Χουσεΐνσπαχιτς και κατάγομαι από τη Ζένιτσα (στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη), και είμαι δώδεκα χρόνων”. Και συνέχιζε: “ολοκλήρωσα με άριστα την έκτη δημοτικού στο δημοτικό σχολείο “Μούσα Τ. Κάτιτς” στην Μπλατούσα της Ζένιτσα. Στο σχολείο μου αρέσουν περισσότερο τα μαθήματα ισλαμική θρησκείας, η ιστορία, η γεωγραφία και η βιολογία. Όταν μεγαλώσω θα ήθελα να ασχοληθώ με όλα αυτά και... σε ότι αφορά την ιστορία σκέφτομαι να μελετήσω κυρίως την ελληνική και αιγυπτιακή ιστορία, που αποτελούν τις πιο δυνατές και μυστηριώδεις ιστορικές περιοχές.

Περισσότερο από όλα θα ήθελα να εξερευνήσω την Ακρόπολη της Αθήνας, όπως επίσης και το νησί της Σαντορίνης, το οποίο συμπεριέλαβα στην παρουσίαση της εργασίας μου για τα... 42 πιο όμορφα μέρη στον πλανήτη Γη! Σας γράφω αυτή την επιστολή, επειδή θα ήθελα να σας πω ότι λυπάμαι πάάάρα πολύ που οι φωτιές που ξέσπασα κατέκαψαν τόσα όμορφα νησιά, όπως η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Κρήτη... ή ακόμη διάσημη Αρχαία Ολυμπία. Όμως ελπίζω ότι όλο αυτό θα τελειώσει, Θεού θέλοντος.”

Ο Έλληνας πρέσβης συγκινήθηκε και έσπευσε 40 χιλιόμετρα βορείως του Σεράγεβο, για να τον συναντήσει. Ο μικρός ήρθε με τους γονείς του. Ο πατέρας υπάλληλος του υπουργείου Δικαιοσύνης, η μητέρα φρόντιζε τα οικιακά. Το παιδί τους σε αυτή την ηλικία των 12 χρόνων έχει ενδιαφέρον

και... “Αγαπάει τους αρχαίους πολιτισμούς, με προσήλωση και ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως είπε στον κ. Δ. Παπανδρέου για τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη”.

Ο κ. Παπανδρέου ρώτησε το παιδί πως έμαθε για τις φωτιές στην Ελλάδα κι αν παρακολουθεί τις διεθνείς ειδήσεις. Και απάντησε: “Ναι, τα παρακολουθώ, και είδα πως κινδύνευαν αρχαιολογικοί χώροι στην Ελλάδα, στη Ρόδο, και με συγκίνησε. Γι' αυτό πήρα την απόφαση και σας έγραψα μια επιστολή και να εκφράσω με αυτόν τον τρόπο την αλληλεγγύη και την αγάπη μου στην Ελλάδα.”

“Να τα ακούς αυτά από ένα δωδεκάχρονο, δυσκολεύεσαι και να βρεις τις δικές σου απαντήσεις”.

Όσο διάστημα ο μικρός συζητούσε με τον Έλληνα διπλωμάτη, οι γονείς του παρακολουθούσαν σιωπηλοί τη συζήτηση. Ο πατέρας του έδειχνε ένας χαμηλών τόνων άνθρωπος και γενικά οι δύο γονείς, πολύ θετικοί άνθρωποι, δίχως καμία διάθεση προβολής του παιδιού τους, να εκμεταλλευτούν δηλαδή το γεγονός ότι ήρθε και τον συνάντησε ο Έλληνας πρέσβης.

Όπως ανέφεραν στον κ. Δ. Παπανδρέου, το γράμμα ήταν μια πρωτοβουλία αποκλειστικά και μόνο του μικρού.

Ένα δώρο του κ. Παπανδρέου στο μικρό παιδί.

Ο πρέσβης κ. Δημ. Παπανδρέου, έδωσε στον μικρό κάποια δώρα (ελληνικές σημαιούλες, ένα ημερολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης, μια κούπα με την Αγία Λαύρα) και κάπου εκεί η όμορφη αυτή ιστορία έλαβε τέλος, σε πρώτη φάση τουλάχιστον.

Ήταν εκ πρώτης όψεως μια συμβολικού χαρακτήρα και με διπλωματικό τακτ, συνάντηση του εκπροσώπου του ελληνικού κράτους μ' έναν μικρό Βόσνιο.

Ο Αφάν εξομολογήθηκε στον κ. Παπανδρέου ότι το όνειρό του είναι να γίνει δημοσιογράφος. Το βέβαιο είναι ότι η φροντίδα του και η αγάπη του για την Ελλάδα “φύτρωσε” νωρίς στην ψυχή τους και μένει να φανεί αν αυτή θα φουντώσει. Θα έχει άραγε συνέχεια η τρυφερή γνωριμία του μικρού Αφάν Χουσεΐνσπαχιτς με την Ελλάδα; Δεν είναι βέβαιο, ή μάλλον επαφίεται στον νέο διπλωματικό εκπρόσωπο της χώρας να τον φέρει πιο κοντά με τη χώρα της οποίας έδειξε να θαυμάζει τον πολιτισμό και τις ομορφιές της. Τρόποι υπάρχουν, καθώς ήδη στη Βοσνία με πρωτοβουλία του απερχόμενου πρέσβη έχουν συγκροτηθεί και λειτουργούν με το ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού, “ελληνικές γωνιές” όπου νέοι κυρίως, όλων των εθνοτήτων, έχουν τη δυνατότητα μαθημάτων της ελληνικής γλώσσας, συμμετέχουν σε εκδηλώσεις, ενώ το περασμένο καλοκαίρι παιδάκια από τη Βοζνία - Ερζεγοβίνη φιλοξενήθηκαν σε κατασκηνώσεις στην Ελλάδα.

Το άρωμα του ελληνικού πολιτισμού στα Βαλκάνια.

Μέσα από το γράμμα του δωδεκάχρονου Βόσνιου μαθητή, παρουσιάζεται μια γοητεία του ελληνικού πολιτισμού, που εξακολουθεί αιώνες τώρα να υπάρχει στους πληθυσμούς των Βαλκανίων από τα Καρπάθια έως την Αδριατική και από τη Βουδαπέστη και το Βελιγράδι μέχρι τα Σκόπια, τα Τίρανα και τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.
Τα ελληνικά γράμματα, η γλώσσα, οι τέχνες, η ποίηση, η μουσική, τα έργα των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων εξακολουθούν να έχουν ισχυρούς δεσμούς με τις κοινωνίες που ιστορικά συγκροτούσαν την ποτιστική Magna Grecia προς τον βορρά. Ο τροχός της ιστορίας γυρίζει και στη γειτονιά μας και η Ελλάδα οφείλει να έχει την πνευματική και πολιτιστική παρουσία της στη βαλκανική της ενδοχώρα.
“Το άρωμα του ελληνικού πολιτισμού πέφτει βαρύ στα Βαλκάνια” τονίζει ο πρέσβης κ. Δ. Παπανδρέου. Η δύναμη της Ελλάδος είναι αυτή. Αν την αξιοποιούσαμε παραπάνω θα είχαμε κάνει θαύματα.”

Ο μικρός Αφάν μας το υπενθύμισε με το γράμμα του... προς την Ελλάδα που αγαπάει.

 

Ετικέτες: