Δράσεις συνεργασίας με Δήμους και τοπικούς φορείς για την ανάδειξη και προώθηση του πολιτισμού των νησιών

Το πολιτιστικό καλεντάρι της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για το 2024

  • Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου, 2024 - 06:15

Δράσεις οι οποίες έχουν ως στόχο την ανάδειξη και την προώθηση του πολιτισμού των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, εμπεριέχεται στο πρόγραμμα για το 2024, το οποίο και εγκρίθηκε ομόφωνα από τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου.

Να σημειωθεί ότι με την ίδια απόφαση, εγκρίθηκε και το πρόγραμμα των αθλητικών εκδηλώσεων για τη νέα χρονιά. 

Δράσεις διασύνδεσης της πολιτιστικής με την τουριστική ανάπτυξη των νησιών

Βασική στόχευση των πολιτιστικών δράσεων που προγραμματίζονται για το 2024, αποτελεί η συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τοπικούς φορείς όπως Δήμους, φορείς πολιτισμού, καθώς και με άλλους φορείς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που καλλιεργούν τον πολιτισμό, για την υλοποίηση προγραμμάτων και εκδηλώσεων υπερτοπικής σημασίας που σκοπό έχουν την διασύνδεση της πολιτιστικής με την τουριστική ανάπτυξη των νησιών.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επιδίωξη της επικοινωνίας των κατοίκων των νησιών με το πολιτιστικό προϊόν που παράγεται εκτός των ορίων της περιφέρειας σε συνδυασμό με την ποιοτική ψυχαγωγία.

Στο πρόγραμμα δράσεων υπερτοπικής σημασίας συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων το Διεθνές φεστιβάλ ευρωπαϊκής πολυφωνίας στην Ρόδο, το φεστιβάλ «μουσιΚως» 2024 με την κρατική ορχήστρα Αθηνών σε νησιά της Δωδεκανήσου, το διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στο Καστελόριζο, το διεθνές φεστιβάλ χορού «treasure of hellas» στην Ρόδο και το φεστιβάλ «Τριών φεγγαριών» στην Λέρο.

Επίσης, στην ίδια κατηγορία εντάσσονται το φεστιβάλ θρησκευτικής μουσικής στην Πάτμο, το διεθνές φεστιβάλ θεάτρου στην Ρόδο και βραδιές-αφιερώματα σε διάσημους καλλιτέχνες της Ελλάδας και του εξωτερικού στα Δωδεκάνησα.

Εκτός από τα φεστιβάλ, στις υπερτοπικής σημασίας εκδηλώσεις συμπεριλαμβάνονται και οι συναυλίες, αλλά και οι θεατρικές παραστάσεις σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες.

Συγκεκριμένα,  θεατρικές παραστάσεις στα νησιά της Δωδεκανήσου, συναυλίες με εγχώριους και διεθνείς καλλιτέχνες στα Δωδεκάνησα, συναυλίες με εγχώριους και διεθνείς καλλιτέχνες στις Κυκλάδες, βιωματικές πολιτιστικές συναντήσεις στις Κυκλάδες.

Τα Φεστιβάλ των Κυκλάδων στις δράσεις διασύνδεσης της πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης

Διεθνή φεστιβάλ της Σύρου, αλλά και των Κυκλάδων γενικότερα εντάσσονται στις υπερτοπικές δράσεις της περιφέρειας για το 2024.

Ενδεικτικά σε αυτές εντάσσονται τα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου στις Κυκλάδες, το διεθνές φεστιβάλ animation Anima syros, το φεστιβάλ ψηφιακής δημιουργίας, καθώς επίσης το σύνολο των πολιτιστικών φεστιβάλ των Δήμων των Κυκλάδων, όπως και τα μουσικά φεστιβάλ.

Δράσεις ανάδειξης πολιτιστικής κληρονομιάς

Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται δράσεις που διοργανώνονται από την ίδια την Περιφέρεια ή με τη συμμετοχή της σε δράσεις φορέων που στόχο έχουν τη στήριξη, προβολή και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων και τη διάδοσή της στους νέους.

Συγκεκριμένα, η μουσική συνάντηση λαϊκών πνευστών νοτίου αιγαίου, η αναβίωση παραδοσιακών εθίμων σε περίοδο τουριστικής αιχμής, η συνάντηση παραδοσιακής μουσικής νέων Νότιου Αιγαίου.

Επίσης, στήριξη εκδηλώσεων που αποτελούν μέρος του πολιτιστικού και θρησκευτικού γίγνεσθαι των Κυκλάδων, στήριξη φεστιβάλ παραδοσιακών χορών των Κυκλάδων, όπως επίσης και η στήριξη φεστιβάλ ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και διασύνδεσης της με το σήμερα.

Τέλος, φεστιβάλ παραδοσιακών χορών Δωδεκανήσου, φεστιβάλ παραδοσιακού χορού και μουσικής Πάτμου, φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής Δωδεκανήσου, μεσαιωνικά φεστιβάλ στα Δωδεκάνησα και φεστιβάλ καλλιτεχνικής δημιουργίας Ροδίων.

Δράσεις προώθησης σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας

Στην κατηγορία αυτή εντάσσεται η συνεργασία της Περιφέρειας με φορείς πολιτισμού που σκοπό έχουν την προβολή του παραγόμενου πολιτιστικού προϊόντος των νησιών, τη στήριξη των διαφόρων μορφών καλλιτεχνικής δημιουργίας, την τόνωση του πνεύματος της συλλογικότητας και της συνεργασίας.

Ενδεικτικά αναφέρεται η στήριξη των μουσικών - χορωδιακών φεστιβάλ, των συναυλιών καλλιτεχνικών σχημάτων, η παρουσίαση θεατρικών παραστάσεων, χορού και χοροθεάτρου, των ανοιχτών καλλιτεχνικών εργαστηριών – σεμιναρίων, των δράσεων δημιουργικής απασχόλησης και καλλιέργειας παιδικής καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Επίσης, η στήριξη των καλλιτεχνικών δράσεων συγκεκριμένου κοινωνικού προσανατολισμού, η διοργάνωση εικαστικών και ιστορικών εκθέσεων στις Κυκλάδες και τέλος η διοργάνωση εικαστικών και ιστορικών εκθέσεων στα Δωδεκάνησα.

Δράσεις στήριξης συνεδρίων και ημερίδων

Στην κατηγορία αυτή εντάσσεται η υποστήριξη συνεδρίων/ημερίδων με θεματολογία πολιτιστική, επιστημονική, κοινωνιολογική, εκπαιδευτική κλπ που διοργανώνονται υπό την αιγίδα μεγάλων ιδρυμάτων και κεντρικών διοικητικών οργάνων. Η επιλογή συμμετοχής στη διοργάνωση τέτοιων δράσεων γίνεται με γνώμονα την ευρεία τους απήχηση, τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων, καθώς και την προσβασιμότητά τους από το κοινό.

Ο προγραμματισμός αθλητικών δράσεων για το 2024

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης και τις αθλητικές δράσεις που έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν στα νησιά κατά τη διάρκεια του 2024.

Στο πρόγραμμα, όπως και στον πολιτισμό, εμπεριέχονται και οι αθλητικές δράσεις που συνδέονται με το τουριστικό προϊόν.

Βασική στόχευση, όπως αναφέρεται, αποτελεί η συνεργασία της περιφέρειας με φορείς, σωματεία, ενώσεις και ομοσπονδίες, καθώς και άλλους φορείς δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου που καλλιεργούν τον αθλητισμό στα νησιά Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, για την υλοποίηση αθλητικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων υπερτοπικής σημασίας που σκοπό έχουν την διασύνδεση της ανάπτυξης του αθλητισμού με την τουριστική ανάπτυξη των νησιών.

Μέσα σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται οι διεθνείς ποδηλατικοί αγώνες, το παγκόσμιο πρωτάθλημα σκάκι, το διεθνές τουρνουά τένις j4 rhodes “world tennis tour j4 rhodes”, το  διεθνές τουρνουά beach volley “fivb world tour 2022 men’s futures”, οι διεθνείς αγώνες πρακτικής σκοποβολής i.p.s.c., ο διεθνής αγώνας καλαθοσφαίρισης γυναικών και ο μαραθώνιος Ρόδου.

Επίσης, εντάσσεται το παγκόσμιο τουρνουά τένις «itf senior», ο διεθνής ιστιοπλοϊκός αγώνας «rodos cup», το πανευρωπαϊκό τουρνουά τένις «eyrope junior under», οι διεθνής αγώνες τριάθλου, το περιφερειακό πρωτάθλημα αντισφαίρισης «ε3 juniors αιγαίου», το διεθνή πρωτάθλημα στίβου, οι αγώνες τριάθλου, το διεθνή τουρνουά πετοσφαίρισης και οι αγώνες 3χ3 καλαθόσφαιρας στις Κυκλάδες.

Στις αθλητικές δράσεις υπερτοπικής σημασίας συμπεριλαμβάνονται οι διεθνείς και πανελλήνιοι αγώνες ιστιοπλοΐας από τους ναυτικούς ομίλους Κυκλάδων ή από άλλους αθλητικούς φορείς, ο διεθνής αγώνας ιστιοσανίδας, το cyclades regatta-αγώνες ανοικτής θάλασσας, οι πανελλήνιοι αγώνες κολύμβησης, οι πανελλήνιοι αγώνες δρόμου στις Κυκλάδες και οι ορεινοί αγώνες τρεξίματος, οι πανελλήνιες διασυλλογικές αθλητικές διοργανώσεις και τέλος οι διεθνείς αγώνες beach volley Κυκλάδων.

Στήριξη δράσεων περιφερειακού χαρακτήρα

Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται δράσεις που διοργανώνονται από την ίδια την περιφέρεια, αλλά και με τη συμμετοχή της σε δράσεις φορέων που στόχο έχουν την καλλιέργεια των αθλημάτων, τη διατήρηση του αθλητικού ιδεώδους στα νησιά και τη διάδοσή του στους νέους, συμμετοχή σε δράσεις που ενισχύουν τη σχέση των παιδιών-νέων με τον αθλητισμό και προάγονται τα υγιή πρότυπα ζωής.
Συγκεκριμένα, το SUPER CUP καλαθοσφαίρισης “AEGEAN ISLANDS”, H προπονητική αγωνιστική συνάντηση πολεμικών τεχνών, o σκοπευτικός αγώνας – γιορτή dodekanisos, tae kwon do παίδων-κορασίδων, έφηβων, νεανίδων, ανδρών και γυναικών, το τουρνουά ποδόσφαιρου 5χ5 στη Ρόδο, το «6ο Ποσειδώνιο summer camp» στην Κάρπαθο, το 13ο τουρνουά μπάσκετ επαρχίας Καρπάθου-Κάσου, το πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης 3χ3 στην Κάλυμνο και την Κω.

Τέλος, το τουρνουά μπάσκετ στα σχολεία «τρίποντα στα σχολεία», οι αναπτυξιακοί αγώνες στίβου στη Ρόδο, ο διασυλλογικός αγώνας «kos gran fondo», στην Κώ, οι   αναπτυξιακοί αγώνες στίβου Κυκλάδων, οι διασυλλογικοί αγώνες ποδόσφαιρου και καλαθοσφαίρισης, οι αγώνες ποδοσφαίρισης Κυκλάδων, οι διασυλλογικές αθλητικές διοργανώσεις θαλασσίων σπορ και το camp καλλιέργειας αθλημάτων.