Δύο σημαντικές εικαστικές εκθέσεις, του Γιώργου Σικελιώτη και του Κωστή Δαμουλάκη, άνοιξαν τις "πόρτες" τους για το κοινό

Η Σύρος στον "παλμό" του πολιτισμού

Λαμπερά εγκαίνια παρουσία του Αντώνη Κομνηνού, εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής και ανθρώπων της τέχνης

Δύο από τις σημαντικότερες εικαστικές εκθέσεις του φετινού πολιτιστικού καλοκαιριού, υποδέχθηκε τις περασμένες ημέρες, η Σύρος.

Πρόκειται για τις "Γειτονιές του κόσμου" του Γιώργου Σικελιώτη και η "Urban Life" του Κωστή Δαμουλάκη που διεξάγονται στην Πινακοθήκη Κυκλάδων και στην Αίθουσα Τέχνης Γ&Ε Βάτη στην Ερμούπολη, υπό την "αιγίδα" του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός, στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δράσεων, που αποσκοπούν στον διάλογο μεταξύ παλαιότερων και νέων δημιουργών.

Τα λαμπερά εγκαίνια της πρώτης έκθεσης έγιναν παρουσία του Αντώνη Κομνηνού του δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης, Αλέξη Αθανασίου, της αντιδημάρχου Πολιτισμού, Θωμαής Μενδρινού, του εντεταλμένου Παιδείας του Δήμου, Ιωσήφ Ρούσσου και ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού.

Ένα ξεχωριστό "ταξίδι¨ στην τέχνη του Γιώργου Σικελιώτη

Την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ξεχωριστό "ταξίδι στην ζωγραφική, αλλά και χαρακτική τέχνη του Γιώργου Σικελιώτη, έχουν έως και την Κυριακή 21 Ιουλίου, μόνιμοι κάτοικοι, αλλά και επισκέπτες της Σύρου.

Η έκθεση στις "Γειτονιές του κόσμου", εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 21 Ιουνίου στους χώρους της Πινακοθήκης Κυκλάδων, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο, την έναρξη των πολιτιστικών εκθέσεων του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης για το φετινό καλοκαίρι.

Στη συγκεκριμένη έκθεση παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά ζωγραφικά και χαρακτικά έργα του Γιώργου Σικελιώτη από το 1935 μέχρι τη δεκαετία του 1970, στα οποία φιλοξενούνται βιοπαλαιστές της Καισαριανής, μητέρες με παιδιά, κόρες, ζευγάρια, γιορτές, θρησκευτικές σκηνές, νησιωτικά τοπία και μοναστήρια, απαρτίζουν το πανόραμα της πορείας του καλλιτέχνη, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται πάντοτε ο άνθρωπος. Τα παραπάνω έργα έρχεται να συμπληρώσει, σημαντική σειρά χαρακτικών με αγγλικά αστικά και βιομηχανικά τοπία των αρχών της δεκαετίας του ‘70 με τίτλο "Παλιά Αγγλία", αλλά και η προβολή αφιερώματος της ΕΡΤ του 1975, από τη σειρά “Έλληνες δημιουργοί”.

Για τα έργα, αλλά πολύ περισσότερο για την καλλιτεχνική πορεία του Γιώργου Σικελιώτη, όπως επίσης και στην πολύτιμη συμβολή του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός στον πολιτισμό και στην ανάδειξη σημαντικών προσώπων της εικαστικής ιστορία της Ελλάδας, αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Πινακοθήκης, Αλεξάνδρα Σούτσου, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Συραγώ Τσιάρα, η διευθύντρια του Τελλογλείου Ιδρύματος, Αλεξάνδρα Γουλάκη Βουτυρά, ο διευθυντής εικαστικού προγράμματος του Ιδρύματος Β.& Μ. Θεοχαράκη και ανιψιός του τιμώμενου καλλιτέχνη, Τάκης Μαυρωτάς, καθώς επίσης και η επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Λαμπρινή Καρακούρτη-Ορφανοπούλου.

Επίσης, χαιρετισμό απεύθυνε και ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου, ο οποίος εκτός από την μοναδική καλλιτεχνική αξία της συγκεκριμένης έκθεσης του Γιώργου Σικελιώτη, εξέφρασε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του προς το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός, αλλά και προς το πρόσωπο του επίτιμου δημότη του Δήμου, κ. Κομνηνού, ο οποίος, όπως τόνισε, στηρίζει διαχρονικά τις τέχνες και τον πολιτισμό της Σύρου, μέσα από υψηλής αισθητικής και ποιότητας καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες, αλλά και μέσω επιχορηγήσεων για τη συντήρηση του χώρου της Πινακοθήκης.

Η αστική ζωή μέσα από τα έργα του Κωστή Δαμουλάκη

Την επόμενη ημέρα, Σάββατο 22 Ιουνίου, η Αίθουσα Τέχνης Γ&Ε Βάτη στην Ερμούπολη, υποδέχθηκε τη δεύτερη κατά σειρά εικαστική έκθεση, η οποία παρουσιάζεται από το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός.

Πρόκειται για την ατομική έκθεση του Κωστή Δαμουλάκη με τίτλο "Urban Life", η οποία διοργανώνεται σε συνεργασία του καλλιτέχνη με τους ανεξάρτητους εικαστικούς συμβούλους Μαρία Μιγάδη, Αναστασία Ορφανίδου και Γιώργο Αλτουβά, καθώς και τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, με τη χορηγία του Ιδρύματος Κομνηνός.

Η έκθεση προσδοκά να φέρει το κοινό σε επαφή με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της έως τώρα πορείας του καλλιτέχνη Κωστή Δαμουλάκη, από τα χρόνια της μαθητείας του στη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης έως σήμερα, αποτυπώνει την καθημερινότητα στο αστικό περιβάλλον ή στο περιθώριό του, δίνοντας έμφαση στο δίπολο πολυπληθής δημόσιος χώρος και αποξένωση του ατόμου. Ανθρώπινες μορφές, συχνά και σκόπιμα παραμορφωμένες, έντονα χρώματα και προσεκτική δόμηση του αστικού τοπίου, συνθέτουν στιγμιότυπα της καθημερινότητας του καλλιτέχνη, ο οποίος σχολιάζει την επίδραση του σύγχρονου τρόπου ζωής στην ψυχολογία των ανθρώπων.

Για τα έργα που πλαισιώνουν την Αίθουσα Τέχνης Γ&Ε Βάτη, μίλησε προς τους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης, η ιστορικός τέχνης, Μαρία Μιγάδη.

Αναφερόμενη στην πορεία του Κωστή Δαμουλάκη, τόνισε ότι ο καλλιτέχνης με βασικό μέσο τη ζωγραφική, συνθέτει χαρακτηριστικά, σύγχρονα έργα, πλούσια σε σύμβολα, τα οποία ανασύρει από διαφορετικά κινήματα, πολιτισμούς και εποχές.

"Στο έργο του μελετά καθημερινά γεγονότα της πόλης με πρωταγωνιστή το ανθρώπινο σώμα, δημιουργώντας μια ποιητική του κοινού και του ασήμαντου, ο καλλιτέχνης αντικατοπτρίζει στα έργα του με φυσικό τρόπο τον παλμό της αστικής ζωής, σε μία εσωτερική εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής μέσα στον τόπο και το τοπίο", σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι η έκθεση που παρουσιάζεται στη Σύρου, είναι ουσιαστικά η πρώτη ατομική του καλλιτέχνη.

"Μέσα από τη σεμνότητα θα έλεγα και την αγάπη που έχει για την τέχνη, σιγά σιγά έχει αρχίσει να διακρίνεται τόσο στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Είναι ουσιαστικά η πρώτη ατομική του έκθεση, καθώς λόγω του ότι έχοντας μία ιδιαιτέρως σχολαστική τεχνική, εργάζεται με πολύ αργούς ρυθμούς και δεν δημιουργεί πολλά έργα μέσα στο χρόνο. Για εμάς, τους συντελεστές της έκθεσης, αλλά και για τον Κωστή, είναι εξαιρετικά ιδιαίτερη τιμή που βρισκόμαστε στη Σύρο και για αυτό ευχαριστούμε τον κ. Αντώνιο Κομνηνό για τη στήριξή του, αλλά και για την παρουσία του στις τέχνες", κατέληξε η κα. Μιγάδη.