Τα "Κύθνια" συνεχίζονται και το φετινό καλοκαίρι από τον Δήμο Κύθνου

Τέχνες και πολιτισμός

Οι εκδηλώσεις άρχισαν τον Ιούνιο και ολοκληρώνονται τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου

Διοργανώνονται για 12η συνεχόμενη χρονιά οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της Κύθνου με τίτλο "Κύθνια 2024".

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις, που άρχισαν τον περασμένο μήνα και επεκτείνονται έως και τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, ξεχωρίζει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύθνου, το οποίο διοργανώνεται για πρώτη φορά στο νησί, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Γιάννη Σπιλιόπουλου, καθώς επίσης και οι "Καλοκαιρινές Μελωδίες με κιθάρα και τσέλο "υπό την αιγίδα της Αυστριακής Πρεσβείας.

Οι εκδηλώσεις έχουν ως στόχο την ανάδειξη του τοπικού πλούτου της παράδοσης, των ηθών και των εθίμων, συνδέοντας το χθες, το σήμερα και το αύριο της Κύθνου.

Στόχος η κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη του νησιού

Τα "Κύθνια" διοργανώθηκαν για πρώτη φορά το 2012, όταν ο Δήμος εγκαινίασε μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όπου μαζί με τα τοπικά πανηγύρια προσέφεραν στους μόνιμους κατοίκους, αλλά και στους επισκέπτες του νησιού, την αίσθηση ότι πράγματι όλη η Κύθνος συμμετείχε σε μία γιορτή πολιτισμού και παράδοσης.

Έχοντας ως σύνθημα 'Όλη η Κύθνος μια γιορτή", συνεχίζει τις προσπάθειες ανάδειξης των τεχνών και του πολιτισμού, πραγματοποιώντας και τη φετινή περίοδο ένα μεγάλο και συνάμα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, επιδιώκοντας την κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη του νησιού, προσφέροντας στους επισκέπτες, ένα πρόγραμμα υψηλού επιπέδου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

- Τετάρτη 10 Ιουλίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του δημαρχιακού καταστήματος

Προβολή ταινιών του 1ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύθνου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ιωάννη Σπηλιόπουλου.

Θα προβληθούν οι ταινίες, το "Distant Close Σκηνοθεσία Yusuf Ölmez," από την Τουρκία,

"Κάτω από το πεύκο" σε σκηνοθεσία του Παναγιώτη Κακαβία διάρκεια 50' λεπτών και η ταινία "Πέτρα και χρόνος οι ξερολιθιές της Κύθνου", σε σκηνοθεσία Γιάννη Σπηλιόπουλου διάρκειας 46 λεπτών.

- Την Πέμπτη 11 Ιουλίου, συνεχίζεται το 1ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύθνου με τις ταινίες "Ανασκάπτοντας την Αρχαία Κύθνο" σε σκηνοθεσία Γιάννη Σπηλιόπουλου διάρκειας 47 λεπτών,

"Μη μου χαλάς τις πέτρες μου", σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πατρώνη διάρκειας 19 λεπτών

"Αναζητώντας το χαμένο κουράγιο" από την Α’ τάξη Γυμνάσιου Κύθνου και "Αντίσταση στην σιωπή" από την ΣΤ’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Κύθνου

- Την Παρασκευή 12 Ιουλίου στην χώρα του νησιού και συγκεκριμένα στην πλατεία Δημαρχείου, θα διεξαχθεί μία παράσταση σύγχρονου χορού από μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Κύθνου, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Εμμανουέλας Γρούμπα.

- Σάββατο 13 Ιουλίου στο λιμάνι του Μέριχα θα λάβει χώρα επίσης μία παράσταση σύγχρονου χορού από μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Κύθνου, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Εμμανουέλας Γρούμπα.

- Την Κυριακή 14 Ιουλίου στο θεατράκι όπισθεν το δημαρχείου Κύθνου, θα πραγματοποιηθεί παράσταση σύγχρονου χορού, από την Ομάδα Corpus Lingua, σε χορογραφία της Ιωάννας Τόλιου, με τους Βασιλική Κακαριάρη, Δήμητρα Κασιωλα, Ειρήνη Μενεϊδη, Ανδριανή Μυλωνά και Γωγώ Τασιούλα.

- Τετάρτη 17 Ιουλίου στο θεατράκι της Δρυοπίδας, επισκέπτες και μόνιμοι κάτοικοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη μουσική συναυλία "Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα με το σαντούρι", από την Ορχήστρα Εκατόχορδο, με τη συμμετοχή της Ελένης Φίλιππα.

26

- Την Παρασκευή 26 Ιουλίου στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Κύθνου, θα λάβει χώρα η εκδήλωση "Παίζοντας με τα πλήκτρα". Πρόκειται για την ετήσια συναυλία πιάνου και μουσικής δωματίου από του μαθητές του νησιού. Τη διοργάνωση έχει η MusiKythnos, σε επιμέλεια της Νότας Ανταλοπούλου.

- Το Σάββατο 27 Ιουλίου στο θεατράκι της Δρυοπίδας, "Καλοκαιρινές Μελωδίες με κιθάρα και τσέλο". Πρόκειται για μία συνδιοργάνωση του Δήμου Κύθνου και της πολιτιστικής πρωτοβουλία

"kythniale", στο πλαίσιο του προγράμματος "Ελληνο-Αυστριακό Καλοκαίρι 2024", υπό την αιγίδα της Αυστριακής Πρεσβείας.

- Στο θεατράκι της Δρυοπίδας τη Δευτέρα 29 Ιουλίου θα γίνει η παρουσίαση παραδοσιακών χορών από όλη την Ελλάδα. Την εκδήλωση διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δρυοπίδας.

- Η παρουσίαση των παραδοσιακών χορών, θα συνεχιστεί και την Τρίτη 30 Ιουλίου στο λιμάνι του Μέριχα,

- Την Πέμπτη 1η Αυγούστου στα Λουτρά, θα πραγματοποιηθεί μία μουσική συναυλία με τίτλο

"Από τα 80s στο Ροκ του μέλλοντος μας" από την Decibel Band.

- Την επόμενη μέρα και συγκεκριμένα την Παρασκευή 2 Αυγούστου, στον αύλειο χώρο του αρχαιολογικού Μουσείου, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της ανασκαφικής περιόδου 2024, που έγιναν στην αρχαία Κύθνο. Τα αποτελέσματα θα παρουσιάσει ο καθηγητής και υπεύθυνος των εργασιών, Αλέξανδρος Μαζαράκης Αινιάν.

- Το Σάββατο 3 Αυγούστου στο θεατράκι της Δρυοπίδας, οι κάτοικοι, αλλά κυρίως οι επισκέπτες του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ταξίδι στη μουσική και τα τραγούδια του νησιού με τίτλο "Το Σήμερα - το Αύριο - το Τώρα, της μουσικής παράδοσης της

Κύθνου". Την οργάνωση της παραδοσιακής εκδήλωσης έχει ο Φίλλιπας Κοσμάς.

- Την Τετάρτη 7 Αυγούστου και πάλι στο θεατράκι της Δρυοπίδας, θα πραγματοποιηθεί μία εκδήλωση από τον Λευτέρη Ελευθερίου και τη Θεατρική Ομάδα Κύθνου, κυρίως για μεγάλες ηλικίες, με θέμα "Παραμύθια της Κύθνου". Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν θεατροποιημένα λαϊκά παραμύθια του νησιού από το ομώνυμο βιβλίο του Γιώργη Βενετούλια, διανθισμένα με μουσικές, τραγούδια και ντοπιολαλιά. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα προβληθούν και θα ακουστούν αλησμόνητοι αφηγητές του νησιού.

- Την Παρασκευή 9Αυγούστου στο Νηπιαγωγείο της χώρας, αλλά και στο θεατράκι της Δρυοπίδας θα παρουσιαστούν οι δύο θεατρικές παραστάσεις, "Η χρυσοχέρα Θερμιώτισσα" και "Ο Νικολός στην Αθήνα", αντίστοιχα. Τη διοργάνωση έχει ο Σύνδεσμος Κύθνιων και η Θεατρική Ομάδα Κύθνου, σε σκηνοθεσία του Γιώργη Βενετούλια.

Να σημειωθεί ότι αυτές οι δύο παραστάσεις θα παρουσιαστούν και την επόμενη ημέρα, Σάββατο 10 Αυγούστου, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι την ίδια ημέρα θα διεξαχθεί στο λιμάνι του Μέριχα, μία επιπλέον εκδήλωση, με χορευτικά από το Σύνδεσμο Δρυοπιδέων.

- Την Παρασκευή 16 Αυγούστου στο θεατράκι της Δρυοπίδας, θα υπάρξει ένα αφιέρωμα στον βιολιστή Γιώργη Μπέλλη "Η ζωή μου...", ενώ θα ακολουθήσει θερμιώτικο γλέντι από το Σύλλογο του Μέριχα.

- Το Σάββατο 17 Αυγούστου στο θεατράκι της Δρυοπίδας θα πραγματοποιηθεί χορευτική παράσταση από το Σύνδεσμο Δρυοπιδέων.

- Την Κυριακή 18 Αυγούστου στο λιμάνι του Μέριχα θα συνεχιστεί το αφιέρωμα στον βιολιστή Γιώργη Μπέλλη "Η ζωή μου...", καθώς και το θερμιώτικο γλέντι.

- Την Κυριακή 25 Αυγούστου στο θεατράκι της Δρυοπίδας, θα γίνει η παρουσίαση παραδοσιακών ορών από την Κύθνο, μία εκδήλωση που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δρυοπίδας.

- Το πρόγραμμα που είναι αφιερωμένο στις τέχνες και τον πολιτισμό, συνεχίζεται και τον μήνα Σεπτέμβριο, όπου την πρώτη Κυριακή, στο χώρο του Νηπιαγωγείου της Χώρας Κύθνου, θα λάβει χώρα το ανοιχτό εργαστήρι χειροτεχνίας για όλες τις ηλικίες, με θέμα "Για την Αντιγόνη…".

- Το συγκεκριμένο εργαστήρι θα συνεχιστεί και τις δύο επόμενες ημέρες, Δευτέρα 2 και Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου.

Ετικέτες: