Για εννέα ημέρες η Κέα βρίσκεται στο επίκεντρο της 22ης Γιορτής Παραμυθιών

Αφιερωμένη στη γυναίκα

Γ. Ευγενικός: "Επαγγελματίες ιστορητές παραμυθιών και μουσικοί από όλη την Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία θα παρουσιάσουν ιστορίες με θέμα τη γυναίκα"

Για άλλη μία χρονιά η Κέα, μετατρέπεται απ' άκρη σε άκρη, σε έναν χώρο αφήγησης, αλλά και παρουσίασης παραμυθιών, με τη συμμετοχή επαγγελματιών ιστορητών και μουσικών από την Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία.

Ο λόγος για την 22η "Γιορτή Παραμυθιών", που θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως και τις 28 Ιουλίου, με βασικό θέμα τη γυναίκα και τη συμβολή της στο πέρασμα των χρόνων.

Για εννέα ημέρες το νησί θα ζήσει τη μαγεία των παραμυθιών και των ιστοριών, μέσα από 21 παραστάσεις, δύο προβολές ντοκιμαντέρ, ένα εργαστήρι και μία τιμητική εκδήλωση.

Για το συγκεκριμένο Φεστιβάλ που έχει καταγραφεί ως το μακροβιότερο και πρωτοπόρο στην Ελλάδα, με διεθνή φήμη, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη", ο καλλιτεχνικός του διευθυντής, Γιώργος Ευγενικός.

"Δίνει φωνή στις γυναίκες να μας αφηγηθούν τις ιστορίες τους"

Στις 20 Ιουλίου επανέρχεται για 22η χρονιά η "Γιορτή Παραμυθιών" στην Κέα. Πρόκειται για μία διοργάνωση που ξεκίνησε δειλά δειλά το 2002 και με το πέρασμα των χρόνων μετατράπηκε ως ένα από το μακροβιότερο Φεστιβάλ που συμβάλλει σημαντικά στη διάδοση της προφορικής παράδοσης και της αφηγηματικής τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Για τη συγκεκριμένη συνάντηση, μιλά στην εφημερίδα ο καλλιτεχνικός του διευθυντής, Γιώργος Ευγενικός.

"Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στη γυναίκα. Με αφορμή τη γενικότερη βία, λεκτική, ψυχολογική, σεξουαλική, κοινωνική που δέχεται και που δυστυχώς κάποια από αυτά τα περιστατικά οδηγούνται ακόμη και σε δολοφονίες, η “Γιορτή Παραμυθιών” επικεντρώνεται στη γυναίκα που μεταμορφώνεται ανά του αιώνες, που μετασχηματίζεται στους μύθους, που μεταβάλλεται και υπερβαίνει την ιστορία, που ενδύεται το θείο φως, που διακρίνεται στην τέχνη και την επιστήμη. Αρκετές φορές προκαλεί θαυμασμό και δέος, τις περισσότερες όμως πυροδοτεί τον φθόνο και το μένος με αποτέλεσμα το νήμα της ζωής της να διακόπτεται βίαια. Η φύση της μία και ενιαία, αλλά τα ονόματά της πολλά. Ιφιγένεια, Υπατία, Αγία Μαρκέλα, Ζαν Ντ’ Αρκ, Γέρμα, Κάρμεν, Ηρώ Κωνσταντοπούλου, Γιουσαφσάι", αναφέρει χαρακτηριστικά.

"Το Φεστιβάλ μέσα από 21 παραστάσεις, δύο προβολές ντοκιμαντέρ, ένα εργαστήρι και μία τιμητική εκδήλωση, δίνει φωνή στις γυναίκες, για να μας αφηγηθούν τις ιστορίες τους, για να μας συναρπάσουν, να μας παρασύρουν, να μας υπενθυμίσουν τη βαθύτερη ουσία και τη διαχρονική δύναμη και αντοχή της γυναικείας φύσης", σημειώνει.

Παράλληλα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής επισημαίνει ότι "η "Γιορτή Παραμυθιών" αναδεικνύει και τονίζει τη διαχρονικότητα και την πολυσημία της λαϊκής προφορικής παράδοσης και αποτελεί έναν χώρο συνάντησης πολιτισμών και διαπολιτισμικής ανταλλαγής, μέσα από τη συνεργασία διαφορετικών ειδών τέχνης, που συνομιλούν και εκφράζονται με θεματικό άξονα το παραμύθι", υποστηρίζοντας ακόμη ότι, "αφηγητές παραμυθιών και μουσικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα απλωθούν και φέτος στην Κέα απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού, για να μεταφέρουν ιστορίες από τη λαϊκή προφορική παράδοση".

Το πρόγραμμα της 22ης "Γιορτής Παραμυθιών"

Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν το Σάββατο 20 Ιουλίου από την περιοχή του Μυλοπόταμου, όπου στο Μουσείο Αγροτικής, Λαογραφικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, θα παρουσιαστεί το "κορίτσι που πλούμιζε ψωμί". Πρόκειται για μία παράσταση με ζωντανή μουσική, μια αφήγηση βασισμένη στο λαϊκό παραμύθι «Μάθε τέχνη κι άστην» από την Κωνσταντινούπολη.

Την ίδια ημέρα στις 8 και μισή το βράδυ στην Ιουλίδα θα λάβει χώρα η ιστόρηση από την Ειρήνη Νικολακοπούλου με τίτλο "Ιφιγένεια", για όλες τις γυναίκες του κόσμου και του χρόνου. Στον ίδιο χώρο θα ακολουθήσει η Σοφία Λουκά με την "Υπαιτία".

Στις 10 το βράδυ και πάλι στην περιοχή της Ιουλίδας, στην πλατεία Αγ. Χαραλάμπους, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις "Γυναίκες της Περσίας". Πρόκειται για ένα αφηγηματικό ταξίδι μέσα από την ιστόρηση της Zahra Afsah με ιστορίες και παραμύθια από την Περσική προφορική παράδοση για σημαντικές γυναικείες μορφές, που εμπνέουν, εκπαιδεύουν, διασκεδάζουν, αλλά και φωτίζουν τις ζωές των ανθρώπων, με τις σοφές αλλά και με τις θλιβερές ιστορίες τους.

Την Κυριακή 21 Ιουλίου στον Μυλοπόταμο και στο Μουσείο Αγροτικής, Λαογραφικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, θα παρουσιαστεί από τη Σοφία Λουκά οι "Κόρες θαρρετές".

Την ίδια ημέρα από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι στην περιοχή της Κορησσίας, η ιστορήτρια Zachra Afsah από την Περσία, θα πραγματοποιήσει εργαστήριο με θέμα την Περσική προφορική παράδοση και τις παραδοσιακές αφηγηματικές τέχνες της Περσίας.

Το πρώτο μέρος του εργαστηρίου είναι ένα ταξίδι στην πλούσια ιστορία των προφορικών παραδόσεων της Περσίας ανά τους αιώνες, ενώ το δεύτερο μέρος αποκαλύπτει την τέχνη του “pardeh khooni” ή της “curtain recitation”.

Στις 8 το βράδυ, θα παρουσιαστεί από την Εύη Γεροκώστα το "Μάμα Μίτι – Η μητέρα των δέντρων", ενώ μία ώρα αργότερα θα παρουσιαστεί η "Ιζαμπέλε Έμπερχαρντ: Αναζητώντας την ελευθερία της ερήμου".

Τη Δευτέρα 22 Ιουλίου στις 7 και μισή το απόγευμα στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην Ιουλίδα, έφηβοι και ενήλικες θα παρακολουθήσουν μία ιστόρηση, σε έρευνα της Ιωάννας Γιώτη, με θέμα "Αγίες".

Στις 9 και μισή το βράδυ στην Ιουλίδα και στο θέατρο "Αντώνης Ζουλός", θα παρουσιαστεί το παραμύθι "Μια νύχτα με την Κόκκινη", σε κείμενα του Κωστή Γκιμοσούλη. Την ιστόρηση θα κάνει η Εύη Γεροκώστα, ενώ η μουσική επένδυση ανήκει στον Burgundy Grapes.

Την Τρίτη 23 Ιουλίου στην περιοχή Ποίσσες, στην προκυμαία, στις 9 το βράδυ, θα παρουσιαστούν μυθολογικές ιστορίες σε γένους θηλυκού, "πασπαλισμένες με χιούμορ".

Την Τετάρτη 24 Ιουλίου στην Ιουλίδα στις 8 και μισή το βράδυ θα λάβει χώρα η εκδήλωση με θέμα "Ηρώ Κωσταντοπούλου". Την ιστόρηση θα κάνει η Αγγελική Σαρακινού.

Την ίδια ημέρα και ώρα, θα παρουσιαστεί από την Μαρία Βραχιονίδου η ιστορία της "Μαλάλα", της νεότερης κατόχου Νόμπελ Ειρήνης.

Στις 10 το βράδυ στην Ιουλίδα και στο θέατρο "Αντώνης Ζουλός", το κοινό θα απολαύσει την

"Κάρμεν στο Μπουένος Άιρες", μουσική σύνθεση και ερμηνεία από την Μάρα Καίσαρη. Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Γιώργος Ευγενικός.

Την Πέμπτη 25 Ιουλίου στην Κορησσία και στονΠνευματικό κέντρο "Στυλιανός Ρέστης", στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί η προβολή της ταινίας "Γιορτή Παραμυθιών: Γλυκιά προσμονή".

Στην Κάτω Μεριά, στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου, στις 9 το βράδυ, θα παρουσιαστούν παραμύθια από την Κέα με τίτλο "Γυναίκες θαρρετές και ζωηφόρες". Την ιστόρηση, καταγραφή και τη επιμέλεια κειμένων, έχει ο Γιώργος Ευγενικός. Πρόκειται για παραμύθια που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα "Ακούστε την ιστορία", στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Cycladic identity” του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Την Παρασκευή 26 Ιουλίου στην περιοχή Ορκός, στις 7 το απόγευμα θα παρουσιαστεί η εκδήλωση με θέμα "Φαίδρα, Του Έρωτα Μέγα Κακό", σε ιστόρηση, έρευνα και επιμέλεια κειμένου της Βιργινίας Κοκκίνου.

Την ίδια ημέρα στις 9 και μισή το βράδυ σε ιστόρηση της Ανθής Θάνου, θα παρουσιαστεί το παραμύθι "Γυναικών αγώνας… άγονος;".

Το Σάββατο 27 Ιουλίου στον Μυλοπόταμο και συγκεκριμένα στο Μουσείο Αγροτικής, Λαογραφικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, θα λάβει χώρα η εκδήλωση με θέμα "Κοριτσάκι είναι μακρύς ο δρόμος".

Στις 9 και μισή το βράδυ στην προκυμαία της Οτζιάς, θα παρουσιαστεί το "Κόρες των παραμυθιών, γυναίκες της ζωής".

Την Κυριακή 28 Ιουλίου στον Μυλοπόταμο και στο χώρο του Μουσείου Αγροτικής, Λαογραφικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, θα παρουσιαστεί το "Κορίτσια που τόλμησαν".

Οι Παραμυθοκόρες υφαίνουν με λόγο και εικόνες, μουσική και τραγούδια, συναίσθημα και γέλιο σε μια παράσταση για παιδιά και μεγάλους μα πάνω απ΄όλα για τολμηρά κορίτσια.

Την ίδια ημέρα στις 9 το βράδυ, θα γίνει η εκδήλωση λήξης της 22ης "Γιορτής Παραμυθιού"

με το "Γέρμα" του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Τέλος, να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των δράσεων θα υπάρξει και μία τιμητική εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας θα βραβευτεί η αφηγήτρια Ανθή Θάνου, για τα 20 χρόνια συμμετοχής στην "Γιορτή Παραμυθιών", ενώ θα υπάρξει και η προβολή της ταινίας "Γυναίκες της Κέας - Στόχοι ζωής".