Το Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Ροκ συμπληρώνει 15 χρόνια παρουσίας στη Σύρο

“Kομμάτι της συριανής μουσικής κουλτούρας”

Ο διοργανωτής του, Χρήστος Παπαδάκης μιλά στην "Κοινή Γνώμη" για το Hermoupolis Indie Rock Festival

Για ακόμη μία χρονιά, οι φίλοι της ροκ μουσικής, θα έχουν τη χαρά να υποδεχθούν για 15η χρονιά το Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Ροκ που διοργανώνεται στη Σύρο.

Πρόκειται για μία διοργάνωση που άρχισε το καλοκαίρι του 2007, με σκοπό να προσφέρει “βήμα” στα τοπικά ροκ συγκροτήματα, παρουσιάζοντας τη μουσική τους, σε επαγγελματικές πλέον συνθήκες.

Σήμερα, το Φεστιβάλ αποτελεί θεσμό, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερο έναυσμα σε όλους εκείνους που ασχολούνται με το συγκεκριμένο είδος.

Για τις επετειακές εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στις 2 και 3 Αυγούστου στο θέατρο "Ευανθία Καίρη" στα Λαζαρέτα, αλλά και για τη θετική ανταπόκριση που έχει δείξει το κοινό του νησιού, μετατρέποντας τη συγκεκριμένη διοργάνωση σε θεσμό, μιλά στην "Κοινή Γνώμη" ο διοργανωτής του Hermoupolis Indie Rock Festival, Χρήστος Παπαδάκης.

- Πότε ξεκίνησε το Φεστιβάλ και ποια ήταν η αφορμή για να εξελιχθεί αυτή η διοργάνωση σε θεσμό;

"Το Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Ροκ Ερμούπολης "Hermoupolis Indie Rock Festival", πρωτοεμβανίστηκε το καλοκαίρι του 2007. Θα είχαμε μπει ήδη σε τροχιά ενηλικίωσης, 18 διοργανώσεις δηλαδή, αλλά έχουν υπάρξει και τρεις χρονιές που το Φεστιβάλ δεν πραγματοποιήθηκε. Συγκεκριμένα, οι δύο αφορούσαν τα υγειονομικά μέτρα λόγω κορωνοϊού, ενώ είχαμε μία ακόμη που δεν πραγματοποιήθηκε λόγω τεχνικών δυσκολιών που είχαν προκύψει.

Όπως και να έχει, η διοργάνωση συμπληρώνει φέτος 15 ενεργά έτη και συνεχίζουμε δυναμικά.

- Ποιος είναι ο σκοπός που επιτελεί το "Hermoupolis Indie Rock Festival";

"Το Φεστιβάλ έχει σαν σκοπό να προσφέρει βήμα, ώστε να μπορέσουν τα συριανά ροκ συγκροτήματα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους ζωντανά στο κοινό, κάτω από επαγγελματικές συνθήκες σε σχέση με το stage, τον ήχο και τον φωτισμό, στο πλαίσιο μιας διοργάνωσης, η οποία είναι δωρεάν για τον κόσμο.

Η έλλειψη των κατάλληλων χώρων στο νησί και εννοώ τις μουσικές σκηνές, δημιουργεί τεράστιες δυσκολίες στα σχήματα που θέλουν να παίξουν ζωντανά. Η συγκεκριμένη διοργάνωση έρχεται λοιπόν να καλύψει αυτό το κενό, οπότε, ίσως είναι πιο σωστό να μιλήσουμε για ανάγκη παρά για αφορμή, τουλάχιστον ως προς το αρχικό ξεκίνημα. Από εκεί και πέρα, ο θεσμός είναι δημιούργημα της αγάπης του κόσμου και μόνο".

- Πόσα γκρουπ δραστηριοποιούνται στη Σύρο;

"Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον επτά ενεργά ροκ συγκροτήματα στο νησί. Συγκροτήματα που είτε προβάρουν συντονισμένα, είτε παίζουν ζωντανά, είτε δισκογραφούν. Τα τέσσερα από αυτά παίζουν φέτος στο Φεστιβάλ.

Αξίζει να σημειώσω πως για φέτος, οι περισσότερες συμμετοχές είναι από ντόπια σχήματα και συγκεκριμένα, έχουμε έξι συνολικά συμμετοχές σε δύο μέρες, με τις τέσσερις να είναι από Σύρο. Πρέπει επίσης να προσθέσω πως ο αριθμός των επτά ενεργών σχημάτων που ανέφερα έχει να κάνει με τη φετινή χρονιά και αφορά μπάντες που καταγράφουν κάποιο είδος δραστηριότητας. Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, υπάρχει μια πολύ μεγάλη δεξαμενή από μουσικούς που παίζει κάποιο όργανο και βρίσκεται στη διαδικασία σχηματισμού μιας σταθερής ροκ μπάντας".

- Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου και ιδιαίτερα των νέων;

“Η ανταπόκριση είναι μεγάλη και γεμάτη ενθουσιασμό. Το Φεστιβάλ έχει μια σταθερή βάση προσέλευσης περί τα 300 άτομα και πρέπει να πω, πως δεν έχουμε πέσει ποτέ πιο χαμηλά. Από εκεί και πέρα αυτός ο αριθμός μεγαλώνει.

Ο κόσμος αγαπά τη συγκεκριμένη διοργάνωση και το δείχνει έμπρακτα, πρώτα από όλα με την παρουσία του. Το "Hermoupolis Indie Rock Festival"είναι πλέον ένα κομμάτι της Συριανής μουσικής κουλτούρας. Δεν νοείται καλοκαίρι χωρίς αυτό.

Για να υπογραμμίσω όλα τα παραπάνω, μπορώ να αναφέρω πως τις χρονιές που το Φεστιβάλ δεν είχε πραγματοποιηθεί, ο κόσμος πραγματικά με είχε βομβαρδίσει με μηνύματα και τηλέφωνα, μέχρι και στο δρόμο με σταματούσαν και ρωτούσαν. Τους έλειπε".

- Τι έχουμε να περιμένουμε το διήμερο, δύο και τρεις Αυγούστου;

"Ο κόσμος έχει να περιμένει ένα Φεστιβάλ σε κλίμα εορταστικό, για να πάμε για τα επόμενα 15 χρόνια. Δύο εξαιρετικά σχήματα από την Αθήνα, BlackSun, The Sound Jesters και τέσσερα Συριανά γκρουπ, Afterimage, Noblerot, το "Θηρρίο" και οι Δαμαστές θα μαγέψουν το κοινό.

Έτσι λοιπόν την Παρασκευή 2 Αυγούστου επί σκηνής θα βρεθούν τα ροκ συγκροτήματα από τη Σύρο και συγκεκριμένα οι Afterimage, το The Rug Dealers και το "Θηρρίο" και οι Δαμαστές.

Το Σάββατο 3 Αυγούστου, οι συμμετέχοντες θα απολαύσουν τα συγκροτήματα BlackSun από την Αθήνα, τους, Noblerot από τη Σύρο και τέλος τους The Sound Jesters από την Αθήνα.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω καταρχήν τον κόσμο για την αγάπη και τη στήριξη του. Όλες τις μπάντες από Σύρο, Ελλάδα και εξωτερικό που μας έχουν τιμήσει με την συμμετοχή τους. Τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης και το Τμήμα Πολτισμού που στηρίζει την διοργάνωση όλα αυτά τα χρόνια, το Νίκο και το Δημήτρη Κοντιζά και την ομάδα τους που έχουν φτάσει το Φεστιβάλ σε επίπεδα εξωτερικού όσον αφορά τον ήχο και τον φωτισμό, όλα τα ΜΜΕ, και κυρίως τα τοπικά που μας προβάλλουν και φυσικά εσένα προσωπικά Δέσποινα και την εφημερίδα "Κοινή Γνώμη" για την συνέντευξη και το ενδιαφέρον που δείχνετε για το Φεστιβάλ. Σας περιμένουμε όλους".