Στη Σίφνο το 16ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας "Νικόλαος Τσελεμεντές"

Μοναδική γιορτή γεύσεων και παραδόσεων

Με τη συμμετοχή δεκάδων Συλλόγων από τις Κυκλάδες και την Ελλάδα, αλλά και με την παρουσία της Αιγυπτιακής Κοινότητας στη χώρα

Μία τριήμερη γιορτή, η οποία θα "πλημμυρίσει" από γεύσεις, αρώματα, αλλά και από παράδοση είναι έτοιμη να διοργανώσει για 16η χρονιά η Σίφνος.

Ο λόγος για το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας "Νικόλαος Τσελεμεντές", κατά τη διάρκεια του οποίου, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την πλούσια γαστρονομική και πολιτιστική κληρονομιά τόσο των Κυκλάδων, όσο και των φιλοξενούμενων περιοχών από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το βάρος και της φετινής διοργάνωσης που θα λάβει χώρα από τις 19 έως και τις 21 Σεπτεμβρίου, έχει αναλάβει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου, με την υποστήριξη και τη συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου του νησιού.

Ένταξη της Σίφνου στον "χάρτη" της γαστρονομίας

Η Σίφνος προετοιμάζεται "πυρετωδώς" για να υποδεχθεί δεκάδες συμμετέχοντες από πολλά σημεία της χώρας, αλλά και εκτός αυτής, στο πλαίσιο της 16ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας "Νικόλαος Τσελεμεντές".

Η τριήμερη εκδήλωση, που διεξάγεται προς τιμήν του Σιφνιού, ως προς την καταγωγή, Νικολάου Τσελεμεντέ, "δασκάλου" της μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, περιλαμβάνει ένα πλούσιο πρόγραμμα με παρουσιάσεις, ανταλλαγές και δοκιμές συνταγών μαγειρικής, ομιλίες και πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων και δρώμενων, εκθέσεις παραδοσιακών προϊόντων, χειροποίητων αντικειμένων και δράσεων από επαγγελματίες, Συλλόγους και φορείς στην περιοχή του Αρτεμώνα, αλλά και δράσεις για παιδιά.

Οι επισκέπτες, αλλά και οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την πλούσια γαστρονομική και πολιτιστική κληρονομιά των Κυκλάδων, αλλά και των φιλοξενούμενων περιοχών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη φετινή διοργάνωση, για μια ακόμα φορά, θα συμμετάσχει και η Αιγυπτιακή Κοινότητα Ελλάδος, η οποία ουσιαστικά θα εκπροσωπήσει την Αίγυπτο με τοπικές γεύσεις και χορούς.

Οι συμμετοχές

Σύμφωνα με τη λίστα των συμμετεχόντων, στο 16ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας "Νικόλαος Τσελεμεντές", θα λάβουν μέρος Σύλλογοι, αλλά και φορείς τόσο από τα νησιά των Κυκλάδων, την Κρήτη, από τη βόρεια Ελλάδα, αλλά και από τη Γαλλία.

Συγκεκριμένα, στις τριήμερες εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν ο Συριανός Πολιτιστικός Σύλλογος "Ο Ποσειδών", ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Αρμεναίων Μεσσηνίας Κυπαρισσίας, η Ένωση Θηραίων Λαυρεωτικής Αγ. Ειρήνη, η Αιγυπτιακή Κοινότητα Ελλάδος, εκπρόσωποι του χωριού Γομοστό Αχαϊας, ο Πολιτιστικός και Χορευτικός Σύλλογος Θεραπνών, Δήμου Σπάρτης, Π.Ε. Λακωνίας, ο Σύλλογος Γυναικών Άνδρου, ο Εξωραϊστικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Δ.Δ. Αγίας Παρασκευής Λαμίας, ο Πολιτιστικός και Πνευματικός Σύλλογος Σκάλας Ωρωπού, το Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας "Cretan Cuisine Festival", με έδρα το χωριό Απόστολοι Πεδιάδας νομού Ηρακλείου, το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι "ΧΟΡΟΔΡΑΣΕΙΣ" Αλεξάνδρειας Ημαθίας, ο Σύλλογος Ντόπιων Μακροχωρίου και Περιχώρων Ημαθίας, ο Λαογραφικός Όμιλος "Μελίκης και Περιχώρων" Ημαθίας, ο Σύλλογο Γυναικών Κέας "Η Μελίτη", η Ομοσπονδία Συλλόγων Μικρών Κυκλάδων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εστία Πύργου Καλλίστης Σαντορίνης, η Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών "Οι Κόρες Των Κυκλάδων", η Ένωση Γυναικών Κύθνου και τον Πολιτιστικός Σύλλογος Δρυοπίδας, ο Σύλλογος Σχοινουσιωτών, εκπρόσωποι της Monflanquin από τη Γαλλία, ενός μεσαιωνικού χωριού στη νοτιοδυτική Γαλλία, στην περιοχή της Νέας Ακουιτανίας, καθώς επίσης και Σύλλογοι από τη Μήλο και τη Μύκονο.

Τι περιλαμβάνει το Φεστιβάλ

Αντιπροσωπείες κυρίως από τα νησιά των Κυκλάδων, μαζί με κάποιες ακόμη από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό, ανταμώνουν στη Σίφνο και παρουσιάζουν την ιδιαίτερη γαστρονομική και πολιτιστική τους παράδοση.

Κάθε περιοχή έχει το δικό της περίπτερο στην κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα, όπου ερασιτέχνες μαζί με επαγγελματίες μάγειρες και σεφ, παρασκευάζουν και παρουσιάζουν τις συνταγές του τόπου τους. Τις γεύσεις αυτές, οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν στα περίπτερα κάθε περιοχής, συνοδεία τοπικών ποτών.

Σε μια διαμορφωμένη γωνιά της πλατείας, παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών, ντυμένα με ποδιές και πολύχρωμους μαγειρικούς σκούφους, συμμετέχουν σε μαγειρικά παιχνίδια και διαγωνισμούς, φτιαγμένους στα μέτρα τους.

Το Φεστιβάλ ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό κάθε μέρα στις 7 το απόγευμα, ενώ στο τέλος κάθε μέρας και συγκεκριμένα στις 10 το βράδυ, λαμβάνουν χώρα μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις με παραδοσιακούς σκοπούς της Σίφνου και των υπόλοιπων περιοχών.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Εκτός από το κεντρικό θέμα που δεν είναι άλλο από την γαστρονομία, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ πραγματοποιούνται και παράλληλες δράσεις, όπως η παρουσίαση παραδοσιακών εθίμων και τεχνών, αγγειοπλαστική και ψαθοπλεκτική, τέλεση παραδοσιακού γάμου και πολλά άλλα δρώμενα του νησιού, ενώ υπάρχει και παζάρι με προϊόντα και κεράσματα από τις περιοχές που συμμετάσχουν, με δωρεάν είσοδο για τους επισκέπτες.

Επίσης, οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής, όπως και επίδειξη παρασκευής παραδοσιακών συνταγών

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου βραβεύτηκε το 2016 για το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας, με το με το Χρυσό Βραβείο "European Gastronomic Festival 2016", η απονομή του οποίου έγινε από την CEUCO, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινολογίας.