Ακουστικές ιστορίες συνδυασμένες με την παράδοση και την τεχνολογία σε πέντε χωριά της Τήνου

Βασικό στοιχείο το νερό

Οι nomades artcore εστιασμένοι τα τελευταία χρόνια στη νησιωτικότητα, συγκέντρωσαν ιστορίες και δημιούργησαν ηχητικά τοπία με φωνές κατοίκων του νησιού

Ηχητικές ιστορίες συνδυασμένες με την παράδοση, αλλά και με τα σύγχρονα μέσα της τεχνολογίας, εγκαταστάθηκαν από τους nomades artcore σε πέντε σημεία της Τήνου.

Μέσω κωδικών QR, κάτοικοι, επισκέπτες, αλλά και περιηγητές των χωριών Ταραμπάδος, Σμαρδάκιτο, Λουτρών και Κώμης, μπορούν να ακούσουν αφηγήσεις ανθρώπων που κατοικούν κυρίως στα μέσα και κάτω μέρη της Τήνου.

Η παραγωγή έγινε από τους nomades artcore, υπό την αιγίδα και την οικονομική επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Τήνου και με την υποστήριξη των συλλόγων Ταραμπάδου, Σμαρδάκιτου, Κώμης -Περάστρας-Μοναστηρίων και της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου, Τήνου, Άνδρου και Μυκόνου Θ.Ν.Π.

Κάθε τόπος και μία ιστορία

Οι nomades artcore εστιασμένοι τα τελευταία χρόνια στη νησιωτικότητα και στις εκφάνσεις που παίρνει ο κάθε τόπος, ταξίδεψαν στην Τήνο, συλλέγοντας ιστορίες και δημιουργώντας ηχητικά με φωνές κατοίκων του νησιού.

Βασικός άξονας της συγκεκριμένης δράσης, είναι το στοιχείο του νερού, καθώς σε έναν τόπο που περικλείεται από θάλασσα, όπως είναι η Τήνος, το υγρό στοιχείο που ξεδιψά, που ποτίζει και δροσίζει, μερικές φορές απουσιάζει. Η ανάγκη του νερού πάντα μεγάλη και η προσαρμοστικότητα της φύσης και του ανθρώπου μεγαλύτερη.

Με κατευθυντήρια λοιπόν γραμμή, το νερό αλλά και τις ιστορίες του νησιού, δημιουργήθηκε ένα ηχητικό υλικό, το οποίο προέκυψε από συζητήσεις και αφηγήσεις ανθρώπων που κατοικούν κυρίως στα μέσα και κάτω μέρη της Τήνου. Παράδοση, δηλαδή, και φαντασία, φωνές, ήχοι, μύθοι, βιώματα, όνειρα, προβληματισμοί, μέσα από διαφορετικές ιστορίες, οι οποίες και τοποθετήθηκαν σε πέντε διαφορετικά χωριά του νησιού.

Κάτοικοι, αλλά και παραθεριστές του νησιού μπορούν να επισκεφθούν τις περιοχές Ταραμπάδος, Σμαρδάκιτο, Λουτρά, Περάστρα και Κώμη και σκανάρωντας με το κινητό τους τον κωδικό QR που έχει τοποθετηθεί στα συγκεκριμένα σημεία, να οδηγηθούν σε μια ιστοσελίδα και να ακούσουν τις συγκεκριμένες ιστορίες τις οποίες αφηγούνται ο Γιάννης Αρμακόλας, η Ιωάννα Γεωργούλα, ο Γιάννης Δελατόλας (Ντουλάς), η Δέσποινα Κακουλάκη, η Ελένη Καλούμενου, ο Αρουτ Μαραγκοζιάν, ο Ωρίων Μαραγκοζιάν, ο Τζώρτζης Πόντης, ο Μάνθος Πρελορέτζος, ο Νίκος Ρήγος, η Άννα Ρήγου, ο Νίκος Ρήγος, ο Τώνης Φιοράντης, η Ρόζα Φιοράντη και ο π. Μάρκος Φώσκολος.

Η δράση υλοποιήθηκε με την αιγίδα και την οικονομική επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού - ΔΙΝΕΠΟΚ, την αιγίδα του Δήμου Τήνου και την υποστήριξη των συλλόγων Ταραμπάδου, Σμαρδάκιτου, Κώμης -Περάστρας-Μοναστηρίων και της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου – Τήνου – Άνδρου – Μυκόνου Θ.Ν.Π.

"Ο δρόμος του νερού"

Για τη δράση "Σταγόνες στο Βράχο", μίλησε εκ μέρους της εταιρίας nomades artcore, ο σκηνοθέτης - ηθοποιός, Γιάννης Σιούτης, ο οποίος ανέλυσε το σκεπτικό της, το οποίο, όπως είπε, είναι συνυφασμένο με το νερό και το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στη ζωή των κατοίκων ενός νησιού, όπως είναι η Τήνος.

"Εμείς ως ομάδα, κάνουμε δράσεις τα τελευταία 10 χρόνια στις Κυκλάδες. Άρα το κομμάτι της νησιωτικότητας και του Κυκλαδίτικου τοπίου είναι κάτι που μας εμπνέει και το ερευνάμε αρκετά. Μετά από το εικαστικό μονοπάτι που είχαμε πραγματοποιήσει πριν από πέντε χρόνια στην Αμοργό, αποφασίσαμε να ανατροφοδοτήσουμε αυτή την ιδέα, καθώς η Τήνος έχει πανέμορφα χωριά", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, εκτός από τη φύση, κεντρικό πεδίο εξερεύνησης για την ομάδα αποτέλεσε και το νερό, το οποίο είναι το βασικό αγαθό για τα νησιά και το οποίο βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω και της λειψυδρίας.

"Σε κάθε χωριό της Τήνου συναντάς και μία πηγή, δείγμα ότι το νερό ήταν στο επίκεντρο για τη ζωή των κατοίκων, αλλά και την ανάπτυξή τους σε αυτό. Έτσι, προχωρήσαμε σε αυτό το project, το οποίο ενέκρινε και το Υπουργείο Πολιτισμού, κάνοντας συνεντεύξεις από μόνιμους κατοίκους, τις οποίες ψηφιοποιήσαμε και τις "ντύσαμε" με ηχητικό μουσικό υλικό, ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να τις ακούσει μέσω κωδικών QR από το κινητό του. Το μυστικό όμως είναι ότι αυτές τις ηχητικές ιστορίες θα τις ακούσει στη φύση και δίπλα στις πηγές αυτών των χωριών", υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι επιθυμία τους είναι να υπάρξει συνέχεια σε αυτή τη δράση και σε άλλα νησιά.

Οι nomades artcore

Οι nomades artcore είναι μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία με σκοπό τον επαναπροσδιορισμό του θεάτρου σε σχέση με τις άλλες τέχνες, όπως επίσης και της σχέσης του με την κοινωνία και τον άνθρωπο, που δημιουργήθηκε το 2011.

Με κέντρο τον άνθρωπο, δημιουργούν διαλόγους, αφουγκράζονται μέσα από καλλιτεχνικές διαδρομές, με στόχο συνδέσουν τους ανθρώπους και να δημιουργήσουν πυρήνες που να μπορούν και μόνοι τους να υπάρχουν, να προτείνουν, να εκφράζονται.

Με βασικού άξονες τη τέχνη του τοπίου, το βίωμα, τη συμμετοχή και τη διάδραση, έχουν πραγματοποιήσει εκπαιδευτικές δράσεις, αλλά και έχουν δημιουργήσει θεατρικές ομάδες σε νησιά των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Η διδασκαλία και η εκπαίδευση παιδιών, νέων και ενηλίκων, μέσω του θεάτρου είναι μια εξίσου σημαντική δραστηριότητα της ομάδας, όπου αναπτύσσει μέσα από θεματικά εργαστήρια, μικρούς και μεγάλους κύκλους, σύμφωνα πάντα με τις τοποχρονικές ανάγκες που υπάρχουν στους τόπους δραστηριοποίησής τους.

Σημαντικές επιρροές για την διαδρομή της ομάδας, υπήρξαν το λαϊκό θέατρο, το θέατρο ντοκουμέντο, το θέατρο των μαζών, το φτωχό θέατρο, το θέατρο πολιτικοθεραπείας του Μπόαλ και το αγωνιστικό θέατρο.

Ενδεικτικό παράδειγμα της παρουσίας τους στις Κυκλάδες είναι η παράσταση "Εγώ νησί, στα χρόνια", που παρουσιάστηκε στην Πάρο και στη Νάξο.

Πρόκειται για μία παράσταση - μελέτη πάνω στην έννοια της νησιωτικότητας, που ερευνά τις συνήθειες της ζωής στις Κυκλάδες, παλιότερα και σήμερα, ρίχνοντας και μια "κλεφτή" ματιά στο μέλλον.

Επίσης, τον περασμένο Σεπτέμβριο οι nomades artcore ταξίδεψαν στην Αμοργό με τη δράση "Ένα βιβλίο με δέντρα", που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον γνωστό συγγραφέα Χρήστο Οικονόμου, καθώς επίσης και με γνωστούς θεατροπαιδαγωγούς, Η δράση πραγματοποιήθηκε από τον Νήσος Αμοργός, σε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και με την χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία έχει επιχορηγηθεί για εκπαιδευτικά προγράμματα από το Υπουργείο Πολιτισμού, όπως και για παράσταση σε μουσεία νεότερου πολιτισμού, έχει συνεργαστεί με πολλούς δημοτικούς φορείς, όπως της Αμοργού, των Ιωαννίνων, της Μυτιλήνης, της Νάξου, των Αθηνών, του Πειραιά κ.α, με πανεπιστημιακούς φορείς και συγκεκριμένα με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ έχει συνεργαστεί με την Περιφέρεια Βορείου και Νοτίου Αιγαίου σε δράσεις θεατρικές, εικαστικές και εκπαιδευτικές.

Ετικέτες: