Τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα που άφησαν το αποτύπωμά τους στις Κυκλάδες το 2024

Πολιτισμός, ιστορία και παράδοση

Ο πολιτισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης και προόδου ενός τόπου και δη των νησιών των Κυκλάδων, τα οποία παρουσιάζουν μία πολύτιμη παρουσία που χάνεται στους αιώνες. Η χρονιά που έφυγε σημαδεύτηκε με εκδηλώσεις, φεστιβάλ, εκθέσεις, συνέδρια, αλλά και με έργα ανάπτυξης των πολιτιστικών δομών.

Συριανό καρναβάλι και "Σύρος-Πολιτισμός" αναμφίβολα για άλλη μία φορά κυριάρχησαν μέσα στο 2024, ενώ δεν έλειψαν και σημαντικές εικαστικές εκθέσεις που φιλοξενήθηκαν κυρίως στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.

Τέλος, ειδική αναφορά στην ανασκόπηση του 2024, έχει η τελετή βράβευσης των μικρών παραγωγών των Κυκλάδων, από τον Γαστρονόμο, που πραγματοποιήθηκε στη Σύρο και συγκεκριμένα στο θέατρο Απόλλων, αλλά και η μεγάλη κινηματογραφική συμπαραγωγή της ΕΡΤ, της Foss Productions, της Beta Films και της MomPracem Film, "Η Μεγάλη Χίμαιρα", τα γυρίσματα της οποίας έλαβαν χώρα στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Δυστυχώς η χρονιά που έφυγε σημαδεύτηκε και με μία μεγάλη απώλεια για το χώρο του πολιτισμού και ειδικά της κλασικής μουσικής. Πρόκειται για τον διεθνούς φήμης μαέστρο, Πίτερ Τιμπόρις, επίτιμο δημότη του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Σεπτέμβριο σε ηλικία 77 ετών.

Ιανουάριος

03/1: Τα 40 της χρόνια συμπλήρωσε το 2024 το Συριανό καρναβάλι, με το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης και το Τμήμα Πολιτισμού να κάνει την εκκίνηση της αντίστροφης μέτρησης των επετειακών εκδηλώσεων, με την παρουσίαση του νέου λογοτύπου για το "Συριανό Καρναβάλι".

12/1: Οι δράσεις οι οποίες έχουν ως στόχο την ανάδειξη και την προώθηση του πολιτισμού των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, για το 2024, εγκρίθηκαν ομόφωνα από τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου.

Παράλληλα με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, εγκρίθηκε και το πρόγραμμα των αθλητικών εκδηλώσεων για τη νέα χρονιά.

"Ο πολιτισμός αποτελεί θεμέλιο της κοινωνίας μας, ειδικά μάλιστα στον τόπο που γέννησε τον πρώτο Ευρωπαϊκό πολιτισμό, τον Κυκλαδικό", είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην "Κοινή Γνώμη", ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Κυκλάδων, Στέλιος Μπρίγγος.

15/1: Τους βασικούς άξονες στους οποίους θα κινηθεί το Τμήμα Πολιτισμού και οι οποίοι θα βασιστούν στην εξωστρέφεια, τη συνεργασία, την εμπειρία, αλλά και την εκπαίδευση των νέων στην ιστορία και τον πολιτισμό της Σύρου, σκιαγράφησε στην "Κοινή Γνώμη" με αφορμή την ανάληψη των νέων της καθηκόντων στο Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, η αντιδήμαρχος, Θωμαή Μενδρινού.

Δηλώνοντας υπέρμαχος της συνεργασίας, αλλά και της προσφοράς ευκαιριών στους νέους ανθρώπους, είχε τονίζει πως η κινητήριος δύναμη είναι οι αληθινές σχέσεις, πάνω και στις οποίες θα πορευθεί, έχοντας ως “συμπαραστάτες” σε αυτό, τόσο τους συνεργάτες της, όσο και τα μέλη της Δημοτικής Αρχής.

19/1: Το Υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε στην ίδρυση του Κέντρου Μελέτης του Κυκλαδικού Πολιτισμού ως προσάρτημα του Μουσείου Κυκλαδικού Πολιτισμού, στη Νάξο, με την κατασκευή και την έκθεσή του να ολοκληρώνονται το 2026.

Φεβρουάριος

01/2: Τη διοργάνωση 19 Φεστιβάλ, πανελλήνιας και διεθνούς ακτινοβολίας, που πραγματοποιήθηκαν από τον Μάιο έως και τον Νοέμβριο του 2024, ανακοίνωσε το τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης. Στο επίκεντρο εκδηλώσεις, με άρτια οργάνωση, ποιότητα και αισθητική, που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορους χώρους της Σύρου και κυρίως στο θέατρο Απόλλων, το οποίο το 2024, έκλεισε 160 χρόνια λειτουργίας.

06/02: Δόθηκαν στη δημοσιότητα οι εκδηλώσεις που θα έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του Συριανού καρναβαλιού. Θεσπίστηκε για πρώτη φορά το “Καρναβάλι των Παιδιών”, με δράσεις και εκδηλώσεις αποκλειστικά για τους μικρούς καρναβαλιστές, ενώ αποκορύφωμα των εκδηλώσεων, όπως κάθε χρόνο, ήταν οι καρναβαλικές παρελάσεις στην Άνω Σύρο και στην Ερμούπολη.

08/2: Η Παιδική - Νεανική Χορωδία της Ορχήστρας των Κυκλάδων έκλεισε 10 χρόνια σημαντικής πολιτιστικής δραστηριότητας, με δεκάδες παρουσιάσεις τόσο σε τοπικό, εθνικό, όσο και διεθνή επίπεδο. Η Χορωδία έχει παράξει ένα σημαντικό έργο με 70 συναυλίες και δισκογραφικές παραγωγές, ενώ έχει συμπράξει με δεκάδες αναγνωρισμένους καλλιτέχνες.

14/2: Ένα σημαντικό βήμα για την ανάδειξη της μοναδικής ποιητικής και μουσικής παράδοσης, μέσω της δημιουργίας ψηφιακού εκθετηρίου, πραγματοποίησε η Σίφνος. Το ψηφιακό αποθετήριο, έρχεται μετά από πρόταση του Πολιτιστικού Συλλόγου στο Cycladic Identity 2024 του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

20/2: Με το άρωμα και την ταυτότητα της αφρικανικής ηπείρου, το Animasyros 2024, το μεγαλύτερο διεθνές φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, επιστρέφει, από τις 23 έως τις 29 Σεπτεμβρίου, στη Σύρο. Για την ταυτότητα των δράσεων μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”, ο πρόεδρος του φεστιβάλ, Βασίλης Καραμητσάνης.

23/2: Συνεργασία μεταξύ του τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης και του δικτύου ”Αρχιπέλαγος”, για τη διάσωση και ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού του Βιομηχανικού Μουσείου.

Μάρτιος

06/3: Τα 43 χρόνια εποικοδομητικής παρουσίας στο πολιτιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της Τήνου, προσφέροντας διέξοδο, αλλά και συνεχή επιμόρφωση στα δεκάδες μέλη του, συμπλήρωσε ο Σύλλογος Γυναικών Τήνου, ο οποίος ιδρύθηκε το 1981 και σήμερα απαρτίζεται από 320 μέλη, τα οποία συμμετέχουν ενεργά στα τμήματα που έχουν δημιουργηθεί.

08/3: Τα δέκα χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της Σύρου, συμπληρώνει το 2024 ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος "Η σοφία της Παράδοσης".

Για την πολύχρονη πορεία προσφοράς με δεκάδες εκδηλώσεις και συνεργασίες τόσο με φορείς της Σύρου, όσο και εκτός αυτής, αλλά και για τη δημιουργία ενός εκ των μεγαλυτέρων φεστιβάλ του νησιού, το "Συριανοπατώ", μίλησε στην εφημερίδα, η πρόεδρός του, Σοφία Λούβαρη.

22/3: Το Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ Μαθητών του Δημήτρη Πανέλη επανήλθε στην Τήνο, με προβολή των καλλιτεχνικών δημιουργιών μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

19/3: Με χρυσά γράμματα πέρασαν στην ιστορία οι εκδηλώσεις των αποκριάτικων εκδηλώσεων "Γεώργιος Σουρής". Η 40η επέτειος του θεσμού πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, με τριήμερες δράσεις, που απέσπασαν τα κολακευτικά σχόλια τόσο των συμμετεχόντων, όσο και των επισκεπτών στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

29/3: Στη ζωή και το έργο του φιλολόγου και φιλοσόφου, Ευαγγέλου Ν. Ρούσσου, ως μία οφειλή του νησιού στον σπουδαίο Συριανό, ήταν αφιερωμένο το 14ο τεύχος της έκδοσης των “Συριανών Γραμμάτων”, που κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία, υπό την “σφραγίδα” του Δημήτρη Βαρθαλίτη. Στο τεύχος αυτό αποτυπώνονται οι αναμνήσεις από παλιούς συμφοιτητές, η οικογενειακή του καταγωγή, το κοινωνικό και πνευματικό περιβάλλον των νεανικών χρόνων.

Απρίλιος

01/4: Τα έθιμα της Κύθνου παίρνουν ψηφιακή εφαρμογή, μέσω του έργου «Curling Kythnos: Γνωρίζοντας την Κύθνο μέσα από τον Θερμιώτικο μπάλο», η οποία υποβλήθηκε στο πλαίσιο της πρόσκλησης με τίτλο «Ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών στους τομείς του πολιτισμού και τουρισμού» για την Υποβολή Προτάσεων στο Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο».

22/04: Το Hermoupolis Heritage ένωσε το παρελθόν και το μέλλον στο Κλωστοϋφαντουργείο Ζησιμάτου, δημιουργώντας ένα "ταξίδι" στην παλιά αγορά της Ερμούπολης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και στο φάσμα της αναβίωσης των τοπόσημων της Σύρου, αναδείχθηκαν χαρακτηριστικά σημεία καίριας ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας

23/04: Στην ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού στρέφεται ο Δήμος Μυκόνου. Μέσω των νέων εφαρμογών, η Δημοτική Αρχή στοχεύει στην αναβάθμιση των σχετικών υπηρεσιών σε ένα νέο, τεχνολογικά ανεπτυγμένο, περιβάλλον, που θα συνδυάσει το συνολικά υψηλό επίπεδο του φορέα με τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση νέων υπηρεσιών μέσω διαδικτύου από τους επισκέπτες.

24/04: Η Πινακοθήκη Κυκλάδων φιλοξένησε την έκθεση ζωγραφικής του Βασίλη Σίμου με θέμα "Με μια ματιά" στα έργα της περιόδου 1954-2014. Πρόκειται για μια αναδρομική έκθεση με έργα του ζωγράφου από το 1954, χρονιά ορόσημο της καλλιτεχνικής του πορείας, έως και το 2014 που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών.

Μάιος

02/5: Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το "Μιτάτο της Αμοργού" διοργάνωσε το πολύ επιτυχημένο εργαστήριο για την ξερολιθιά με τίτλο "Η Αμοργιανή Μαστοριά". Οι 5ήμερες εκδηλώσεις εντάχθηκαν στο πλαίσιο της συντήρησης, ανάδειξης και προστασίας, όχι μόνο της συγκεκριμένης τεχνικής, αλλά και ενός στοιχείου που είναι αναγνωρισμένο από την UNESCO.

11/5: Μία παραδοσιακή μουσική και χορευτική συνάντηση επτά Συλλόγων από διάφορα μέρη της χώρας, έλαβε χώρα στην πλατεία Μιαούλη.

Ο λόγος για την εκδήλωση με θέμα "αντάμωμα" παραδοσιακών χορών, που διοργανώθηκε από τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, σε συνεργασία με το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χρούσσων.

20/05: Τριήμερη γιορτή διάσωσης του πολιτισμού, με το 2ο «Φεστιβάλ Καταγραφής Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό Φεστιβάλ, το πρώτο στην Ελλάδα στο είδος του, που φιλοξένησε δράσεις και προσωπικότητες από το χώρο των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών, με θέμα την καταγραφή – προστασία της πολιτιστικής ταυτότητας ενός τόπου, σε όλες τις εκφάνσεις της.

22/5: Επανέκδοση του βιβλίου του Νίκου Αλμπανόπουλου "Και θα συναντηθούμε στον Παράδεισο", με τριάντα έξι άνθρωποι της Σύρου που αφηγούνται. Το βιβλίο που επανακυκλοφόρησε τον Μάιο στα βιβλιοπωλεία της Σύρου, αποτελεί ένα "οδηγός της ζωής σε ένα μικρό νησί, κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του ’40, του ’50 και του ’60.

21/5: Μία νέα καινοτομία με επίκεντρο τα παιδιά της Σύρου, συμπεριελήφθηκε στο πρόγραμμα του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, "Σύρος-Πολιτισμός 2024".

Πρόκειται για έναν από τους στρατηγικούς στόχους του γραφείου Πολιτισμού και της αρμόδιας αντιδημάρχου, με στόχο την ανάπτυξη των σχέσεων των μικρών πολιτών, μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με τίτλο "Πολιτισμός Junior".

30/5: Το θέατρο Απόλλων φιλοξένησε τον διακεκριμένο πιανίστα Γέωργιο-Εμμανουήλ Λαζαρίδη, σε μία εκδήλωση αφιερωμένη στο νέο απόκτημα του θεάτρου Απόλλων, ενός πιάνου με ουρά, δωρεά της Δέσποινας Παρασκευαΐδου.

Ιούνιος

10/6: Στη δημοσιότητα έδωσε η Δημοτική Αρχή, το πρόγραμμα "Σύρος-Πολιτισμός 2024". Πληθώρα εκδηλώσεων, θεάτρου, μουσικής, εικαστικών εκθέσεων και Φεστιβάλ, συμπεριελήφθησαν στο πολιτιστικό πρόγραμμα, το οποίο και υλοποιήθηκε μέχρι και τον Νοέμβριο.

11/6: Παρουσίαση των εκδηλώσεων και των εργαστηρίων στο πλαίσιο του 11ου Φεστιβάλ Χορού και Παραστατικών Τεχνών Akropoditi DanceFest. Εννέα παραστάσεις με 41 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς επίσης και 15 εργαστήρια με 20 διδάσκοντες, συνέθεσαν τις 11ημερες εκδηλώσεις με τίτλο “Expanding identities”, "Επέκταση ταυτοτήτων".

13/06: Με μεγάλη επιτυχία, εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, η 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Κεραμικής Τέχνης στην Ελλάδα.

18/6: Η Φολέγανδρος υποδέχτηκε το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους "Psarokokalo", που διεξάγεται στην Ελλάδα από το 2007. Επρόκειτο για μία κινηματογραφική συνάντηση με την προβολή 102 ταινιών από 42 χώρες.

25/6: Δύο σημαντικές εικαστικές εκθέσεις, του Γιώργου Σικελιώτη και του Κωστή Δαμουλάκη εγκαινιάστηκαν τον Ιούνιο στη Σύρο και συγκεκριμένα στην Πινακοθήκη Κυκλάδων και στην Αίθουσα Τέχνης Γ&Ε Βάτη, υπό την "αιγίδα" του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός

27/6: "Στιγμές Πολιτισμού 2024" είχε ως τίτλο το πολιτιστικό πρόγραμμα που κατάρτισε ο Δήμος Πάρου για το καλοκαίρι 2024. Επιστημονικά συνέδρια, μουσικές εκδηλώσεις, εμπνευσμένες εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις και διαλέξεις παρουσιάστηκαν έως και τον Σεπτέμβριο στο νησί της Πάρου.

Ιούλιος

08/7: Ολοκλήρωση του 9ου Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής "MuSifanto" στη Σίφνο, με ένα εξαήμερο εκπαιδευτικών δράσεων και συναυλιών που είχε ως στόχο να φέρει τους μόνιμους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες κοντά στη μουσική, στην παράδοση, αλλά και στη φυσιογνωμία του νησιού.

12/7: "Βεγγέρες πολιτισμού" ήταν ο τίτλος των εκδηλώσεων που υλοποίησε το καλοκαίρι του 2024, το τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με ένα πλούσιο καλλιτεχνικό και πολιτιστικό πρόγραμμα, με θεατρικές παραστάσεις, μουσικά αφιερώματα και δρώμενα από ντόπιους καλλιτέχνες, παιδικές εκδηλώσεις, εικαστικές εκθέσεις, λογοτεχνικές βραδιές, εργαστήρια εικαστικών και φιλαναγνωσίας.

15/7: Στη ζωή και κυρίως στην αγροτική δραστηριότητα των κατοίκων της Σύρου ήταν αφιερωμένο το 15ο τεύχος της έκδοσης των “Συριανών Γραμμάτων”, που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο στα βιβλιοπωλεία, με τη “σφραγίδα” του Δημήτρη Βαρθαλίτη. Πρόκειται για μία συγκέντρωση πληροφοριών για την Σύρα του 18ου αιώνα.

22/7: Εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 18 χρόνων έκδοσης των "Συριανών Γραμμάτων". Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Βιβλιοθήκη του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, με τον εκδότη Δημήτρη Βαρθαλίτη, να παρουσιάζει τα σημαντικότερα σημεία της διαδρομής του περιοδικού, με αποκορύφωμα τη βράβευσή του το 2021 από το Υπουργείο Πολιτισμού.

29/7: Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης εγκαινίασε στη Σύρο και στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, τους "Τιτάνες των Αισθήσεων" του Θανάση Λάλα.

Αύγουστος

02/8: Ψηφιακό Οπτικοακουστικό Αρχείο Παραδοσιακής Μουσικής Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων. Ο λόγος για τη λειτουργία του πρώτου οπτικοακουστικού ψηφιακού αρχείου παραδοσιακής μουσικής που περιλαμβάνει την ιστορία της Αμοργού, της Σχοινούσας, της Ηρακλειάς, της Δονούσας και του Κουφονησίου, που άνοιξε τις "πύλες" του τον Αύγουστο για το κοινό.

12/8: Επετειακή έναρξη για το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων, στο θέατρο Απόλλων, με τιμητικές βραβεύσεις, σε πρόσωπα που στήριξαν τη δημιουργία, αλλά και την θέσπισή του ως θεσμού.

20/8: "Αυλαία" για το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ», που διοργάνωσαν η Καθολική Επισκοπή Σύρου και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Καθολικών Σύρου.

Σεπτέμβριος

02/9: "Από τον αϊνά στην πλώρη", ο τίτλος της ψηφιακής αναπαράστασης της ξυλοναυπηγικής παράδοσης, που διοργάνωσαν το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων Συστημάτων/DPSDE του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης και η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ, στο Βιομηχανικό Μουσείο

05/9: Μελωδικά και επιτυχημένα ολοκληρώθηκε το 8ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου, με την "καρδιά" του ρεμπέτικου να χτυπά για άλλη μία χρονιά στη Σύρο. Για πέντε συνεχόμενες ημέρες, δεκάδες συμμετέχοντες έζησαν μουσικές βραδιές γεμάτες από μουσική.

13/9: Επίσημη έναρξη για 7η χρονιά, του περιπλανώμενου Stray Art Festival, με θέμα το "Παιδί μέσα μας".

17/9: "Έφυγε" από τη ζωή ο διεθνούς φήμης μαέστρος και επίτιμος δημότης του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Πήτερ Τιμπόρις. Ο Πήτερ Τιμπόρις, ήταν εκείνος που σύστησε την όπερα στο ευρύ κοινό της Σύρου και των Κυκλάδων, μέσω του "Φεστιβάλ Αιγαίου", με πλήθος εμβληματικών εμφανίσεων στο Θέατρο Απόλλων και στην Πλατεία Μιαούλη.

27/9: Λαμπερή έναρξη του 17ου Φεστιβάλ Animasyros 2024 στο θέατρο Απόλλων. Η εκδήλωση σηματοδοτήθηκε με την εμφάνιση της καταξιωμένης μεσόφωνου, Άρτεμις Μπόγρη, την απονομή της υποτροφίας "Πέτρος Κυρίμης" στην απόφοιτη Λυκείου, Νεφέλη Μανδηλαρά, αλλά και με την πολυβραβευμένη ταινίας κινουμένων σχεδίων "Sultana’s Dream της Isabel Herguera".

Οκτώβριος

10/10: Από τη Σύρο στο Μέγαρο Μουσικής ,η Στέλλα Γιαλόγλου και o Αλέξανδρος Γκέλιας, με τη βωβή ταινία του 1924, ο "Κλέφτης της Βαγδάτης".

15/10: Το 2ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Μουσικού Παραμυθιού Σύρου πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Απόλλων, υπό τη διεύθυνση του Βέλγου μαέστρου Dirk Boi, παρουσιάζοντας το "Καρναβάλι των ζώων".

20/10: Ο Γαστρονόμος ταξίδεψε στη Σύρο και στο θέατρο Απόλλων με τα 17α ετήσια Βραβεία Ποιότητας. Μια λαμπερή εκδήλωση με πρωταγωνιστές τους μικρούς παραγωγούς των Κυκλάδων.

Νοέμβριος

13/11: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων, με τον τίτλο "Χριστούγεννα Μαζί στη Σύρο".

18/11: Διήμερο εκδηλώσεων για πρόληψη και ενημέρωση σχετικά με την έμφυλη βία, από τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Σύρου.

Δεκέμβριος

03/12: Επίσημη έναρξη των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων της Σύρου, με τη φωταγώγηση του δέντρου στην πλατεία Μιαούλη.

13/12: Τις εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν στο πλαίσιο του Animasyros2025, ανακοίνωσε με αποκλειστικές δηλώσεις στην ¨Κοινή Γνώμη", ο Βασίλης Καραμητσάνης. Το 17ο Φεστιβάλ θα μας ταξιδέψει τον επόμενο Σεπτέμβριο, στο διάστημα.

16/12: Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού έδωσε στη δημοσιότητα τα 17 Φεστιβάλ που θα διοργανωθούν το καλοκαίρι του 2025, στο πλαίσιο του προγράμματος "Σύρος Πολιτισμός".

26/12: Για 12η χρονιά, η έπαυλη Τσιροπινά "μεταμορφώθηκε" σε ένα μεγάλο θεματικό πάρκο, με την άφιξη του Άι Βασίλη να κερδίζει τις εντυπώσεις μικρών και μεγάλων. Την διοργάνωση είχε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποσειδωνίας "Ο Ποσειδών".